Vrahom proti svojej vôli? (F. Axat - Posledná možnosť úniku)

11.11.2016 17:51

Spisovateľ Federico Axat sa nevymyká zo štandardov prekladaných autorov len svojím argentínskym pôvodom. Aj samotná koncepcia jeho románu Posledná možnosť úniku je netradičná a núti čitateľa naozaj pozorne sledovať dej. Spočiatku sa zdá, že pôjde o klasický psychotriler, i keď s nevšednou zápletkou. Autor vás však rýchlo presvedčí, že si nenadarmo prerazil cestu medzi podobne zameranými kolegami. Príbeh nemá ani klasického hrdinu. Nejde o žiadneho vyšetrovateľa na stope sériového vraha, ale o antagonistu, ktorý (zrejme) nemá čo stratiť. Miestami neviete, či mu držať palce, alebo dúfať, že čoskoro dostane po prstoch. Napokon sa váš postoj ani nevykryštalizuje, lebo ani samotná hlavná postava nemá jasno v tom, čo robí, čo je reálne a čo len výplod jej mysle...

"Ted sa začal pomaličky otáčať. V hlave vyratúval presný okamih, keď ruky budú na polovičnej ceste a budú sa prekrývať. Jednoduchý trik. Blaine upieral pohľad na Tedovu hlavu. Ted hlavou zámerne otáčal pomalšie ako telom. Bol to len zlomok sekundy, keď Ted ukázal tvár a v tom istom okamihu neviditeľná ruka skĺzla rovno do vetrovky, kde mal ukrytý brovning. Blaine spozoroval Tedov úskok, až keď sa Ted celkom otočil so zbraňou vo výške pŕs a vystrelil."

Ted je úspešný právnik, ktorého život sa obráti naruby po zistení, že má rakovinu. Všetko naplánuje tak, aby nezanechal žiadne dlhy a resty, a je odhodlaný spáchať samovraždu. Lenže krátko predtým, ako stisne v pracovni kohútik, ho vyruší príchod neznámeho mladíka. Ten mu dá nečakanú a zvláštnu ponuku - ak zabije dvoch ľudí, oni zabezpečia, aby ktosi zabil jeho - Teda. Rodina sa tak ľahšie zmieri s jeho odchodom, akoby si mal vziať život vlastnou rukou. Ted váha, ale keďže nemá čo stratiť, súhlasí. Jedna z jeho obetí je zločinec, čím Ted zbaví svet zla, a druhá je chorý človek ako on, ktorý dostal rovnakú ponuku. Ted vykoná obe "zákazky", lenže pri druhej obeti niečo nesedí. Podľa všetkého bol oklamaný a zabil celkom nevinného a zdravého človeka. Čo za organizáciu ho teda oslovila a prečo má pocit, že prežíva všetky udalosti stále dokola? Je to azda všetko výplod jeho chorej mysle, alebo dobre premyslený plán omnoho nebezpečnejšej skupiny? Zbytočne naletel a stal sa z neho chladnokrvný vrah alebo je odpoveď skrytá v temných zákutiach jeho vlastnej minulosti...?

"Wendell stál na prahu chrbtom k nemu, vešal čosi na vešiak, a keď začul kroky, otočil hlavu. Výraz tváre sa mu zmenil, možno od prekvapenia, ale nepovedal nič. Uprostred čela sa mu objavil dokonalý krúžok a zvalil sa na zem. Ted bol zvyknutý strieľať s tlmičom, preto ho zvuk výstrelu prekvapil, až stisol zuby. Pomaličky podišiel k telu. Wendell ležal na koberci s rozhodenými rukami, na tvári sa mu ešte vždy zračilo prekvapenie. Hoci vyzeral ako človek, ktorý pokojne odpočíva, Ted vedel, že výstrel bol perfektný a že guľka mu roztrhala mozog v hlave. Ale nepocítil skoro žiadnu bolesť:"

Prekombinovanosť deja je hlavnou devízou románu, no zároveň aj jeho najväčšou slabinou. Čitatelia odchovaní na priamočiarych príbehoch s jasnou zápletkou môžu byť z neho rozčarovaní. Ostatní budú žasnúť nad premysleným poskladaním jednotlivých dielikov príbehovej skladačky. Posledná možnosť úniku je netypický zástupca žánru a donúti vás premýšľať. Hlavný hrdina (ak ho tak možno nazvať) Ted vám možno neprirastie k srdcu okamžite. Predsa len, už od začiatku vykonáva jednu nepeknú vec za druhou, ale keď sa začne odkrývať celá pointa jeho príbehu a veci začnú dávať väčší zmysel, zmení sa aj váš postoj k nemu. Federico Axat nepíše len pre zábavu, snaží sa priniesť niečo nové a neopozerané. Zvolil si náročnú cestu, no verím, že si nájde okruh fanúšikov aj u nás.

Diskusná téma: Vrahom proti svojej vôli? (F. Axat - Posledná možnosť úniku)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok