Akčný sci-fi triler zo Švédska (F. Alexanderson - Prvorodený)

23.01.2016 12:54

Nikdy som nebol veľký nadšenec sci-fi. Nielenže nerozumiem všetkým tým vedecko-technickým záležitostiam, ale navyše na mňa tieto príbehy pôsobia akosi chladne a neosobne. Ale keď som sa dozvedel o preklade knihy uznávaného švédskeho autora Filipa Alexandersona, rozhodol som sa dať mu šancu. Severská literatúra predsa už dávno dokázala svoje kvality - i keď najmä na poli krimi, tak prečo neskúsiť aj iný žáner? Anotácia znela sľubne, rovnako pútavá je aj obálka. Charakteristiky nešetrili superlatívmi typu naliehavý, nedá vám spať, spôsobil rozruch... Na debut celkom slušné. Po prečítaní románu si tiež myslím, že fanúšikovia akčného sci-fi ocenia Alexandersonov talent. Mne trvalo niekoľko desiatok strán, kým som mu prišiel na chuť, spočiatku mi navyše nebolo celkom jasné, o čo vlastne ide :D Autor vás zahltí pojmami z oblasti elektriny a elektrotechniky, ktoré majú síce veľký súvis s dejom, ale laik sa v tom môže poľahky stratiť.

"Vrčiaci Jonas sa pokúšal vstať. Niečo mu zaviedli do krku, napínalo ho na vracanie. Vytiahol si z útrob dlhú hadičku a chrapľavo zakašľal. Ktosi sa ho snažil zatlačiť späť na operačný stôl. Neúspešne. Jonas vyskočil na nohy a stojan s infúziou a krvou sa s rachotom prevrátil na zem. Urobil zopár neistých krokov a stratil sa za dverami operačnej sály. Jeho zmätené vedomie sa zameralo na jedinú vec. Útek."

Jonas je študent práva, ktorý strieda krátkodobé zamestnania v snahe získať peniaze na nájomné čo najrýchlejšie a najlepšie bez zdĺhavých papierovačiek. Nikde dlho nevydrží, keďže neraz ho prepadnú silné bolesti hlavy, znemožňujúce vnímať mu svet naokolo. Našťastie to nemá veľký vplyv na štúdiu, to zvláda pomerne hravo. Keď dôjde k nehode na stavbe, kde pracuje, dostane sa do rúk neznámych ľudí. Tí mu z hlavy vyoperujú kapsulu, o ktorej nemal najmenšie tušenie a ktorá mu spôsobovala kruté bolesti. Spolu s kamarátkou, medičkou Rebeckou, sa púšťajú do pátrania a odhalia spoločenstvo nebezpečných ľudí so zvláštnymi schopnosťami. Jonas má o dôvod na znepokojenie viac, pretože ich vedie jeho otec... Druhú líniu príbehu sledujeme z pohľadu bývalej policajtky Vivecy Eldhovej. Sleduje stopu elektrinou posadnutých jedincov, čo ju napokon privedie k Jonasovi. Nový cieľ jej azda pomôže postaviť sa opätovne na nohy po tom, ako prepadla alkoholu a depresiám... 

"Vtom sa to stalo. V okne sa zjavil rozmazaný tieň. Ozvalo sa rinčanie rozbitého skla a vzadu za vodcovými mužmi nastal rozruch. Cez strach a bolesť Jonas zaregistroval, ako sa rozpútal chaotický súboj. Muž v maske sa pomaly obrátil. Padali rany a kopance, vo svetle pouličných lámp sa zaleskla čepeľ malej sekery. Zovšadiaľ sa ozývali tupé nárazy a zúrivé vrčanie. Postava v maske so záujmom sledovala súboj bez toho, aby sa akokoľvek zapojila. Po chvíli zostala uprostred ležiacich mužských tiel stáť len žena s dredmi. Odhrnula si z čela zopár prameňov. Potom sa vrhla na vraha v maske."

Ak náhodou nepreferujete žáner sci-fi (ako ja) a úvod príbehu vás nevtiahne, skúste to nevzdať. Ako som už spomenul, aj mňa zaujal až neskôr, ale keď sa rozbehne a aj zápletka sa vyjasní, naberie správnu dynamiku. Filip Alexanderson robí česť škandinávskej literatúre ako ďalší spomedzi talentovaných autorov. Vzhľadom na to, že krimi autori sú už tak trochu bežnou vecou, vedecká fantastika je príjemným osviežením. Prvorodený sa síce neyhýba niektorým zaužívaným motívom ako postava policajta na morálnom dne, rodič na čele nepriateľskej organizácie či doplácanie nevinných na hrdinove schopnosti, ale sú podávané čítavo a verne. Sci-fi je u nás považované skôr za menšinový žáner, ale táto kniha je dôkazom, že si zaslúži pozornosť.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media.

Diskusná téma: Akčný sci-fi triler zo Švédska (F. Alexanderson - Prvorodený)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok