Epické vyvrcholenie boja s temnotou (R. Dekkerová - Návrat)

31.05.2019 14:52

V žánri young adult sa toho za posledné roky napísalo toľko, že je už pomerne ťažké priniesť v ňom niečo nové. A tak sa témy zvyknú opakovať, ale s odlišným spracovaním. A to znamená, že autori (alebo - vo väčšine prípadov - autorky) sa snažia prísť s čímsi lepším, väčším, epickejším... a hrdinovia sa dostávajú do temnejších vôd, kde občas zabúdajú na pôvodné morálne hodnoty. Americká spisovateľka Rachelle Dekkerová môže slúžiť ako príklad, že aj náročnejšie témy sa dajú uchopiť s prihliadnutím na vek čitateľov či výchovnú zložku diela. Jej séria Prorok vrcholí treťou časťou, kde sa v deji presunieme o celé dve dekády vpred. Carrington a Remko, doterajší ústrední hrdinovia, prenechali miesto svojej dcére Elise, o ktorú prišli kvôli zrade a ktorá musí zabojovať o svoj Návrat i o zabezpečenie svetlej budúcnosti. 

"Dvere na konci miestnosti sa pomaly otvorili a dnu vošlo niekoľko ozbrojených vojakov. Nasledoval ich muž, ktorého Elise poznala. Pri pohľade naňho jej po chrbte prebehol mráz. Dr. Reynard. Pozrel na tri postavy na zemi, zvíjajúce sa od bolesti, potom na ňu a v očiach sa mu zlovestne zablyslo. Elise prehltla vzduch, a keď si uvedomila, čo sa práve stalo, celá sa roztriasla." (str. 67)

Samozrejme, že sa stretneme v dostatočnej miere ešte aj s "rodičmi", napokon, práve oni rozbehli celú sériu, no štafeta je odovzdaná novej generácii. Hoci som skôr fanúšikom lineárneho deja bez časových skokov, v tomto prípade mi to neprekážalo. Keďže ide o dystopický román, ukážka dlhoročného boja za lepšie časy je viac než vítaná a navyše funkčná. Elise si ako hrdinka rýchlo získa vaše sympatie. Očividne zdedila po rodičoch to najlepšie - je rovnako odhodlaná, lojálna a hájaca spravodlivosť ako oni. To, samozrejme, vedie k mnohým problémom, za ktoré je zodpovedný v najväčšej miere Jesse. Práve on docielil rozpad rodiny a voviedol spoločnosť do novej éry, ktorá však ani zďaleka neponúka lepší priestor pre život. Rok 2278, kedy sa dej odohráva, nie je síce utopicky ideálny, no Rachelle Dekkerová neťahá čitateľom popod nos medové motúzy. Jej postavy si musia nádej a šťastné konce poriadne vydrieť, odtrpieť a tiež prejsť mnohými skúškami. 

"Jesse sa snažil sústrediť iba na svoju aktuálnu úlohu, ale zakaždým, keď sa mu naskytol okamih ticha na premýšľanie, mysľou sa vracal do minulosti. Spomenul si na to, ako Remko stál tesne pred Aaronom s nabitou zbraňou. Potom stlačil spúšť. A nič. Na vlastné oči videl, ako ten zlomený muž niekoľkokrát vystrelil do svojho vodcu, no nič sa nestalo. Akoby sa guľky vyparili skôr, než stihli vyletieť z hlavne pištole. Jesse mal obavy, že rovnaká mystická sila, ktorá vtedy zastavila náboje, pôsobí teraz v uliciach jeho mesta. Ako majú bojovať proti niečomu, čo nevidia?" (str. 193)

Ako vidno i z úryvku, séria Prorok kladie rôzne otázky, a to tak s ohľadom na dej, ako aj v symbolickej rovine. Tá je napokon veľmi silná a dovolím si tvrdiť, že je neraz rovnocennou k tej príbehovej. Prejavuje sa v postavách, ich úvahách, číslach, námetoch i názve. Nechcem prezrádzať nič konkrétne, objavovanie významov je totiž neoddeliteľnou súčasťou čara tejto knihy. Návrat je dôstojným zakončením trojdielnej série a vracia sa ku koreňom. Kým Povolanie trochu odbočilo od smeru vytýčeného vo Vyvolení, záver pekne uzatvára všetky dejové línie a ponúka uspokojivý koniec. Som rád, že vydavateľstvo i527.net prinieslo slovenským čitateľom možnosť zoznámiť sa s Rachelle Dekkerovou. Je evidentné, že necieli iba na udržiavanie napätia, ale kladie dôraz i na myšlienkovú rovinu diela. A to je dnes pomaly výnimka.

Táto recenzia bola napísaná vďaka službe www.storpic.com

Knihu si môžete kúpiť napríklad tu: https://bit.ly/NavratMartinus

Diskusná téma: Epické vyvrcholenie boja s temnotou (R. Dekkerová - Návrat)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok