Emocionálna jazda s nevtieravým posolstvom (P. Ness - Najdlhší deň Adama T.)

05.02.2018 10:33

Patrick Ness patrí medzi autorov, o ktorých som ani nechyroval, kým u nás v preklade nevyšla ich kniha. Hanba mi! Patrick je totiž zároveň jedným z tých, na ktorých tituly je čakanie hotovou skúškou trpezlivosti. Len pred pár dňami som si pozrel film Volanie netvora, takže sa mi to utrpenie aspoň čiastočne podarilo zmierniť, a potom bác! Prišlo prekvapenie zo Slovartu - špeciálny recenzný výtlačok Najdlhšieho dňa Adama T. No nemilujte ich. Avizovaná novinka si na mňa už dlho brúsila zuby (alebo ja na ňu?) a môžem s čistým svedomím vyhlášiť, že tento román patrí medzi Nessove najlepšie diela. A pritom nejde o žiadnu rozsiahlu epopeju, kniha má len okolo 280 strán. Napriek tomu sa do nej vmestilo množstvo námetov, ktoré cielia na širokú škálu života každého tínedžera či adolescenta. 

"Enza miloval... A čo na tom, že to bola láska pätnásť- a neskôr šestnásťročného chalana? Prečo by to malo znamenať niečo menej? Boli predsa starší ako tí dvaja idioti z Rómea a Júlie. Prečo každý, kto prestal byť tínedžerom, automaticky mávne rukou nad všetkým, čo vtedy cítil? Koho zaujíma, že z toho vyrastie? Bolestné a euforické dni, keď to človek prežíva, preto nie sú o nič menej skutočné. Skutočné je to, čo sa odohráva teraz. Aj keď ste mladí. Najmä ak ste mladí."

Adam Thorn to rozhodne nemá ľahké. Jeho mizéria síce plynie prevažne z nevyrovnaného citového života, ale ako sa hovorí aj v úryvku vyššie, nič to nemení na jej intenzite. Je gej, jeho otec je pastor a zmieta sa v smútku za bývalým priateľom Enzom. Útočisko nachádza predovšetkým u svojej najlepšej priateľky Angely a jej matky, ktoré sa preňho stávajú majákom uprostred rozbúreného mora a vždy mu vedie poskytnúť pomoc aj pochopenie. Práve vzťah medzi Adamom a Angelou bol pre mňa jedným z vrcholov príbehu. Patrick Ness prezentuje priateľstvo ako najvýraznejšiu hodnotu, nájdeme to v každej jeho knihe, a ja s ním môžem len súhlasiť. Neraz ho stavia dokonca aj nad lásku, prípadne sú na jednej úrovni. Druhú dejovú líniu v príbehu zastupuje duch mŕtveho dievčaťa. Kto pozná Nessove romány, nebude tým vôbec prekvapený. Kúsok fantasy či nadprirodzena nesmie chýbať za žiadnych okolností, aj keby to na prvý pohľad nedávalo veľký zmysel.

"Tento deň patril plaču, ako už vedel, lebo na jeho konci Enzo odíde. Ale teraz nie. Nebude plakať. No rozhodne vedeli, kam ho majú svojimi šípmi zasiahnuť. Lebo čo ak majú pravdu? Čo ak v ňom naozaj je niečo pokazené? Čo ak je na nejakej úrovni, hlbook vnútri, vo svojej najjednoduchšej, najčistejšej podstate skazený? Čo ak jeho prvé stavebné kamene obsahujú malilinkú chybičku a všetko ostatné od prvého okamihu jeho života je iba zakrývanie praskliny na fasáde natiahnutej na lešení a nemá nijaké skutočné jadro, nijakú centrálnu hodnotu. Vôbec žiadnu. Môžem milovať? pomyslel si. Môžem?"

Homosexualita nie je jediným námetom, skôr slúži ako východisko pre hľadanie identity, miesta v kolektíve a vo svete, túžbu po opätovanej láske... Najdlhší deň Adama T. má tiež zaujímavo zvolenú kompozíciu. Jeden deň v živote hlavnej postavy je pretkaný duchárčinou, ktorej význam odhalíte až neskôr. Stretol som sa s názormi, že táto línia je nadbytočná, no mne sa pozdávala. Je vítaným spestrením a bez podobnej vsuvky by to už ani nebol starý dobrý Ness. Román je plný pekných, výrazných myšlienok, niektoré by som najradšej rozvešal po meste, aby si ich prečítalo a zamyslelo sa nad nimi čo najviac ľudí. Uvažoval som, k akej knihe by som Najdlhší deň Adama T. prirovnal. Líbali jsme se od Davida Levithana? Simon vs. the Homo Sapiens Agenda od Becky Albertalli? Nie, skôr si myslím, že to budú iné diela, ktoré budú prirovnávané k tomu Nessovmu. Tento autor si ako obvykle razí vlastnú cestu a my, čitatelia, po nej zakaždým s dôverou a radi vykročíme znovu a znovu.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.

Diskusná téma: Emocionálna jazda s nevtieravým posolstvom (P. Ness - Najdlhší deň Adama T.)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok