Elly Blake - Ledová krev

04.11.2017 08:19

V súčasnom pretlaku žánru young adult je už skôr výnimkou než pravidlom, keď natrafíte na originálny príbeh s neopozeranými námetmi či postavami. Autori síce dokážu ešte sem-tam prekvapiť, snažia sa priniesť čosi nové, no sem-tam sa vyskytnú i takí, ktorí si jednoducho užívajú svoj príbeh bez ohľadu na to, že ide o obmenu už napísaného. Príkladom je aj Elly Blakeová, ktorej Ledová krev sa nesie na vlne fantasy pre mladších čitateľov. Knihu odporúčam najmä tým, ktorí s daným žánrom len začínajú, keďže je pomerne jednoduchý a - nebojím sa povedať - aj plný vžitých klišé. Nevnímam to však ako negatívum, u istých tém sa prakticky nedá vyhnúť určitým motívom. Ledová krev mi najväčšmi pripomínala sériu Victorie Aveyardovej Červená kráľovná - hlavnou hrdinkou, kontrastným svetom, snahou zvrhnúť kráľa, bojmi v aréna, a dokonca i obálkou... 

"Plameny se rozrostli po celém mém těle, výbušně a hlasitě vystřelily jako ohňostroj. Zahlédla jsem jen paniku a muže, kteří se svíjeli a káceli se k zemi, aby si ochladili obličej a ruce ve sněhu. Za mnou leželo nehybné tělo mojí matky s rozpřestřenými vlasy a končetinemi. Natáhla jsem se k ní, ale někdo mě popadl za ramena. Vyrazila jsem proti němu pěstmi a hledala jsem v sobě tu ohnivou studnu, již jsem objevila v hlubinách své duše."

Ruby sa narodila ako Ohnivá - čo je dôvodom na poriadne obavy. Moc totiž už pred rokmi prevzali Mraziví a spravili všetko preto, aby sa Ohniví stratili z povrchu zemského - zavreli ich do väzníc, popravovali či hodili do arény v márnom boji. Rubina matka ju varovala, aby svoj dar skrývala, ale napriek tomu sa kráľovi vojaci dozvedeli o jej existencii. Následky na seba nedali dlho čakať - za obeť padla celá dedina a tiež Rubina matka. Sama Ruby skončí vo väzení a niekoľko mesiacov len bezducho čaká na popravu. Až kým ju jedného dňa nevyslobodia dvaja Maraziví - starý majster a mladý chlapec s jasným cieľom - zvrhnúť krutého kráľa a zabezpečiť, aby Mraziví a Ohniví spojili sily v prospech dobra a prosperity. Ruby v tom vidí šancu dostať sa na slobodu, voči nim samotným neprejavuje veľkú dôveru. Napokon aj sama uzná, že je lepšie bojovať v skupine než osamotene, a stáva sa súčasťou tajného odboja...

"Postávala jsem na místě a váhala. Zima se na mě vrhla s takovou rychlostí, že jsem neměla čas udělat cokoli jiného než se stulit do klubíčka. Ledové zuby zavadily o moje záda a paže. Bez přemýšlení jsem vysmekla svoje paže a vystřelila z dlaní oheň za sebe, do zvířecího chřtánu. Ozvalo se syčení a pukání a okolo mě se rozstříkla těkutina, jako když pukne bublina. Lámaly se kosti a velké tělo se na mě zhroutilo jako mrazivá lavina. Asi minutu jsem se nehýbala, ohromená nenadálostí útoku a nečekanou silou vlastní reakce."

Príbeh začína zhurta a dynamicky - Ruby sa predstavuje ako hrdinka a okamžite si získa aj váš súcit vzhľadom na udalosti, ktorých sa dočká. Jej pobyt vo väzení a následné oslobodenie len podčiarkujú skvelú atmosféru, a potom... nasleduje asi sto výplňových strán, kedy sa ocitne v opátstve, kde sa zotavuje a snaží sa naučiť ovládať svoj dar. Tieto hluché miesta sú pre skúsenejšieho čitateľa trochu nadbytočné, no mladšie ročníky si aj tu nájdu čosi zaujímavé - či už Rubin pokus o útek, pomoc chorému dievčatku, alebo vznikajúce puto medzi ňou a chlapcom Arcusom. Ledová krev neponúka nič nové, príbeh i postavy sú len inou variáciou na rôzne (a lepšie) knihy. Elly Blakeová sa však ani nesnaží priniesť niečo nové, skôr cieli na skupinu čitateľov, ktorí vyhľadávajú jednoduchý, priamočiary dej s čiernobielymi postavami. Má však nepochybný dar reči a vytvárania romantických i napínavých situácií, preto verím, že časom príde aj s niečím originálnejším.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media.

Diskusná téma: Elly Blake - Ledová krev

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok