Ženy ako objekty pokusov v koncentračnom tábore (E. Weinová - Rose pod palbou)

22.01.2017 08:32

Som veľmi rád, že autori a autorky literatúry pre mladých dospelých sa čoraz viac odkláňajú od rozmanitých bytostí a vybájených svetov a venujú sa omnoho naliehavejším témam. Niežeby nebola podpora fantázie a snívania o dokonalej láske napriek prekážkam či času potrebná, ale dospievajúci človek má sám osebe toľko rôznych problémov a zážitkov, že je škoda ich nevyužiť. Elizabeth Weinová posúva svoje diela navyše o niekoľko priečok. Prvotne sú určené pre mladšie ročníky (najmä vekom jej hrdiniek), no svojím významom presahujú tento rámec. A najmä v dnešnej dobe, kedy sa opätovne stupňuje nedôvera v ľudí, ich pôvod a náboženstvo, prinášajú podnety na zamyslenie. V románe Krycí jméno Verity sa zamerala na osudy mladých pilotiek počas druhej svetovej vojny a v novinke Rose pod palbou ide ešte ďalej a zachádza priamo pod kožu - prenáša čitateľov do nemeckého pracovného tábora so všetkými jeho krutými podmienkami a hrôzami.

"Poprvé jsem viděla Ravensbrück ze vzduchu. Strávila jsem spoustu času, hlavně během sčítání, tím, že jsem se snažila vybavit si na dvoře před blokem třicet dva pohled na tábor z výšky tři sta metrů. Nedokážu pochopit, že jsem z obou míst hleděla na to samé nebe. Ze vzduchu vypadal zlověstně, ale ne hrozivě. Tak sterilně. Prostě jen další místo. Dokonce ani nevypadal obydleně. To proto, že bylo uprostřed odpoledne a všichni museli být v práci..."

Rose vyrastala s láskou k lietaniu, v čom ju vo veľkom podporoval najmä jej otec ako skúsený pilot. Preto nikoho neprekvapilo, keď sa chcela zapojiť do prebiehajúcej vojny ako pilotka dopravných lietadiel. Podieľala sa dokonca na príprave vylodenia Spojencov v Normandii, no vždy túžila po väčšom angažovaní. Avšak ženy ako bojové pilotky neboli v armáde práve vítané. Vďaka rodinným kontaktom sa však Rose napokon dostane bližšie k frontovej línii, čo sa jej stane osudným. Po strate orientácie vo výškach sa ocitne na území nepriateľa a ako politická väzenkyňa skončí v pracovnom tábore v Ravensbrucku. Netuší, čo ju čaká, no veľmi rýchlo spoznáva šokujúcu realitu. Po neuposlúchnutí pracovného rozkazu je potrestaná bičovaním a presunutá do bloku s tzv. pokusnými králikmi. Ide o ženy rôzneho veku a pôvodu, ktoré tamojším doktorom slúžia na lekársky výskum. Ich osudy sa Rose silno dotknú, a hoci im môže zľahčiť ich ťažké položenie jedine svojimi básňami, spolu s nimi neklesá na duchu a snaží sa prežiť zo dňa na deň, snívajúc o starom živote a záchrane, ktorá ale ešte niekoľko mesiacov neprichádza. Napokon sa skupina skúšaných žien rozhodne, že jediným spôsobom, ako sa zachrániť, je utiecť...

"Vedení tábora nechalo zastřelit naši blokovou Gitte. Nečekaly jsme to, ale nejspíš jsme měly, ne? Když nakonec nepostříleli králiky. Mělo nám být jasné, že nám ta naše zoufalá válka pasivního odporu nevyjde. Jenomže jsme si tak nějak myslely, že za to potrestají nás, ne Gitte. Ačkoli tím, že zavraždili Gitte a nahradili ji démonickou blokovou Nadine Lutzovou, za to potrestali nás. Když přišla Nadine, zakázala nám mluvit během jídla, během pletení, nesměly jsme si povídat ani na palandách. Mohly jsme si povídat jenom venku v neděli odpoledne. Většina naší komunikace sa odehrávala během vykonávaní potřeby..."

Rose pod palbou je vynikajúci román, ktorý by si mala prečítať v prvom rade mládež, aby sa vyvarovala hrozivých omylov minulosti a nikdy ich neopakovala. Samotný príbeh má tri časti - v prvej sa Rose objavuje vo svojom prirodzenom prostredí, medzi pilotkami a rodinou, sledujeme jej vzťahy a sny. Druhá je ťažisková, keď sa Rose ocitá v zajatí, a napokon vidíme dôsledky jej pobytu v tábore. Najzaujímavejšia je, prirodzene, druhá časť, pričom tretia pôsobí trochu zmätočne vzhľadom na striedanie časových línií a odlišnosť kompozície. Dej je rozprávaný z pohľadu Rose, a to tak vo forme jej zápiskov, ako aj novinového článku. Elizabeth Weinová sa nebojí naplno odkryť hrôzy koncentračného tábora a lekárske pokusy na mladých dievčatách jej slúžia ako primerané východisko. Opis strašných procedúr, pocitov neustále prítomnej smrti, ponižovania, popierania základných ľudských práv a táborového systému vám nedá vydýchnuť. Síce viete, či Rose prežije, alebo nie, ale budúcnosť všetkých postáv je viac než neistá a zákonite sa o ne bojíte. Tábor Ravenbrück tak opäť ožíva a ja verím, že všetky okolnosti a neľudské konanie ostanú už len na stránkach kníh.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media.

 

Diskusná téma: Ženy ako "pokusné králiky" v koncentračnom tábore (E. Weinová - Rose pod palbou)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok