Trýznivá skúška priateľstva (E. Weinová - Krycí jméno Verity)

17.11.2015 11:24

Young adult so špionážnou tematikou odohrávajúce sa počas druhej svetovej vojny? Románu Elizabeth Weinovej sa rozhodne nedá uprieť originalita ani zanietenie pre zobrazené udalosti. Nejde pritom o priamočiary príbeh, ukrýva sa v ňom viacero námetov tvoriach jeden celok - sila priateľstva, postavenie žien-pilotiek, práca špiónov na vojnovom území... Je evidentné, že autorka si dala záležať na štúdiu faktov a reálií ohľadom anglického letectva (podľa dostupných informácií aj ona sama veľmi rada lieta), no na môj vkus bolo toho rozprávania o typoch lietadiel a pod. až priveľa. Pre potreby deja to však bolo pomerne žiaduce, i keď niektoré takto ladené pasáže som, priznám sa, len zbežne prebehol pohľadom. Pri niektorých som zas bol ako bez dychu. Krycí jméno Verity vás dokáže prekvapiť, keď to ani nečakáte. Stačí hoci aj jedna veta a zmení sa smer celého príbehu. 

"VY PITOMÝ NACISTICKÝ PARCHANTI. Je se mnou amen. Úplně a dočista. Ať udělám, co udělám, nakonec mě stejně zastřelíte, tak totiž dopadnou všichni nepřátelští agenti. Nejen u vás, ale i u nás. Jestli mě nezastřelíte a já se dostanu domú, až tohle vyznání sepíšu, beztak mě odsoudí a popraví jako kolaborantku. Alej ak se tak dívám na ty temné a klikaté cesty, které mám před sebou, tahle je nejjednoduchší."

Dej je rozdelený na dve časti, pričom každá z nich má inú rozprávačku. Prvou je Julia, pre svoj pôvod prezývaná Kráľovnička. Nachádzame ju v nemeckom zajatí, do ktorého sa dostala po páde lietadla na francúzskom území. Nemci ju nútia spísať všetko, čo vie o polohách anglických letísk, ich vybavení, typoch lietadiel... Julia (s krycím menom Verity) si uvedomuje, že buď bude spolupracovať, alebo ju zabijú. No ak sa im podvolí, doma by ju súdili za zradu. Napokon sa rozhodne napísať, čo vie, lebo jej to dáva istú možnosť fabulácie... Z jej zápiskov sa dozvedáme o jej priateľstve s pilotkou Maddie, odhodlanou mladou ženou, ktorá odjakživa zbožňovala lietanie. Pri práci radistky sa zoznámila s Kráľovničkou a rýchlo sa skamarátili. Povinnosti ich od seba síce občas odlúčili, ale vždy si k sebe rýchlo vedeli nájsť cestu. Julia netuší, čo sa s Maddie stalo po havárii ich lietadla, no verí, že je v poriadku. Svojimi poznámkami sa totiž snaží nielen oboznámiť Nemcov s ich požadovanými informáciami, ale zároveň v nich zachytáva všetko, čo sa dozvie. Je predsa špiónka! Maddie sa medzitým spojí s členmi francúzskeho hnutia odporu a robí všetko preto, aby zachránila svoju priateľku, kým nebude neskoro...

"Uprchlíky a všechny ostatní, kteří se vešli, jsme odvezli asi na míli od jejich úkrytu, tři kola přivázaná na prazích a střeše naprosto plného auta - vepředu seděli tři, vzadu čtyři, dva v kufru a já s telegrafistkou na zadním nárazníku. Držely jsme se střechy jako opičí mládě mámina kožichu - vymysleli jsme to tak, že kdyby nás zastavili, my dvě bychom měly alespoň přiležitost seskočit a pokusit se utéct. Nikdo jiný by neměl šanci. Je to vlastně úžasné, ať trochu zoufalé, dát přednost rychlosti před rafinovaností - jako když se pustíte po čumáku k zemi, protože vám hoří letadlo."

Mnohí si dnes nevieme celkom dobre predstaviť, čím si prechádzali ľudia pred niekoľkými desaťročiami. Elizabeth Weinová vytvorila priestor pre silný príbeh, ktorý usilovne graduje až k prekvapivému koncu. Spočiatku ma veľmi nestrhol, asi pre zmienené technické reči, ale v druhej časti sa dej výrazne zdynamizoval a vysokú latku napätia si uchoval až po poslednú stranu. Julia a Maddie sú výrazné postavy, pričom si čitateľ môže neraz položiť otázku, koľko takých reálnych osôb naozaj jestvovalo. Podstatnou súčasťou deja sú aj vedľajšie postavy - najmä tie z provizórneho väzenia, kde je držaná Julia. Krycí jméno Verity je nielen silnou knihou, ale aj varovným prstom pred rozpútaním ďalších nezmyselných konfliktov...

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media.

Diskusná téma: Trýznivá skúška priateľstva (E. Weinová - Krycí jméno Verity)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok