E. Rúčková - Karambol

15.08.2014 12:08

Enja Rúčková už niekoľko rokov kraľuje na knižnom trhu v rámci diel primárne určených pre tínedžerky. Život dospievajúcich ľudí je plný rozporov, radostí, vzrušenia, ale aj neistoty či obáv. Liptovskej autorke sa darí preniknúť do ich vnútra a vystihnúť všetko, s čím sa denno-denne potýkajú. Prvé lásky, trampoty v škole, rodinné peripetie... Každý z nás si prešiel tým vekom a tieto knihy tak zároveň poskytujú úsmevný pohľad na časy (ne)dávno minulé. V Rúčkovej príbehoch sme sa už mohli stretnúť so svetom cyklistov, punkerov či dokonca s tak trochu zakázanou láskou medzi nevlastnými súrodencami. V aktuálnej novinke sa presunieme na zasnežené tatranské kopce (aspoň spočiatku), aby sme sa stali svedkami rodiaceho sa vzťahu počas lyžiarskeho výcviku gymnazistov...

Nika je úplne obyčajná baba, ktorá si nerobí ilúzie o svojom vzhľade či obľúbenosti v kolektíve. Preto ju prekvapí, keď o ňu takmer od začiatku výcviku prejavuje záujem jeden z najžiadanejších chalanov školy. Seba dovtedy vnímala z videnia ako sympaťáka, vedomá si faktu, že nemá o jej existencii ani potuchy. Postupne jej však ukazuje svoju galantnú stránku, pomáha jej na každom kroku, žartuje s ňou a Nika si uvedomuje, že sa s ním dá dokonca i veľmi dobre porozprávať. Dáva si však dobrý pozor, aby nepodľahla klamlivej ilúzii a všetko berie s potrebnou dávkou rezervy. Donekonečna sa ale nedajú zatvárať oči pred pravdou a Nika si musí priznať, že Sebo si ju celkom získal. Nika sa v ňom spočiatku nevyzná - raz je samý smiech, inokedy si udržuje odstup, a keď ju navyše pred ním varuje i jej brat - dvojča, zaplavia ju pochybnosti. Skutočne sa chce Sebo len nezáväzne pobaviť, alebo sa medzi nimi môže predsa len rozvinúť čosi hlbšie? Možno to celé vyrieši súťaž o najkrajšiu ľúbostnú báseň v školskom časopise alebo spoločná diskotéka...? 

Enji Rúčkovej sa opäť podarilo vytvoriť knihu, kde sú hlavnými ingredienciami vzťahy, humor a zložito jednoduchý život mladých ľudí. Nika a Sebo sú veľmi sympatickí a veľmi rýchlo podľahnete ich čaru; najmä mladšie čitateľky určite neodolajú šarmantnému hrdinovi so sivými očami. Nika sa vďaka riadeniu osudu i svojej povahe dostáva do rôznych bizarných situácií, ktoré vám viackrát vylúdia úsmev na tvári, a zároveň si popritom radi zaspomínate i na vlastné študentské časy. Autorka vykreslila svet školy a lyžiarskeho výcviku tak verne a ľudsky, až som nadobudol podozrenie, že do príbehu vtesnala i svoje osobné zážitky z tých čias. A to je len veľké plus, pretože Karambol tým nadobúda autentickosť a veľkú dávku hravosti. 

Diskusná téma: E. Rúčková - Karambol

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok