E. Michelsová - Ako prísť o lorda

11.05.2016 17:59

Knihy Elizabeth Michelsovej sú klasickými romancami s postavami, ktoré sa spočiatku nevedia vystáť, ale postupne si k sebe nachádzajú cestu. Popri tom riešia svoje osobné krízy a zisťujú, že je niekedy dobré a vhodné podeliť sa s niekým o svoje starosti. Po románoch Milovať vojvodu a Zaľúbený lord prichádza tretia (a zároveň záverečná) časť série, vyznačujúcej sa prepletenými vzťahmi, jemným humorom a nevyhnutnými happyendmi. Ako obvykle, je lepšie čítať jednotlivé diely po sebe, ale ak sa vám dostane kniha Ako prísť o lorda do rúk bez znalosti predošlých častí, netrápte sa. Ide o samostatný príbeh, kde je všetko dôležité vysvetlené a nemáte pocit, že vám niečo uniká. 

"Vyľakal ju dupot konských kopýt na ceste. Obzrela sa, no vo výhľade jej prekážal hustý živý plot. Dokonca aj po vyše roku ticha sa jej pri dunení konských kopýt rozbúchalo srdce. Dupot zosilnel! Jazdec musí byť blízko... A zrazu nastalo ticho. Ani si nestihla uvedomiť, čo sa deje, keď sa jej nad hlavou zjavil veľký tieň. "Došľaka!" skríkla, keď sa nad ňou vo vzduchu vzopol. Vrhla sa do studenej, mokrej trávy, hľadajúc útočisko."

Andrew, lord Amberstall, sa po dlhšom čase vracia zo škótskeho exilu na svoje panstvo. Svoj život zasvätil chovu plnokrvníkov, no po nepríjemnom škandále počas dostihov padla naňho hanba, ktorú nevedel ustáť, a tak sa radšej stiahol do ústrania. Lenže po ceste domov ho prepadnú neznámi lúpežníci. Andrewovi dôjde, že nejde o bežných zlodejov a je za tým čosi viac. Počas úteku sa však jeho kôň vážne zraní, a hoci Andrew by ho radšej utratil a rýchlo ďalej upaľoval na svoje panstvo, niekto mu nekompromisne skríži plány. Katie Moorová žije roky mimo rodinného sídla, ktoré jej pripomína ťaživú minulosť. Keď jej doslova k nohám dopadne lord Amberstall, Katie sa napriek získanému strachu z koní rozhodne toho jeho vyliečiť. To znamená, že Andrew musí ostať u nich ako hosť. To však ešte netuší, že susedné majetky obýva muž, ktorý je zodpovedný za jeho úpadok. Pod vplyvom Katie sa napokon nezačne roztápať len jeho nestále srdce, ale aj nevraživosť voči okoliu a možnému zlyhaniu. Andrew ale nie je jediný, kto má skryté tajomstvá...

"Pritiahol si ju a pritisol jej ústa na pery. Dotyk jeho úst bol nežný, no nástojčivý. Zavrela oči, na okamih sa v ňom rozplynula. Pevne ju objal, ale ona sa nechystala odísť. Zdvihla sa na špičky a pritúlila sa k nemu. Chcela viac. Odtiahol sa. To je všetko? Určite nie. Videla, ako Steelings strháva z manželky šaty. To nemôže byť všetko, keď ona chce oveľa viac. Stála so zavretými očami, čakala, že bude pokračovať. Túžila po čomsi neopísateľnom. Vedela, že on jej to poskytne. Napokon otvorila oči a zažmurkala. Prerušil bozk, no stále ju objímal. Uprene na ňu hľadel. Prerývane sa nadýchla."

Román Ako prísť o lorda síce nijako nevybočuje zo zabehaného rámca historických romancí, ale ak obľubujete tento žáner, nebudete sklamaní. Elizabeth Michelsová sa v ňom očividne našla a do romantiky umne primiešava aj ďalšie potrebné ingrediencie. Humor a napätie dotvárajú príbeh o dvoch odlišných osobnostiach, ktoré sa však musia najprv vyrovnať s vlastnými démonmi, aby boli schopné pohnúť sa ďalej. Musím však priznať, že spočiatku mi bol sympatickejší Andrew, Katie bola najprv trochu nemastná-neslaná. Až neskôr, keď sa ho usilovala zblížiť s jeho sokom, začala nadobúdať lepší charakter. Táto trilógia sa síce uzavrela, ale Slovenský spisovateľ azda prinesie aj ďalšie knihy od danej autorky.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovenský spisovateľ.

 

Diskusná téma: E. Michelsová - Ako prísť o lorda

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok