E. M. Remarque - Traja kamaráti

11.08.2016 08:49

Len nedávno som sa opätovne začítal vďaka novému vydaniu do Remarqueovho najslávnejšieho diela Na západe nič nové, a už tu máme ďalší skvelý kúsok z reedície. Traja kamaráti sa už síce neodohrávajú počas prvej svetovej vojny, ale jej dopad je očividný aj na prelome dvadsiatych a tridsiatych rokov. Hoci sa autor v zasadení deja časovo posunul o jedno desaťročie, téma ostáva rovnaká - znovu poukazuje na silu priateľstva a medziľudských vzťahov, zocelených spoločnými zážitkami a životným údelom. Trojica kamarátov však nefunguje izolovane, práve naopak. Súčasťou príbehu sú viac či menej výrazné postavičky dotvárajúce celkový kolorit. Čitateľ v podstate sleduje celkom obyčajné životy, ale pritom podprahovo vníma nevtieravé posolstvo o nezištnej pomoci, láske a obetavosti. 

"Chceli sme pochodovať proti lži, proti chamtivosti, ľahostajnosti a nepružnosti srdca, ktoré vinili to všetko, čo sme mali za sebou; boli sme tvrdí a dôverovali sme iba kamarátom po boku a tomu, čo nikdy nesklamalo: veciam - oblohe, tabaku, stromu, chlebu a zemi - ale čo nám z toho ostalo? Všetko sa zrútilo, spreneverilo, upadlo do zabudnutia. Pre toho, čo nevedel zabudnúť, ostala iba bezmocnosť, zúfalstvo, ľahostajnosť a pálenka."

Robert, Gottfried a Oto spoločne pracujú v autodielni spojenej s benzínovou pumpou. Ekonomická situácia je v Nemecku po vojne náročná, preto sú vďační za každú pracovnú príležitosť. Vypomáhajú si aj občasnou taxi službou a pretekmi na "maskotovi" a miláčikovi dielne - Karlovi. Vedú pokojný život v spoločnosti množstva známych, pestrej zmesi obyvateľov ulíc a barov, poháňaných spomienkami, pálenkou a rumom. Keď sa Robert zoznámi s krásnou Patriciou, vie, že je to žena iná ako tie, s ktorými sa bežne schádza. Už na pohľad pôsobí omnoho vznešenejšie, no Robert rýchlo zistí, že je rovnako krásna vnútri ako navonok. Odrazu sa všetky jeho myšlienky i činy sústredia len na ňu a jeho život dáva po dlhom čase stereotypu opäť zmysel. Popri tom však nezanedbáva ani svojich priateľov - či už posledného romantika Gottfrieda, pragmatického Ota alebo maliara mŕtvych Ferdinanda. Všetci istou mierou ovplyvňujú jeho osud, ktorý nakoniec zasiahne veľmi krutým spôsobom. A aj vtedy sa prejaví duch verných kamarátov...

"Od cintorína zavial otvoreným oknom čerstvý večerný vzduch. Ticho som sedel, nič z dnešného popoludnia som nezabudol, všetko som si presne pamätal - ale keď som pozrel na Pat, pocítil som, ako tupý smútok, ktorý zaľahol na mňa ako kameň, vždy znovu a znovu prekrýva vlna divej nádeje, ako sa premieňa a čudne s ním zmiešava, ako sa jedno stáva druhým, smútok, nádej, vietor, večer a krásne dievča medzi ligotavými zrkadlami a svetlami, ba na okamih ma premkol zvláštny pocit, akoby práve toto bolo vo veľmi hlbokom zmysle skutočným životom a hádam dokonca i šťastím: láska s toľkou zádumčivosťou, obavou a tichým poznaním."

Román Traja kamaráti prekypuje silnými myšlienkami, z ktorých mnohé často vídať ako slávne Remarqueove citáty. Mnohí možno ani netušia, že patria práve do tejto knihy. Príbeh však nie je iba o priateľstve a láske, ale výraznými námetmi sú aj ďalšie autorove "koníčky" - autá a pijatika. Nadšenci motorov si prídu na svoje pri ich oprave aj pri pretekoch, a kto si sem-tam dopraje za pohárik, pri čítaní Troch kamarátov pravdepodobne dostane silnú chuť na Robertov obľúbený rum či iný druh alkoholu. Nebol by to Remarque, keby sa nedotkol aj spoločenskej situácie povojnového Nemecka a silnejúceho vplyvu tamojšej ideológie. Autor sa nikdy netajil odporom k nej, za čo bol neskôr režimom aj odsunutý na druhú koľaj. Román je dôležitým mementom a je stále aktuálny aj v súčasnosti. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovenský spisovateľ

Diskusná téma: E. M. Remarque - Traja kamaráti

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok