E. Johansenová - Kráľovná Tearlingu

03.03.2015 07:56

Po prečítaní anotácie k fantasy novinke americkej autorky Eriky Johansenovej som sa potešil, že sa v edícii Yoli (skratka spojenia "young literature") opäť dočkáme niečoho nového a originálneho. O úspechu a obľúbenosti románu  Kráľovná Tearlingu  svedčí aj fakt, že bola oznámená jeho filmová adaptácia v hlavnej úlohe s Emmou Watson. Keďže túto informáciu som obdržal ešte pred otvorením knihy, počas jej čítania som si hlavnú hrdinku predstavoval ako spomínanú herečku. Hoci musím jedným dychom dodať, že na mňa v žiadnom prípade nepôsobila "obyčajne", ako sa ju snažila silou-mocou vykresliť autorka. Námet sa vraj Erike Johansenovej prisnil. Zo živého sna sa jej napokon podarilo vykresať príbeh o snahe konať dobro a o zmenách, ktoré je preto nutné podstúpiť... 

"Ktosi strčil Kelsei ruky pod pazuchy a prevrátil ju na chrbát. Pred očami jej tancovali čierne bodky. Roztiahnuté nohy sa jej zrazu prebudili k strašnému životu, akoby jej do lýtok napichali sklené úlomky. Tesne nad ňou sa vznášala tvár farby smrti s bezodnými čiernymi dierami namiesto očí a krvavočervenými ústami. Kelsea sa neubránila výkriku, až potom si uvedomila, že je to iba maska."

Kelsea oslávila devätnáste narodeniny a podľa tearlinskej tradície nastal čas, aby zasadla ako právoplatná kráľovná na svoj trón. Už odmala však žila v ústraní, v starostlivosti láskavého lekára Bartyho a jeho prísnej manželky Carliny. Okrem nich jej boli jedinými spoločníkmi knihy a okolitá príroda. Keď po ňu príde skupina ozbrojených mužov s úmyslom odviesť ju na hrad, neprechováva k nim veľkú dôveru. Ich správanie ju nenapĺňa spokojnosťou a cíti, že majú o nej mylnú mienku. Kelsea rozhodne nie je rozmaznaným dievčatkom, za aké ju považujú, navyše na jej pleciach neleží zodpovednosť za činy jej matky, ktorá sa medzi nimi neteší veľkej obľube. Skôr však, ako ich stihne presvedčiť o svojich kvalitách a zistiť viac o svojich rodičoch, ich skupinu prepadnú a Kelsea sa ocitá v područí Fantóma a jeho družiny. Domnelí nepriatelia jej otvoria oči a vysvetlia okolnosti jej ukrývania i ďalšieho osudu. Kelsea čelí nebezpečenstvu zo strany Červenej kráľovnej, ktorá už desaťročia prijíma daň za mier - do jej susedného kráľovstva prúdia tisíce otrokov z Tearlingu a ako sa zdá, Kelsein strýko ako jej regent s Červenou kráľovnou plne spolupracuje. Kelsea je však pre nich tŕňom v oku a ak si chce strýko udržať moc, musí ju zniesť zo sveta. Kelsea musí dokázať sebe i svojmu ľudu, že je schopná stať sa ich spravodlivou kráľovnou, no to znamená i porátať sa so silnými nepriateľmi...

"To dievča. Ak ešte nie je mŕtve, čoskoro bude. Veľmi ju trápilo, že ju za tie roky nedokázala vypátrať. Dokonca ani Liriane nezistila, kde sa nachádza, a ona dobre poznala Elyssu, lepšie ako kráľovná sama. Privádzalo ju to do šialenstva... dievča s nezvyčajným znakom na ruke, ktorého vek bol známy? Ak by aj ukrývalo klenot, malo by byť ľahké vypátrať ho. Tearling nebolo veľké kráľovstvo. Kam si ju schovala, ty krava?"

Hoci Kráľovná Tearlingu má celkom vydarený príbeh a dej nenudí, nedokázal som sa doň naplno ponoriť. Erika Johansenová sa stále snažila vykresliť Kelseu ako úplne obyčajné dievča, čo mi však k jej poslaniu a povahe nesedelo. Zároveň som už v rámci diel daného žánru zvyknutý aj na výrazný romantický motív, ktorý tu taktiež nemá veľké zastúpenie. Niektorým čitateľom to bude zrejme vyhovovať, no osobne by som uvítal viac iskrenia napr. medzi Kelseou a Fantómom. Každopádne ide o nevšedný román, ktorý by nemal ujsť pozornosti milovníkom fantasy. Už len preto, aby ho mohli neskôr porovnať s filmovou verziou a znovu si potvrdiť, že pôžitok z čítania je nenahraditeľný :-)

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar.

Diskusná téma: E. Johansenová - Kráľovná Tearlingu

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok