Osudová láska poznačená tajomstvom (E. Jarkovská - Spútaná divočinou)

03.07.2016 09:50

Uznávam autorov a autorky, ktorí si napriek všeobecným trendom stále udržiavajú svoj štýl aj obsahové zameranie. Je vidno, že píšu o témach, ktoré ich bavia a zaujímajú, a nenechajú sa tlačiť trhom niekam, kde nechcú, len pre krátkodobý úspech. Medzi nich patrí nepochybne aj Erika Jarkovská, známa pre svoj živý záujem o indiánsku kultúru, jej históriu i súčasnosť. To dokázala už knihami Bojovníci dúhy či Osamelé vtáča, ktorými potvrdila svoje pevné miesto na slovenskom knižnom trhu. Aj v akutálnej novinke Spútaná divočinou nás vovedie do podmanivého sveta spájajúceho pokrok s tradíciami a rovnako ako predtým, aj tentoraz sú základom reálne udalosti. Akoby i sama autorka patrila medzi pôvodných obyvateľov Ameriky či do skupiny jej prieskumníkov. Alebo žeby tam patrila jej duša? Všetko je možné. Istý motív nadprirodzena je totiž prítomný aj v tomto románe

"Musela sa zhovárať s Kvangonom, nevidela to ináč. Naliehavo sa potrebovala dozvedieť, ako sa veci majú, neistota ju gniavila. Myšlienky naňho boli to jediné, čo zamestnávalo jej myseľ počas nasledujúceho dňa. Pri všetkom, čo robila a kadiaľ sa pohybovala, pokúšala sa prísť na to, ako bolo možné, že sa s ním zhovárala na úbočí a pri tom bol vzdialený od pevnosti niekoľko míľ, ba až tisícky míľ, ak brala do úvahy, že ho po prvý raz uvidela už na Hawaiských ostrovoch."

Lavinia MacKayová sa zúčastní s otcom a mladším bratom výpravy do ústia Kolumbie. Neodradí ju predstava dlhých mesiacov na lodi ani skutočnosť, že okrem nej bude jedinou ženou na palube manželka kuchára. Už počas plavby sa zoznamuje aj s mladými mužmi plnými nádejí a plánmi. Vyčnievajú medzi nimi najmä traja - novinár Franchére, obchodník Ross a lekár Jacobs, ktorý v jej živote zohrá ešte významnú rolu. Jej srdce si však rýchlo získa ktosi celkom iný, a na tamojšie pomery navyše nevhodný. Lavinia sa zamiluje do Kvangona, Indiána, ktorý sa zjaví v ich obchodnej pevnosti aj so zranenou ženou Suviou. Astoria však nie je určená pre pobyt domorodých obyvateľov, preto Kvangon ako znalec okolia ponúkne belochom svoju pomoc a pripojí sa k nim na ich výprave. Lavinia je očarená jeho zjavom, ale aj tajomnosťou, čo ho obostiera. Napriek očividnej náklonnosti, ktorú mu prejaví, však Kvangon nikdy neprekročí pomyselnú hranicu a neposunie ich vzťah na vyššiu priečku. Čas plynie a Lavinia až po rokoch búrlivých spoločenských i osobných zmien zistí pravú príčinu...

"Opatrne vystrčila hlavu spod papradia. Zbadala jeden pár zelenkavých očí, v šere lesa takmer svietiacich. Neďaleko nej na vrchole skalnatého briežka stál vlk. Šedo-hnedá srsť sa mu na šiji ježila, labami sa zapieral do zeme. Ich pohľady sa zakliesnili do seba. Pomaly sa dvíhala na nohy. Vlk sklonil hlavu, zvraštil nos a vyceril tesáky. Výhražne zavrčal. Siahla po noži za opaskom a uchopila jeho rukoväť. Nespúšťajúc pohľad zo súpera, odhadovala svoje vyhliadky v súboji s ním. Hoci poznala svoje lovecké schopnosti a nemala strach, upustila od myšlienky použiť na vlka nôž."

Ak čakáte od novinky Eriky Jarkovskej romantiku, môžete byť trochu sklamaní. Iste, nájdeme tu aj tento motív, no nie v jeho čistej podobe. Prejavuje sa v myšlienkach, predstavách, prostredí, ale medzi hrdinami ide o čosi iné. O čo, to vám neprezradím, pripravil by som vás o najväčší zvrat. Priznám sa, že som ho rozhodne nečakal, autorka vie, ako sa funkčne prihovoriť čitateľovi. To sa týka aj kompozície. Ako je u Eriky zvykom, pohráva sa s viacerými časovými rovinami, príbeh neplynie chronologicky, jednotlivé časti sa venujú rôznym postavám a obdobiam. Nepôsobí to však vôbec zmätočne, práve naopak. Línie sa dopĺňajú, mnohé vysvetlia a posúvajú dej vpred bez toho, aby ste sa v ňom stratili. Spútaná divočinou vás zaujme i poučí. Určite jej dajte šancu, stojí za to určite viac než mnohé knihy, ktoré dnes ležia na pultoch kníhkupectiev.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Artis Omnis.

Diskusná téma: Osudová láska poznačená tajomstvom (E. Jarkovská - Spútaná divočinou)

úprimne ďakujem

Erika Jarkovská | 03.07.2016

Marek, zo srdca ďakujem. Iné ani nemám čo dodať :-)

Pridať nový príspevok