E. Jarkovská - Mŕtvi nemôžu milovať

08.05.2015 10:45

Slovenská autorka Erika Jarkovská vstúpila do domácej literatúry knihou Bojovníci dúhy. Téma amerických Indiánov, ich pohnutej histórie i dnešných pomerov bude rezonovať aj v nadchádzajúcom románe Osamelé vtáča, ale čakanie naň si môžete skrátiť jej knihou Mŕtvi nemôžu milovať. V nej opúšťa svoju typickú tematiku a prináša pohľad na pošramotené vzťahy súčasníkov. Motto príbehu znie - Skutočný príbeh, ktorý sa nikdy nestal. Tento paradox skutočne vystihuje podstatu deja - postavy dovtedy klamú, zapierajú a špekulujú, až kým ich nedobehnú dôsledky ich konania. A aj potom majú problém vyrovnať sa s nimi a s dôverou sa obrátiť na tých, ktorým najviac ublížili. Už úvodné strany vás presvedčia, že tento román nezapadne v záplave iných. Priznám sa, že zhruba v polovici som sa zľakol, že dobre rozbehnutý úvod autorka "zabije" otrepaným motívom manželskej nevery, ale našťastie sa z neho stal iba odrazový mostík pre ďalšiu nečakanú zápletku. Hovorí sa, že čitateľ by sa mal stotožniť s hlavnou postavou, no z Hedy si radšej príklad neberte...

"... a vtedy som uvidela Lepa. Sedel pod oknom v obývačke, oblečený v džínsoch a tričku s krátkym rukávom. Vyzeral ako niekto, komu prišlo nevoľno a chvíľková slabosť ho sklátila na podlahu. Opieral sa chrbtom o radiátor, jednu bosú nohu mal vystretú pred sebou, druhú pokrčenú pod ňou, ruky spustené vedľa tela. Hlavu mal odvrátenú a zaklonenú medzi radiátorom a parapetnou doskou okna, viečká privreté... Po ľavej strane hlavy mu stekala krv."

Človek by niekedy neveril, ako sa mu dokáže život skomplikovať za taký relatívne krátky čas, ako je jeden rok. Heda prežila mimomanželský románik so špekulantom, ktorému v pomätení mysle dokonca požičala svoje ťažko zarobené peniaze. Po čase prišlo vytriezvenie, no keď chcela od neho získať späť stratené "investície", našla ho v kritickom stave. Len tak-tak sa jej podarilo ukryť pred nebezpečnými mužmi, ktorí si s ním pravdepodobne prišli vybaviť účty. Otrasená a plná obáv, aby ju polícia nepodozrievala zo zločinu, ktorý nespáchala, sa snaží vyrovnať s novou situáciou. Tá sa pomaly upokojí, no prídu ďalšie problémy. Heda zažije neveru aj z druhej strany - na manželovom facebookovom účte náhodou objaví šteklivú konverzáciu s príťažlivou kolegyňou, a už je opäť oheň na streche. Jej manželstvo s Cyrom už dávno nie je ukážkou partnerského šťastia, ale zato nedopustí, aby si z nej robili dobrý deň...

"Bola sobota dopoludnia a nič zmysluplnejšie, než špehovať Cyra ďalekohľadom, mi nenapadlo. Niekoľko kusov mojej špinavej bielizne počká rovnako ako obed, narýchlo zbúchaný na dvojplatničke. Beztak som v tomto období jedávala ako myš, do jedenia som sa priam nútila. Už tretí deň som ako posadnutá špehovala môjho muža, sliedila po ňom v práci aj mimo nej. Sama sebe som nedokázala s istotou povedať, prečo to robím. Či ho chcem prichytiť pri tom, ako nastupuje do auta s Beatrix a odchádza s ňou na nejaké tajné miesto pod lesom, alebo ho chcem vidieť zroneného s opuchnutými, sčervenenými očami sedieť v prútenom kresle doma v záhrade."

Mŕtvi nemôžu milovať je skutočne primeraný názov. Román nastoľuje hneď niekoľko otázok, na ktoré postavy niekedy len sotva dokážu nájsť vhodné odpovede. Erika Jarkovská sa očividne nestratí ani v súčasnom spoločenskom žánri, navyše nezahlcuje čitateľa otrepanými romantickými klišé, ale obohacuje dej o napínavé zvraty, živý jazyk a tiež o tak trochu nezvyčajný výber mien pre postavy (mená Heda, Cyro ani Beatrix nie sú práve bežné). Knihu prečítate raz-dva, nebojte sa dať jej šancu!

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Bestseler.

Diskusná téma: E. Jarkovská - Mŕtvi nemôžu milovať

:-)

Erika Jarkovská | 08.05.2015

Nuž, veľmi pekne ďakujem, Marek, za čas strávený čítaním, aj za rozobratie mojej práce. Čo dodať? Hádam len, nech ťa nikdy nič podobné nepostretne :-)

Pridať nový príspevok