Dôstojné zakončenie romanticko-detektívnej série (S. Jeffriesová - Vikomtovo tajomstvo)

30.01.2019 17:17

Ani sme sa nenazdali a štvordielna séria Vojvodovi muži je na konci. Neblahými okolnosťami spojení nevlastní súrodenci sa popri hľadaní odpovedí na otázky z minulosti dočkali aj pravých lások a v predošlej časti (Zvedený záletník) sme sa dozvedeli viac aj o dosiahnutí spravodlivosti celého rodu. Priznám sa, že som bol prekvapený autorkiným ťahom, k vyvrcholeniu hlavného námetu tiahnuceho sa celou sériu väčšinou príde až v závere. Sabrina Jeffriesová však nepochybne vedela, čo robí, pretože Vikomtovo tajomstvo ešte dokáže prekvapiť. Na svoje šťastie totiž stále čaká hlava Mantonovej detektívnej kancelárie, a to sa neobíde bez poriadnych zvratov. Najmä keď Dominick už dávno prestal veriť na lásku pod vplyvom sklamania z pádu na spoločenské dno... 

"Prebehla pohľadom po miestnosti. Kto tu chýba? Musel to byť nejaký jej priateľ alebo príbuzný, niekto, koho sa snaží prehovoriť, aby sa s ňou porozprával, možno jej strýko alebo teta, alebo... Nancy! Po Nancy nebolo ani stopy. V žilách jej zovrela krv. Takže teraz mal v pláne zapojiť do ukončenia ich zasnúbenia aj jej sesternicu? To bola posledná kvapka. Už mala dosť tých nezmyslov." (str. 19)

Dominick je pre fanúšikov Jeffriesovej série stará známa postava a jeho niekdajšie vzťahové peripetie tiež teda nie sú žiadnym tajomstvom. So záverom minulej časti bolo jasné, že Dominick sa nečakane (hoci spravodlivo) stal dedičom titulu vikomta i rodinného majetku. S tým spojené povinnosti ho privedú k panstvu susediacemu práve s Jane, jeho bývalou snúbenicou. A keďže každá časť Vojvodových mužov (nazvaných podľa hrdinu úvodného dielu) rieši určitý prípad, ani táto nebude výnimkou. A kriminálna dejová línia krásne spojí minulosť s prítomnosťou aj s rodinnými vzťami, pretože je založená na zmiznutí Nancy, Janinej sesternice a zároveň manželky Georgea, Dominickovho mŕtveho brata. Keďže Jane m osobný záujem na nájdení nezvestnej ženy a Dominick stojí na čele detektívov so značnou povesťou, napokon spoja sily a, ako to už býva, na povrch vyplávajú nielen nové odhalenia, ale aj (alebo najmä) staré, pochované city.

"Dočerta s ňou! Nasledujúcu hodinu Jane neprestávala ospevovať Blakeborougha. Podľa nej dokáže vyhrať whist aj v spánku, z hlavy vyriešiť zložitý matematický príklad a prejsť míľu na koni za rovných päť sekúnd. Dokonca veľmi štedro - a anonymne - prispieva na niekoľko charít, čo zistila až po tom, ako jej to prezradil kamarát, ktorý jednu z nich založil. Keď už bol Dom ochotný pohľadať toho chlapa a vymlátiť z neho dušu len preto, že je taký ideálny, uvedomil si, že vlastne nikdy nespomenula Blakeborougha a "lásku" v jednej vete. Až potom sa upokojil." (str. 135)

V príbehu sa objavia aj postavy z ostatných dielov, takže ak ich máte prečítané, prídete si na svoje a určite si radi pripomeniete ich osudy. Všetky štyri knihy sú totiž nadmieru vydarené a Sabrina Jeffriesová nimi potvrdzuje svoj rozprávačský talent. Jej romány sa navyše odohrávajú v jednom univerze, čiže nie je ničím neobvyklým, ak v príbehu natrafíte aj na hrdinov z iných sérií. Okrem kriminálneho námetu vás Vikomtovo tajomstvo zaujme hlavne dôstojnou romantickou zápletkou. Páčilo sa mi, že Dominick a Jane mali už čo-to za sebou, nejde o žiadne náhle vášnivé vzplanutie, ale skutočne hlboký cit, ktorý rokmi iba narástol, napriek počiatočnému vzájomnému presviedčaniu o opaku. Nechýbajú, samozrejme, ani úsmevné momenty a britké dialógy. Na jednej strane je síce škoda, že sa cesta súrodencov Mantonovcov - Bonnaudovcov končí, ale verím, že sa onedlho stretneme s ďalšími rovnako zaujímavými postavami. 

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s vydavateľstvom Slovenský spisovateľ.

Diskusná téma: Dôstojné zakončenie romanticko-detektívnej série (S. Jeffriesová - Vikomtovo tajomstvo)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok