Dokonalý zločin neexistuje (H. Fieldsová - Dokonalé stopy)

20.07.2018 08:04

Helen Fieldsová je britská autorka, ktorá u nás románom Dokonalé stopy absolvuje svoju premiéru. Ako je v súčasnosti pretrvávajúcim trednom, ide o úvodný diel kriminálnej série. To si vyžaduje silnú osobnosť, ktorá pritiahne pozornosť čitateľov aj v ďalších pokračovaniach a zároveň sama osebe ponúkne dosť motívov na produktívny dej. Na základe prvej časti možno povedať, že inšpektor Luc Callanach má prostriedky, ako vzbudiť záujem i sympatie. Pôsobí ako outsider, ktorý si musí vydobyť autoritu a uznanie i vo vlastnom tíme. Bývalý adept na stúpajúcu kariéru v Interpole začína od úplného začiatku v škótskej vysočine, kde vládnu celkom iné pomery a kde aj tradície znamenajú často viac než vnútorné kvality. "Ešteže" je na obzore krutý vrah, ktorý preverí Callanachove schopnosti...

"Velice pečlivě šlápl na horní polovinu levé paže a přenesl na ni celou svou váhu, až ucítil, jak mu nohou projelo křupnutí, když se jí kosti roztříštily. Až když se ujistil, že je hranice bezchybně připravená, vytáhl z kapsy u kalhot malý hedvábný váček. Vysypal si ty bílé klenoty do dlaně, promnul je mezi prsty, vychutnával si rozporuplnost mezi jejich hladkostí a ostrostí a pak jí je všechny až na jeden nasypal do úst jako drobné do kašny pro štěstí."

Luc Callanach si možno so sebou priniesol do Edinburghu francúzsky šarm, ale na vytvorenie puta s tímom to nestačí. To sa začne upevňovať, keď Luc dostane svoj prvý prípad. V jej centre je napadnutá a unesená Elaine Buxtonová, po ktorej ostali iba jeden zub a zakrvavená šatka. Vyšetrovatelia ani netušia, že Elaine medzitým podlieha hystérii vo zvukotesnom bunkri, kde sa potýka s únoscovými neznámymi sadistickými úmyslami. Odvaha doktora Reginalda Kinga narastá spolu so stupňujúcou sa hrou na mačku a myš. Neuznaný, zatrpknutý člen Edinburskej univerzity pohŕda svojimi kolegami a snaží sa sebe aj im dokázať, že sa v ňom skrýva omnoho viac. Callanach tápa v tme, prípad komplikuje aj nález novorodenca a zvrátený darček, ktorý polícia obdrží od samotného páchateľa. Ten sa cíti neporaziteľný a zároveň túži po pozornosti, akej sa mu nedostáva v civilnom živote. A tak Callanach spoznáva viac jeho motívy a pohnútky, aby mu čím skôr prišiel na koreň...

"Reálně hrozilo, že se mu nikdy nepodrobí. Bylo možné, že u ní tvrdohlavost zvítězí nad touhou zdokonalit se. V takovém případě by se ji nerozpakoval poslat na onen svět. Nechtěl ji ale ztratit, dobře si uvědomoval, že se mu Elaine s Jayne už dosti omrzely. Evidentně potřeboval čerstvou krev. Pokud se ovšem Ava ukáže být příliš nebezpečná, nebude mít na výběr. Zvážil svoje možnosti. Její smrt by musela byť spravedlivá a opodstatněná, jinak by to byla obyčejná vražda. A on nebyl žádný prachsprostý vrah."

Helen Fieldsová našťastie nevyužíva rozprávača v prvej osobe. To pri kriminálkach vítam, podstatný je podľa mňa samotný prípad, nie vnútro vyšetrovateľa, i keď aj to má neraz svoje opodstatnenie. V Dokonalých stopách sledujeme postup polície aj konanie páchateľa. Jeho identita je teda hneď známa, ale deju ju to nijako neubližuje, naopak. Vďaka tomu môže autorka na čitateľa preniesť úzkosť jeho obetí aj frustráciu vraha ako takého. Fieldsovej štýl je miestami dosť drsný, citlivé povahy by sa mali mať na pozore, ako nás presvedčí už na prvej strane. Nedá sa povedať, že by bola úplne explicitná, nesnaží sa šokovať za každú cenu, surovosť je tu funkčná. Tým mi dosť pripomína knihy Petera Maya, ktorý tiež v sérii Enzo využíva francúzsko-škótske reálie. Dokonalé stopy vás určite navnadia aj na ďalšie (pravdepodobne dva) diely série. Postava Luca Callanacha má kam napredovať a som zvedavý, akými cestičkami ho Helen Fieldsová ešte prevedie.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media.

Diskusná téma: Dokonalý zločin neexistuje (H. Fieldsová - Dokonalé stopy)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok