Dojemné vyvrcholenie romantickej série (M. Baloghová - Milovaná)

21.02.2018 10:34

Romantika, pokoj a dôkladná psychologická kresba. To sú tri základné atribúty románov Mary Baloghovej, ktorým ostáva verná aj v siedmej, záverečnej časti svojej série Klubu tých, čo prežili. Päť mužov a jedna žena sa stretli pod záštitou mentorského vojvodu, aby sa vyliečili zo svojich fyzických aj duševných zranení, poznačení vojnou proti Napoleonovi. Všetci postupne, v priebehu niekoľkých rokov, našli znovu vnútornú rovnováhu a aj (ne)čakané lásky. A tak nastal čas v Milovanej aj pre samotného vojvodu. Mary Baloghová si ho nechala prezieravo až na samotný koniec a urobila dobre. Akoby tým chcela naznačiť, že Stanbrook je konečne vyrovnaný so svojimi stratami a že aj on si zaslúži šťastie. Americká spisovateľka sa tak znovu prejavila nielen ako zručná rozprávačka, ale hlavne ako chápavá psychologička. 

"Ako treba požiadať o ruku? Keď také čosi robil naposledy, mal sedemnásť rokov a bola to len formalita, lebo otcovia sa dohodli, že ich deti uzavrú manželstvo, spísali zmluvu a podpísali ju. Želanie syna a dcéry nezavážilo, ani sa ich na to nepýtali, najmä keď jeden otec bol jednou nohou v hrobe a ponáhľal sa, aby sa postaral o synovu budúcnosť. Teraz George poznal tú dámu lepšie, než poznal Miriam. Aspoň vedel, ako vyzerá a aký má hlas."

Dora je učiteľka hudby, ktorá je celkom spokojná so svojím životom, aj keď je smutná z odchodu jej sestry Agnes, ktorá sa vydala za Flaviana Arnotta (hrdinovia knihy Láska ako sen). Baloghová je známa tým, že sa opätovne vracia k hlavným i vedľajším postavám z iných kníh či sérií, a nie je to teda inak ani v tomto prípade. Dorin hudobný talent očaril Georgea, vojvodu Stanbrooka, a hoci si Dora cení jeho láskavosť, vzhľadom na vek tesne pred štyridsiatkou už v sebe neživí žiadne romantické nádeje. George však začne pociťovať prebytok voľného času a hlavne jeho aktivita začne strácať hlbší zmysel. Po minulé roky sledoval, ako sa členova Klubu tých, čo prežili ženia a vydávajú a teraz už nemal nikoho, o koho sa môže starať. Nechce o polovicu mladšiu milenku, nepotrebuje ani dediča, keďže titul má pripadnúť jeho synovcovi. George prišiel o manželku a syna pred dvanástimi rokmi a osamelosť po čase začne opäť klopať na dvere. A to inšpiruje k tomu, aby jednoducho prišiel k Doriným dverám, zaklopal a spýtal sa, či sa zaňho vydá...

"Nevedela, ako dlho to trvalo, a netušila by to, ani keby boli nablízku hodiny, lebo čas akoby nejestvoval... necítili rozpaky, keď videli, ako ich telá splynuli. Keby to záviselo od Dory, mohlo to trvať aj večnosť. Ale nádherné potešenie sa zmenilo na takmer bolestnú potrebu, takú naliehavú, že všetko v nej stuhlo a vypälo sa k nemu, on znova vkĺzol rukami pod ňu a pevne ju držal. Vesmír ani čo by sa rozletel - čo bola najhlúpejšia myšlienka, aká sa jej mohla vynoriť v hlave, premýšľala pár sekúnd alebo pár minút po tom, keď hlboko vnútri znova pocítila nádherný príval horúčavy."

Milovaná je trochu odlišná od zvyšku série. Už len tým, že George nepatrí medzi vojnových vyslúžilcov ako ostatné hlavné postavy, a tiež tým, že dej začína ponukou na sobáš, pričom inokedy sme sa ho dočkali buď na konci (ako býva zvykom), alebo kdesi uprostred. Vojvodu Stanbrooka poznáme už dlho, takže jeho pozitívne vlastnosti nikoho neprekvapia. Dora mu v tom zdatne sekunduje, je milá, láskavá a pragmatická. Najviac sa jej povaha prejaví vo chvíli, keď sa stane vojvodkyňou. Odrazu má plno výhod, aké dovtedy nepoznala. Milovaná je v istom zmysle "vyzretá" kniha. Jej hrdinovia sú v strednom veku, žiadne zvraty, silné vášne a temperamentné prejavy nečakajte. Ide o typickú Baloghovú, kde je dôležitejšie vzájomné porozumenie než udržanie čitateľa v napätí. Koniec je vopred jasný, priebeh v podstate tiež, ale postavy sú ako z mäsa a kostí a radi sa podujmete sprevádzať ich na ceste k láske.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovenský spisovateľ.

Diskusná téma: Dojemné vyvrcholenie romantickej série (M. Baloghová - Milovaná)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok