Dobrodružstvo za hranicami stereotypu (A. Rynke - Africká ruža)

15.04.2018 17:59

Alica Rynke sa rozhodne medzi súčasnými autorkami nestratí. Schválne som nenapísal slovenskými, pretože jej diela presahujú hranice našej krajiny a konkrujú aj zahraničným príbehom. Zatiaľ som čítal len jej román Na hrane, ale už tam bolo badať zárodky jej typickej tvorby - ľudia na pokraji síl, tvrdé životné skúšky a exotika, ktorá však neponúka dovolenkový oddych, ale ukazuje svoju odvrátenú, drsnú tvár. Tú pritom môžu obrazne zmýšľajúci čitatelia vidieť i na obálke jej aktuálnej novinky Africká ruža. Z názvu je jasné, ktorý kontinent zláka hlavnú hrdinku a bude zdrojom jej prezývky. Obálka sa v tomto prípade skutočne vydarila, knihe prospieva aj tvrdá väzba. Som rád, že týmto napreduje aj vydavateľstvo Enribook, pre ktoré je Africká ruža ďalším presným zásahom do čierneho. 

"Mala pocit, že sa vo vzduchu ešte stále vznáša červený prach z vysušenej pôdy a nedá jej dýchať. Položila si ruku na hrudník, cítila, ako jej rýchlejšie bije srdce. Živo si predstavovala všetko, čo predvčerom zažili. Videla ustráchané matky ležiace na cintoríne medzi hrobmi, pritláčajúce si k sebe svoje deti, praskliny v zemi pripomínajúce plazov, seba, ťahajúcu za ruku akúsi ženu.. Ktovie, možno je tá žena s ostatnými v jedálni. Potom vnútorným zrakom videla priebeh pôrodu."

Občas sa mi stáva, že si po prečítaní knihy vyhľadám o autorovi, autorke či téme dodatočné informácie. Ako sa píše aj na obálke, ide o príbeh s reálnym základom, a to viac je jeho čítanie fascinujúcejšie. Isteže, Alica Rynke si vzala len inšpiráciu a rovnakou mierou zapracovala jej fantázia, nijako to však nezmenšuje jeho účinok. A čo som sa teda dozvedel? Autorka spoznala pri svojom učiteľskom pôsobení dievča z krajiny tretieho sveta, a práve ono bolo zdrojom jej záujmu. Jej osud pretavila do príbehu o slovenských študentoch, ktorí sa vyberú do Malawi, aby v tamojšom sirotinci vyučovali angličtinu. Nič ich však nemohlo pripraviť na krutú skutočnosť - všadeprítomnú chudobu, choroby, letargiu a svojské myslenie miestnych. Natália ako pekná blondína je v Afrike netypickým zjavom, a keď sa podujme postarať sa o nechcené deti s biľagom prekliatia, jej život sa zmení ešte razantnejšie. Bude musieť totiž čeliť omnoho väčším skúškam, nech aké si predstavovala...

"Natália sa zobudila, až keď bolo vidno. Cítila sa ako po opici, bolela ju hlava a napínalo ju na zvracanie. Nadvihla sa na lakti, očakávajúc, že uvidí svojho únoscu, ale chatrč bola prázdna. Vzápätí si uvedomila, že jej niekto prerezal koženú šnúrku, ktorou mala zviazané ruky, a trochu jej odľahlo. Posadila sa, pošúchala si boľavé zápästia a snažila sa rozmýšľať. Ak tu ostanem, zabijú ma ako ovcu na bitúnku... Ale za vidna sa mi možno podarí utiecť... Trvalo jej polhodinu, kým sa odhodlala postaviť sa a vykuknúť z domca. Obávala sa toho, čo uvidí."

Africká ruža je pomerne útly román, ale obsahovo bohatší ako mnohé iné. To znamená, že autorka vás nezahltí žiadnymi zdĺhavými, nudnými opismi, ale sústredí sa na čo najväčší zážitok. Príbeh je dynamický, stále sa niečo deje a zo stránok knihy na vás dýcha atmosféra cudzokrajnosti. Text je rozdelený na krátke kapitoly, čo ja osobne vítam, číta sa rýchlo a môžete po ňom siahnuť prakticky kedykoľvek. Alica Rynke je originálnym zjavom na domácej literárnej scéne, preto verím, že si svoje zameranie nerozmyslí. Spoločenské romány s nádychom dobrodružstva a neistých koncov sú to, čo u nej funguje, a čitatelia to iste ocenia. Africká ruža by nemala ujsť vašej pozornosti, najmä v čoraz predĺženejších dňoch :-)

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Enribook.

Diskusná téma: Dobrodružstvo za hranicami stereotypu (A. Rynke - Africká ruža)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok