Dejiny tvorené ľudskými vášňami a tragédiami (G. King, P. Wilsonová - Súmrak monarchie)

02.02.2019 08:29

Pred niekoľkými mesiacmi médiá žili pripomienkou stého výročia vzniku Česko-slovenskej republiky. Rok 1918 nepochybne predstavuje medzník nielen pre naše, ale i európske a svetové dejiny. Pri oživovaní minulosti sa do popredia tlačili hlavne národné dejiny a naše osobnosti, no menšou mierou sa písalo a hovorilo o zániku, ktorý išiel zákonite ruka v ruke so vznikom... Stáročná ríša Habsburgovcov sa rozpadla a všemocná dynastia sa ocitla v troskách. A to nielen spoločensky. Členova rodiny sa na konci 19. storočia potýkali s toľkými osobnými tragédiami a nešťastiami, že mali neblahý vplyv na chod celej krajiny. Historici a odborníci na strednú Európu Greg King a Penny Wilsonová sa podujali priblížiť verejnosti okolnosti vedúce k ich nevyhnutnému koncu. Súmrak monarchie však rozhodne nie je žiadnou učebnicou dejepisu či suchou literatúrou faktu. 

"Loschek si vzal sekeru, ale nepodarilo sa mu rozbiť zámku. Nakoniec vysekal dieru do horného panela. Keď predtým Rudolf vyšiel niekoľko minút po šiestej zo spálne, bola ešte tma a musel zapáliť lampu alebo sviečku. V jej slabom svetle Loschek nazrel do miestnosti so zatiahnutými závesmi a zatvorenými okenicami. Stačil mu jediný pohľad, skôr než vošiel dnu, a bez váhania oznámil, že Rudolf a Mary sú mŕtvi." (str. 123)

Kniha sa zameriava primárne na skon následníka trónu Rudofla na zámku Mayerling. Hoci slovo skon je trochu zjemňujúce, keďže išlo o spoločnú smrť (vraždu a samovraždu) s jeho milenkou Mary Vetserovou. Súmrak monarchie odkrýva aj život jeho matky - cisárovnej Alžbety, známejšej pod prezývou Sissi. Jej romantizujúca verzia filmov z 50. rokov 20. storočia získava reálne trhliny a ukazuje ju v skutočnom svetle. Napriek spontánnosti, láskavosti a záujmu o verejné blaho sa jej nedá uprieť aj istá forma naivity, márnivosti a egocentrizmu. A nad všetkými členmi vnútorne narušenej rodiny čnel František Jozef, cisár zrodený z revolúcie a smerujúci k vojne svetových rozmerov... Na základe Rudolfovho úmrtia autori ukazujú, ako sa dokáže rokmi meniť verejná mienka i prístup odborníkov. Čo bolo nezmyselnou tragédiou, sa stalo obrazom milencov bojujúcich proti osudu. A zahmlievanie, ak nie priam odkláňanie sa od pravdy, mohlo spôsobiť, že o jej skutočných príčinách sa už nedozvieme. Alebo áno...?

*Pri Marinej povesti a skúsenostiach je málo pravdepodobné, že by nevedela, ako sa chrániť pred otehotnením. Ak sa však Mary nazdávala, že je do Rudolfa naozaj zaľúbená, mohla si dávať menej pozor ako zvyčajne, azda aj úmyselne. Ťarchavosť, a nie sexuálne naplnenie vzťahu s korunným princom zvečnila nakoniec v slove "osud", vyrytom do tabatierky. So svojou exaltovanou povahou mohla uveriť, že ku korunnému princovi ju naozaj pripútal osud: narodenie Rudolfovho dieťaťa ju spojí s milencom navždy." (str. 210)

Súmrak monarchie sa stane klenotom každej knižnice. Greg King a Penny Wilsonová sa predstavujú ako skvelý tandem. Príbeh okolo Rudolfa Habsburského a jeho smrti je detektívkou, dokumentom, románom, legendou... obsahuje prvky mnohých žánrov, a pritom nepôsobí roztrieštene. Na udalosť nahliadajú z rôznych uhlov a tému vyčerpajú až na dno. Dočítate sa o všmemožných teóriách, najpravdepodobnejšej verzii udalostí aj o osudoch ďalších početných členov domácnosti. To všetko zabalené do krásneho spracovania, už samotná obálka naznačuje, že nepôjde o bežné, nenáročné čítanie, ale čaká vás hodnotný zážitok. Okrem toho sa dozviete aj množstvo zaujímavostí, trúfam si povedať, až bulvárneho charakteru, ktoré však nijako neznižujú úroveň knihy či neznevažujú vážnosť témy. Dúfam, že vydavateľstvo bude pokračovať vo vydávaní kníh Kinga a Wilsonovej, lebo história v ich rukách ožíva ako málokedy.

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s vydavateľstvom Tatran.

Diskusná téma: Dejiny tvorené ľudskými vášňami a tragédiami (G. King, P. Wilsonová - Súmrak monarchie)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok