Dán pokračuje v trende zvýšenej kvality (D. Dán - Cigaretka na dva ťahy)

19.02.2018 15:34

Dominik Dán mi niekoľkými poslednými knihami brnká na správnu čitateľskú strunu. Jeho príbehy zasadené do minulosti (v tomto prípade do prvej polovice 90. rokov) sa mi zdajú omnoho zaujímavejšie ako tie bližšie dnešku. Asi preto, že ich je jednak na mraky, a jednak aj minulosť poskytuje množstvo pútavých námetov, ba azda aj viac. Najmä čo sa týka spoločenskej stránky. Pád režimu, rozdelenie repbuliky, nástup kapitalizmu a s ním spojený vznik rôznych záujmových skupín - to všetko malo vplyv na ľudí každej sociálnej vrstvy a prípady oddelenia vrážd sú toho dôkazom. Cigaretka na dva ťahy pokračuje v krokoch svojich predchodcov (Smrť na druhom brehu, Korene zla) a znovu sa vraciame k situácii v podsvetí v Našom Meste po vražde Tibora Hakla. Lenže mafiáni nie sú jedinými zločincami a páchatelia nespia na vavrínoch...

"Prvý kontakt a výsluch rodičov obete bola najnevďačnejšia robota na oddelení. Bol to nápor na psychiku aj v prípade, že obeť bola identifikovaná, v prípade ako tento, v prípade plnom pochybností a neistoty, to bolo o to horšie. Ako vysvetliť rodičom, že zhorená kopa mäsa je asi ich syn, ale nemusí to byť ich syn, no pre istotu aby s takou možnosťou rátali. Nie vážne, iba predbežne."

Hlavným motívom najnovšej dánovky sú drogy. A to nie hocijaké, ale v hodnote miliónov, čo láka nielen menších či väčších zločincov, ale aj ruky zákona. Hold, peniaze sú silnou motiváciou zavrieť dvere za čistým svedomím. Lenže ako to už býva zvykom, náhoda si nevyberá a všetko sa nepekne zvrtne. Oddelenie vrážd rieši prípad zhorenej dodávky, čomu padol za obeť mladík prevážajúci veľkú hotovosť. Pátranie čoskoro Krauza a Chosého zavedie do protidrogového oddelenia, kde, ako sa zdá, nie je všetko s kostolným poriadkom. Chlapci pichajú do osieho hniezda a na povrch sa dostávajú nedbalo ukrývané skutočnosti. Stopa vedie k vysokým miestam a špinavým praktikám ľudí, ktorí majú v prvom rade pomáhať a chrániť. Richard tak opätovne kontaktuje svojich kamarátov z detstva, v tomto prípade Malého Pavúka, aby zistil, čo je za šírením nekvalitného heroínu v Našom Meste. Podsvetie však dáva od tejto šlamastiky ruky preč...

"Dlhé nohy odkrajovali z chodníka míľovými krokmi. V tom momente vystúpili z auta za ním dvaja muži, zo zastávky cez cestu sa pohol jeden. Rýchlosť si zladili tak, aby sa s dlháňom stretli pri kontajneroch. Dlháň zdvihol hlavu, obzrel sa, pochopil. Uskočil bokom, rozbehol sa, no jeden z prenasledovateľov už bol v pohybe, poľahky ho dobehol a odzadu mu podkopol nohu. Díler sa roztiahol na chodníku, aký bol dlhý. Muž bežiaci oproti mu surovo dupol na krk, až mu vyfŕkli sliny. Zadní dvaja ho prikľakli, vykrútili mu ruky za chrbát, rutinovane mu nasadili putá."

Zasadenie deja do deväťdesiatych rokov knihu vyzdvihuje oproti iným kriminálkam o niekoľko priečok. Nielen možnosťou priniesť pre súčasníka neopozerané námety, ale aj úsmevnými poohliadnutiami na vtedajší technický pokrok (napríklad používanie mobilných telefónov). Dominik Dán tak znovu naplno využíva svoj štýl, ktorý sa už stal jeho neoddistkutovateľnou značkou. Drsný humor, slovné prestrelky, hovorová reč, vulgarizmy... Temná stránka prípadu je ako tradične vykompenzovaná nadhľadom postáv a ich rodinným životom. Samotný prípad vychádza zo skutočných udalostí a zvedavá čitatelia zatúžia dozvedieť sa o ňom viac, prípadne aspoň zistiť, nakoľko ho v príbehu ovplyvnila autorova fantázia. Cigaretka na dva ťahy so cťou dopĺňa rad Dánových kníh z 90. rokov a pútavou formou rozširuje celé krauzovské univerzum.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.

Diskusná téma: Dán pokračuje v trende zvýšenej kvality (D. Dán - Cigaretka na dva ťahy)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok