D. Silva - Prípad Caravaggio

12.03.2015 11:52

Daniel Silva patrí medzi mojich obľúbených autorov. Čo kniha, to pútavý príbeh z prostredia špionáže a napätých politicko-kultúrnych vzťahov. Medzi fanúšikmi daného žánru sa nájde zrejme málokto, komu nič nehovorí meno Gabriel Allon. Špión izraelskej tajnej služby sa už zaplietol do mnohých konfliktov a osobne viedol priveľa operácií na to, aby len tak zapadol prachom. On i jeho autor sú stále v skvelej forme, o čom sa môžete presvedčiť aj v jeho (zatiaľ) poslednom dobrodružstve. Gabrielov osobný aj pracovný život sa naďalej rozvíja a nie je to inak ani teraz. Nové príležitosti však so sebou prinášajú aj isté komplikácie, ktoré mu "osladia" boj s nebezpečnými nepriateľmi. Príbeh vás vtiahne hneď v úvode a pod vplyvom nečakaných zvratov napokon skončí kdesi úplne inde, ako začal. Počiatočný motív sa rapídne zmení, no napokon do seba všetko správne zapadne a vo vás ostane príjemný pocit z kvalitného čítania.

"V tej chvíli by urobil najmúdrejšie, keby nastúpil do auta a uháňal preč, čo najďalej od Comského jazera. Namiesto toho stisol kľučku a dvere, bohužiaľ, neboli zamknuté. Otvoril si, nahlas pozdravil a napokon váhavo vošiel do nádhernej vstupnej haly. Okamžite zbadal kaluž krvi na mramorovej dlážke, dvojicu bosých chodidiel vo vzduchu a modročiernu opuchnutú tvár, čo naňho hľadela z výšky. Isherwoodovi sa podlomili kolená, a zrazu videl, ako sa dlážka dvíha."

Spočiatku sa príbeh javí ako pátranie po zmiznutom obraze známeho maliara Caravaggia. Bývalý anglický agent, ktorý vymenil službu vlasti za nie celkom legálny obchod s umeleckými dielami, je objavený mŕtvy v jeho vile na brehu Comského jazera. Šéf tzv. Umeleckého komanda v Taliansku ponúkne Gabrielovi Allonovi dohodu - buď mu pomôže vyšetriť smrť Angličana a nájsť obraz, čo mal pravdepodobne v úschove, alebo vďaka svojej moci navždy zničí povesť a meno jeho priateľa Juliana Isherwooda, ktorý objavil telo. Gabrielovi jeho lojalita nedovolí odmietnuť a proti svojej vôli sa pustí do pátrania po vrahoch. Zistí, že mŕtvy agent bol napojený na sýrske vládne kruhy, ktoré majú pravdepodobne na svedomí aj jeho smrť. Nepohodol sa s nimi ohľadom obchodovania a zato ho stretol krutý trest. Izraelskej tajnej službe na čele s Uzim Navotom sa naskytne príležitosť odrezať vládnucu rodinu v Sýrii od značného prílevu financií, no najprv musia presvedčiť na spoluprácu mladú manažérku zo súkromnej banky v Linzi. Práve Džihán ich totiž môže doviesť k údajom o účtoch a informáciám o mužovi, ktorý ich má pod palcom. Lenže všetko sa nebezpečne zvrtne a jej život i úspech celej operácie sa ocitne v smrteľnom ohrození... 

"Vytiahli ju z kufra a viedli po štrkovom priestranstve. Potom ju nútili zísť po schodoch, no boli také strmé, že ju napokon museli zniesť. Nakoniec ju hodili na betónovú dlážku ako mŕtveho vojaka. Počula buchnutie dverí a zvuk mužských krokov, ktorý vystriedalo ticho. Niekoľko sekúnd nehybne ležala, potom si strhla vrece z hlavy a zistila, že sa opäť ocitla v úplnej tme. Snažila sa netriasť, ale nešlo to."

Prípad Caravaggio je klasickým príbehom z dielne Daniela Silvu. Fanúšikovia špionážnych románov a napínavého čítania si iste aj tentoraz prídu na svoje, a to najmä od polovice, kedy sa rozbehne tá pravá akcia. Dovtedy ide skôr o vymedzenie priestoru a prípravu na to, čo má prísť... V príbehu sa opäť stretneme s množstvom starých známych postáv z predošlých dielov série, no nie je pritom potrebné špeciálne ich poznať. Ako obvykle, dejom sa tiahne aj motív Gabrielovho osobného života s manželkou Chiarou, ktorá je tehotná, čiže Gabriel má po dlhom čase zasa možnosť mať kompletnú rodinu. Dej nestagnuje a kniha ako taká je vítaným a vydareným pokračovaním úspešnej série. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu ABC Knihy.

Diskusná téma: D. Silva - Prípad Caravaggio

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok