Nebezpeční fanatici na ceste k pomste (D. Silva - Čierna vdova)

12.05.2017 14:16

Daniel Silva je aktívny nielen na literárnej scéne, ale aj na sociálnych sieťach. Preto som už dlhší čas očakával preklad jeho románu Čierna vdova. Spočiatku sprevádzali jeho vydanie isté nepríjemné záležitosti. Príbeh totiž začína teroristickým útokom v Paríži, ku ktorému skutočne došlo. Silva tak uvažoval nad prepísaním románu, ale napokon ho ponechal v pôvodnej verzii. Myslím, že spravil dobre. Síce sám vraví, že kniha má za prvotný cieľ pobaviť čitateľa, ale počas jej čítania ma celý čas sprevádzal neodbytný pocit, že zlo naozaj nespí a na niektoré udalosti sa jednoducho pripraviť nedá. Ešteže existujú odhodlaní agenti ako Gabriel Allon, Silvova najznámejšia postava. Ide už o šestnásty diel voľne nadväzujúcej série, a hoci som mal zo začiatku dojem, že sa autor opakuje a ponúka už pomerne obohratý dej, neskôr ma vyviedol z omylu a posledných cca 150 strán som už ani nedýchal...

"Svedkovia si nepamätali zaburácanie výbuchu, ale hrobové, mrazivé ticho po ňom. Po chvíli ho prerušil bolestný ston, detský vzlyk a nástojčivé vyzváňanie mobilu. Spočiatku všetko zakrýval hustý čierny dym. Ten sa postupne rozptýlil a odhalil dielo skazy: ľudské telá, odtrhnuté končatiny, aj tí, ktorí prežili a s tvárami od sadzí, omámení a polonahí blúdili medzi troskami, topánky zo stánku pouličného predavača sa zamiešali medzi topánky mŕtvych."

Gabriel Allon sa pomaly pripravuje na uvedenie do pozície nového šéfa Inštitútu - vedenia izraelskej tajnej služby. Lenže predtým je potrebné oznámiť svetu, že neumrel pri londýnskom nešťastí, ale išlo iba o krytie v boji s minulým nepriateľom. Do hry však vstúpi ktosi celkom nový - muž hovoriaci si Saladin podľa slávneho zjednotiteľa Arabov. A do širokého povedomia vojde skutočne razantne a smrtiaco - zorganizuje teroristické útoky v Paríži a Belgicku. Gabriell Allon je oslovený francúzskym špeciálnym útvarom k spolupráci a do hry sa postupne zapoja aj Angličania a Jordánci. Uvedomujú si, že jedinou možnosťou, ako sa dostať k opatrnému Saladinovi a odhaliť jeho totožnosť, je nastrčiť do jeho radov špióna. Rozhodnú sa využiť tzv. čiernu vdovu - ide o ženy, ktoré prišli o svojich milovaných a sú ochotné položiť život na ceste pomsty západnému svetu. Voľba padne na mladú francúzsku lekárku - Natalie však nemá žiadne skúsenosti, a preto musí podstúpiť výcvik. Napriek krátkosti času a nulovým skúsenostiam sa ocitá v Sýrii, priamo medzi najvyššie postavenými členmi ISIS, kde je každá sekunda bojom o prežitie. Nemôže však cúvnuť - nielen preto, že by jej v priamom prenose odrezali hlavu, ale najmä kvôli snahe zabrániť teroristom v ďalších krvavých útokoch...

"Vojsť do ulíc Rakky bolo ako vojsť do sveta, ktorý náhle zošalel. Semafory bez elektriny nefungovali, dopravu na križovatkách riadili policajti ISIS. Mali pri sebe len zbrane, žiadne píšťalky. Píšťalky sú haram. Fotografie modeliek vo výkladoch boli retušované, aby neporušovali prísne pravidlá ISIS týkajúce sa slušnosti. Tváre mali začiernené, lebo je haram zobrazovať ľudí alebo zvieratá, Božie stvorenia, a vešať si ich na stenu. Aj sochu dvoch roľníkov na slávnej hodinovej veži v Rakke upravili - zbavili ich hláv. Námestie Najim, kedysi raj detí, bolo plné sťatých hláv, nie kamenných, ale ľudských."

Ťažko povedať, čím na mňa Silvova kniha tak zapôsobila. Aj predtým išlo o rovnaký žáner, niekedy aj o podobný námet. Žeby tým, že tentoraz omnoho výraznejšie trafil do čierneho? Alebo je za tým stupňujúca sa nenávisť a čoraz intenzívnejšia hrozba konfliktu? Nech je ako chce, Čierna vdova potvrdzuje autorove kvality aj jeho popredné miesto v žánri špionážnych trilerov. Ako som spomenul, vytknúť sa mu dá možno o niečo pomalší rozbeh, ale neskôr je to vynahradené viac než dostatočne. Natalie je ako postava skvelo vykreslená - jej strach, snaha pomôcť, premena na arabskú čiernu vdovu... Človeku pri niektorých opisoch Sýrie a praktík ISIS až behá mráz po chrbte. Koniec románu ostáva trochu otvorený, Daniel Silva si zjavne nechal otvorené zadné vrátka. A je to vítané, v tomto románe rozohral partiu, ktorá sa nedá odbiť len tak ľahko. Už len preto sa teším na jeho ďalší titul, Gabriel Allon je predsa v najlepšej forme.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovenský spisovateľ.

 

Diskusná téma: Nebezpeční fanatici na ceste k pomste (D. Silva - Čierna vdova)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok