Nečakaná honba za teroristom (D. Silva - Anglický špión)

27.02.2016 18:04

Daniel Silva patrí medzi mojich obľúbených autorov. Čo kniha, to pútavý príbeh z prostredia špionáže a napätých politicko-kultúrnych vzťahov. Medzi fanúšikmi daného žánru sa nájde zrejme málokto, komu nič nehovorí meno Gabriel Allon. Špión izraelskej tajnej služby sa už zaplietol do mnohých konfliktov a osobne viedol priveľa operácií na to, aby len tak zapadol prachom. On i jeho autor sú stále v skvelej forme, o čom sa môžete presvedčiť aj v jeho (už) pätnástom dobrodružstve. Gabrielov osobný aj pracovný život sa naďalej rozvíja a nie je to inak ani teraz. Nové príležitosti však so sebou prinášajú aj isté komplikácie, ktoré mu "osladia" boj s nebezpečnými nepriateľmi. Príbeh vás vtiahne hneď v úvode a svojou aktuálnosťou opäť nastolí úvahy o situácii vo svete.

"Gabrielovi vykĺzla Beretta z ruky, a dorazu sa rozbehol, rukami rozháňal vzduch, aby bol pri nich skôr. Len čo natiahol ruku k dverám auta, oslepil ho záblesk jasného bieleho sveta, akoby odrazu zasvietilo tisíc sĺnk. Náraz horúceho vzduchu ho nadvihol, a vzápätí šmaril na zem posiatu črepinami a zaliatu krvou. Nakrátko sa k nemu vystrela detská rúčka, chytil ju, ale vykĺzla mu. Zahalila ho tichá nehybná tma, a potom už nebolo nič."

Keď je zavraždená britská princezná, všetko poukazuje na akciu známeho teroristu Eamona Quinna. Už dlhý čas po ňom pátrajú nielen spravodajské služby, ale aj členovia iných organizovaných skupín. Jedni pre jeho potrestanie, iní pre možnosti spolupráce. Gabriel Allon sa po predošlej akcii vracia domov do Izraela, no správa o atentáte ho opäť zatiahne do sveta nebezpečenstva. Je odhodlaný nájsť Quinna a ukončiť jeho pôsobenie, no musí pritom spolupracovať s jediným človekom, ktorý je schopný dostať ho k nemu - s bývalým agentom a nájomným vrahom Christopherom Kellerom. Ich cesty sa skrížili už viackrát a napriek odlišnému životnému štýlu vládne medzi nimi istý rešpekt. Popri pátraní po Quinnovi sa odhaľujú aj ďalšie súvislosti a postupne prichádzajú na to, že celá akcia má omnoho osobnejší charakter. Rusi sa totiž nevedia zmieriť s údermi, ktoré im zasadil Gabriel v spolupráci s britskou službou, a vymysleli dôkladnú odvetu. Gabriel a Christopher tak musia bojovať na viacerých frontoch a musia si dať veľký pozor, komu budú veriť. Najmä keď s Quinnom spolupracuje aj od detstva trénovaná ruská agentka...

"Mercedes prefrčal cez dva prúdy prichádzajúcich áut. Cestou vyvrátil stĺp pouličnej lampy a zničil reklamný pútač na chodníku, až napokon vrazil do štíhleho mladého bresta a zastal. Dvaja muži na predných sedadlách boli mŕtvi oveľa skôr, než sa auto zastavilo. Nezabila ich zrážka, ale výstrely zblízka, guľky ich zasiahli do hlavy, kým bolo auto v pohybe. Svedkovia videli dvoch mužov na motorkách, jeden bol chudý vysoký, druhý oveľa mohutnejší. Každý vystrelil iba dva razy, no v dokonalej súhre."

Anglický špión je klasickým príbehom z dielne Daniela Silvu. Fanúšikovia špionážnych románov a napínavého čítania si iste aj tentoraz prídu na svoje, a to najmä od polovice, kedy sa rozbehne tá pravá akcia. Dovtedy ide skôr o vymedzenie priestoru a prípravu na to, čo má prísť... Do deja sa vráti množstvo starých známych postáv, ale ak nepoznáte Silvovu sériu, nemusíte sa báť, že by ste nepochopili súvislosti. Autor všetko vysvetlí a prepojenia s predošlými dielmi sú skôr symbolické a pre potechu skalných čitateľov. Najväčším spojivom je, samozrejme, Christopher Keller, pevná súčasť "allonoviek" už od druhej časti (Anglický zabijak). Som presvedčený, že ani zďaleka sa s ním ešte nelúčime... Priestor tiež dostáva aj Gabrielov osobný život. Jeho manželka Chiara je už vo vysokom stupni tehotenstva a Gabriel musí pomýšľať na budúcnosť. Čoskoro má byť vymenovaý za šéfa izraelského Inštitútu, ale práca v teréne si stále žiada svoju daň. Sám som zvedavý, ako bude séria pokračovať a verím, že tak skoro neskončí...

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovenský spisovateľ.

Diskusná téma: Nečakaná honba za teroristom (D. Silva - Anglický špión)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok