D. Pettreyová - Sabotáž

05.07.2017 08:41

Slovenskí čitatelia (a vo väčšej miere pravdepodobne čitateľky) sa už dávno dôkladne zoznámili s rodinou McKennaovcov z odľahlej, divokej a pritom drsne krásnej Aljašky. Séria kníh Aljašská odvaha prináša dobrodružne ladené romantické príbehy, ktoré napriek chladnejšiemu podnebiu zahrejú nejedno srdce. Sabotáž je už piatym dielom, no môžete po ňom siahnuť aj v tom prípade, ak ste nečítali predošlé. Ide o samostatné príbehy jednotlivých členov rodiny, hoci komplexnejší pohľad na sériu je vždy lepší. V priebehu titulov sme mali možnosť nahliadnuť do prostredia skalolezcov, záchranárov, policajtov či potápačov, a v Sabotáži sa bližšie zoznámime s pretekmi psích záprahov. Už to samo osebe poskytuje zaujímavé námety, no nie je to jediné pozitívum knihy. 

"Kirrino telo v tej ľadovej zime chladlo. Napriek tomu sa neprestávala hýbať, aby udržala prúdenie krvi. Cítila, ako jej tuhnú končatiny. Vyvrtnutý členok ju nebolel, ale nevedela, či je to preto, lebo zranenie nie je také vážne, ako si spočiatku myslela, alebo preto, lebo jej členok už omŕza. Celý deň sa snažila vymazať z pamäti spomienku na Reefov bozk, ale ten pocit sa jej stále vynáral v mysli."

Kirra Jacobsová a Reef McKenna sa poznajú už dlhé roky. Reef kedysi dokonca chodil s jej sesternicou Meg, pričom Kirra si len veľmi nerada pripúšťa, ako jej tento vzťah prekážal. Reef počas dospievania získal povesť zlého chlapca, no keď sa po rokoch vrátil do rodného mesta, bol ako vymenený. Našiel vnútorný pokoj a jeho charizma tým len získala na príťažlivosti. Kirra sa do nej pohrúži o to viac, že Reef jej pomáha pri riešení rodinných problémov. Počas tradičných pretekov psích záprahov sa totiž Kirra dozvie, že Meg bola unesená a páchatelia vydierajú jej strýka Franka, aby im bol po vôli. Kirra sa okamžite vydáva za ním, nedbajúc na nebezpečenstvo ľudí či prírodných živlov. Reef ju v tom nenecháva samu a hroziace ťažkosti len zvýrazňujú ich vzájomné iskrenie. Kirra je však opatrná vzhľadom na ich minulosť a Reef bude mať ešte veru čo robiť, aby jej dokázal, že už nie je tým ľahkovážnym mladíkom, čo kedysi...

"Takže do toho zatiahli aj políciu. Vzplanul v ňom hnev, ktorý ho pálil po celej hrudi. Keď videl, ako policajt pomáha Belinde nastúpiť do služobného auta, povedome napol svaly. Koľko im toho tá hlupaňa natárala? Pevne uchopil volant. Presne si zistí, čo im povedala, ale to bude musieť zatiaľ počkať. Nastavil si spätné zrkadlo, aby videl, ako z budovy vychádzajú Reef s Kirrou. To všetko spáchali oni - zariadili Belindino vypočúvanie, privolali si na pomoc políciu a vstúpili do ich plánov. Čoskoro za to zaplatia a najkrajšie na tom je, že on sa bude iba nečinne prizerať."

Dani Pettreyová sa neobťažuje s uvádzaním do deja či s prílišným predstavovaním postav a hneď vás vtiahne do príbehu. In medias res sa ocitáme v nočnom pátraní po stopách príbuzných spolu s Kirrou a Reefom a až postupne odhaľujeme ich vlastnosti či iné okolnosti deja. Čitatelia poznajúci štýl Aljašskej odvahy si opäť prídu na svoje a tí noví azda dostanú chuť prečítať si aj zvyšné diely série. Autorka opäť rozohráva hru na naháňačku s časom a nepriateľmi, čo už môže po minulých štyroch dieloch pôsobiť trochu otrepane, ale ako ľahké letné čítanie to postačí. Príbeh slúži totiž skôr ako prostriedok na zvýraznenie vnútornej sily, charakteru, viery a šance polepšiť sa. Hlavné postavy a celá rodina McKennaovcov ako obvykle vyzerajú dokonale navonok i vnútri, ale prečo nie? Svet potrebuje hrdinov...

Knihu si môžete kúpit na stránkach i527.net, kumran.sk alebo martinus.sk

 

Diskusná téma: D. Pettreyová - Sabotáž

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok