Romantické dobrodružstvo na Aljaške (D. Pettreyová - Pod hladinou)

27.09.2015 11:03

Jedno z najmladšich slovenských vydavateľstiev i527.net má na konte zatiaľ len necelú desiatku titulov, ale sú vyberané uvážlivo a cielené pre širokú verejnosť. Či už sú to romantické príbehy, historické romány, alebo teologické knihy, každý si nájde to svoje. Medzi vydanými titulmi najpočetnejšie vyčnieva séria Aljašská odvaha od americkej spisovateľky Dani Pettreyovej. Zatiaľ sme sa dočkali prekladu troch dielov, v centre ktorých sú súrodenci McKennovci. V prvej časti Pod hladinou sa zoznámime nielen s celým "klanom", ale najmä s Coleom McKennom a jeho životnou láskou Bailey Craigovou. Hoci spočiatku sa zdá, že ich minulosť je príliš neprekonateľnou prekážkou, nečakané úmrtia a pátranie po vzácnom poklade ich po rokoch opätovne spojí...

"Jediným činom si zaistil budúcnosť. Takmer omdlel, keď ju vytiahli z vraku, ale napokon zomrela. Spokojne sa usmial. A je po problémoch. Ešte pár dní a konečne získa to, čo mu patrí. Pozoroval búrku, ktorá sa preháňala nad oceánom a vlny narážajúce na skalnaté pobrežie ostrova Tariuk. Ak by sa mu niekto postavil do cesty, zariadi to s nim tak, ako s tou starou ženou. Nadišla jeho chvíľa." 

Bailey sa vracia do rodného mestečka na Aljaške, keď sa dozvie smutnú správu o náhlom úmrtí jej tety. Letecké nešťastie spôsobilo v miestnej komunite šok, Agnes bola obľúbená, no sa ukáže, jej smrť je len začiatok... Bailey odišla z Yancey pred desiatimi rokmi, zanechajúc za sebou neslávnu povesť, ale nikto tam ani len netuší, ako sa za ten čas zmenila a vypracovala. Najviac sa obáva stretnutia s Coleom, s ktorým ju kedysi spájali silné city, avšak jej nerozvážnosť im obom zlomila srdce. Cole a jeho súrodenci vedú agentúru pre turistov, poskytujúcu adrenalínové zážitky na súši, mori i vo vzduchu, a okrem toho sa aktívne zapájajú aj do záchranných a pátracích akcií. Po odhalení, že úmrtie Agnes nebola nehoda, sa rozbieha pátranie, čo Colea a Bailey zvedie dokopy. Keď sa začnú množiť ďalšie zločiny, sú jasnejšie aj motívy neznámych páchateľov. Ktosi sa usiluje nájsť legendami opradený poklad ležiaci pod morom. Cesta k zaplavenému ostrovu je zrejme ukrytá v denníku v Agnesinej pozostalosti, čím sa Bailey ocitá v priamom nebezpečenstve. Cole, jeho súrodenci a blízki priatelia sú však odhodlaní urobiť všetko pre jej ochranu, hoci ona sama si myslí, že si to pre svoje minulé skutky nezaslúži.  

"Cyrilov škrekľavý hlas sa ozýval v chodbe. Nebol ďaleko. Pozbierala všetku odvahu a vypálila opačným smerom. Nepodarí sa jej utiecť z lode, pretože paluba je strážená, ale ak bude dosť rýchla, možno sa jej podarí vyslať signál. Vkĺzla do prvej miestnosti - skladu. Nič užitočné, iba potraviny, batérie, čistiace prostriedky. Vybehla do ďalšej miestnosti. Ďalší sklad - tentoraz však plný materiálu pre naliehavé situácie. Dokonalé. Schmatla svetlicu, zapaľovač a nôž a potom uháňala späť do kúpeľne. Zavrela dvere, práve keď sa na chodbe ozvali Cyrilove ťažké kroky."

Aljašská odvaha je séria určená pre všetkých milovníkov dobrodružstva a romantiky. Už v prvom dieli sa nastolia všetky vzťahy a problémy medzi postavami. Určite si ich obľúbite, súrodenci McKennovci sú súdržná, milujúca rodina, ktorá sa potýka s rôznymi ťažkosťami, ale ich vernosť a viera v lepšie zajtrajšky sú stmeľovacím prvkom aj pre osoby "zvonku". Román je plný aj zaujímavých vedľajších postáv, dotvárajúcich kolorit malého aljašského mestečka, kde sa počasie s ľuďmi nemazná a kde je život často skúškou odvahy a charakteru. Dani Pettreyová je talentovaná autorka, ktorá už má na svojom zozname už aj ďalšiu úspešnú sériu. Verím, že jej knihy našincov oslovia, pretože Pod hladinou ma bavilo a prebudilo chuť aj na zvyšné pokračovania. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu i527.net.

Diskusná téma: Romantické dobrodružstvo na Aljaške (D. Pettreyová - Pod hladinou)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok