Čistokrvná akcia v podaní neohrozených alfasamcov (D. Mann - SEAL TEAM SIX: Lov šakala)

15.07.2015 12:22

Mám rád akčné filmy - s množstvom výbuchov, naháňačiek, streľbou a konečným víťazstvom "tých dobrých". Nejde o žiadne náročné filozofovanie, myseľ na chvíľu vypne a naplno si užíva zábavu v podobe jednoduchej dejovej línie - niekto bojuje proti niekomu, koho porazí, a hotovo. Na podobnom princípe je písaná aj knižná séria SEAL TEAM SIX. Oproti mnohým akčným príbehom je ale odlišná tým, že jej autor vychádza zo svojich vlastných tridsaťročných skúseností. Don Mann bol totiž sám členom danej jednotky, pôsobil aj ako veliteľ posádky člna, člen úderného tímu, dôstojník poverený výcvikom v prostredí miest, púští, džungle či polárnych oblastí. Uf, znie to riadne drsne, čo poviete? Zo stránok románu je to, napokon, veru aj cítiť. Lov šakala je tretím dielom v poradí, ale tím v každej knihe rieši iný prípad, takže sa nebojte, že sa stratíte v deji. Hoci ma celkom mrzí, že Albatros Media nepristúpilo k vydávaniu série od jej začiatku, ale v konečnom dôsledku o nič nejde. Akčnú jazdu si beztak poriadne užijete.

"Mezi ním a predatorem byly dva pickupy, ve vzdálenosti přibližně sto metrú od místa, kde stál on sám. Bojovník na korbě jednoho z nich pálil z kulometu ráže 12,7 mm, který vydával hlasitý zvonivý zvuk a zpúsobil, že Davis s Mancinim byli přišpendleni za balvany ležícími severně zhruba dvacet metrú nahoře, nad zříceným bezpilotním letounem... Rychle vstřebal všechny očividné skutečnosti a s pomyšlením už žádní mrtví se vrhl do boje."

Po tom, čo dôjde k únosu manželky a dcéry amerického senátora, veliteľ Seal Team Six Tom Crocker je odhodlaný zachrániť ich. Nevedie ho k tomu iba snaha napraviť krivdu, ale aj pomôcť mužovi, ktorý bol vzorom pre Ritchieho, člena tímu zabitého pri nedávnej akcii v Sýrii. Podanie pomocnej ruky senátorovi Clarkovi tak zároveň vníma ako poctu obľúbenému spolubojovníkovi. Záchrannú akciu však "oživí" hneď niekoľko komplikácií. Crockerov tím je nútený spolupracovať s ďalšími zložkami, pričom každá chce mať hlavné slovo. Zosúladenie chvíľu trvá a čas ubieha. Napokon sa im podarí odhaliť miesto, kde sú rukojemníčky zadržiavané, ale to ešte nikto netuší, že ich únosca, prezývaný Šakal, má medzi nimi špeha a vie o ich plánoch. Šakal (alebo El Chacal) je šéfom bunky mexického drogového kartelu a s unesenými ženami má vlastné plány, ktoré sú viac osobné než politické. Už dlho ho ničia zdravotné problémy a konečne prišiel na spôsob, ako sa ich zbaviť. A v tom mu má vyhovieť práve senátorova dospievajúca dcéra...

"Jako první k letounu přiběhl Gomez, po něm dorazili Akil se Suárezem, který pomáhal paní Clarkové. Ta na cestě do schúdkú zakopla a upadla. Tak dělejte, do hajzlu! Polododávka federales vyjela na vrchol náspu a okamžitě zahájila palbu. Kulky prolétly kolem nich směrem k letadlu, které stálo na ploše totálně zranitelné, jako nějaký křehký velký bílý pták. Crocker uslyšel, jak kvil motorú proudového letounu nabral vyšší obrátky. Oba příslušníci SEAL vyskočili zpoza budovy a ze všech svých zbraní vymačkali zběsilý příval střel, které rozcupovaly přední pneumatiky pickupu a rozbily jeho čelní sklo. Mancini zasténal, chytil se za pravé koleno a skácel sa k zemi."

Lov šakala ponúka pravý, čistokrvný adrenalínový zážitok. Nebude vás ohurovať psychologizáciou postáv - prakticky okrem pohlavia, veku či mien nie sú postavy ničím špecifické - ani dômyselnými zvratmi či nečakanou pointou. Získa si vás však neustálou akciou a dynamikou. V knihe nie je jediná kapitola, ktorá by bola v tomto smere "hluchou". Všetci členovia SEAL TEAM SIX síce niekedy pôsobia ako nadradení alfasamci, ktorí neuznávajú žiadne autority a jednoducho vletia do domu narkobaróna kosiac nepriateľov hlava-nehlava, ale v čase nebezpečenstva by ste ich rozhodne chceli mať na svojej strane. Aby som však nekrivdil autorovmu zámeru, kdesi pod povrchom (neohrabane, ale predsa) si všíma aj iné aspekty - rozpad rodín a vzťahov, medzinárodné politické machinácie, násilie ako dôsledok výchovy a prostredia... Suma sumarum, románov ako je tento od Dona Manna je málo, preto pôsobí ako vítané osvieženie. 
 

Originálny názov: SEAL TEAM SIX - Hunt The Jackal
Preklad: Petr Šťastný
Počet strán: 230

 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media.

Diskusná téma: Čistokrvná akcia v podaní neohrozených alfasamcov (D. Mann - SEAL TEAM SIX: Lov šakala)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok