Jadrová hrozba na pozadí líbyjskej situácie (D. Mann - Lov škorpiona)

08.01.2018 15:17

Don Mann v spoluprácu s Ralphom Pezzullom už po tretí raz prichádzajú do našich končín, aby nám ponúkli pohľad do sveta najodvážnejšej (a tiež najnebezpečnejších) bojovej jednotky. SEAL TEAM SIX pozostáva z neohrozených mužov, ktorí neustále riskujú svoje životy, aby spravili maximum pre zachovanie slobody a demokracie. Lov škorpiona pokračuje v šľapajách svojich predchodcov (Lov šakala a Lov vlka) a znovu sa ocitáme v akcii spolu s chlapmi Toma Crockera. Po rukojemníckej dráme v Mexiku a boji proti teroristom na Strednom východe sa autori opäť ponárajú do vôd globálnych hrozieb. Tematicky sa teda Lov škorpiona približuje predošlej časti série, ale nemusíte sa báť, že by autori vykrádali sami seba. Už prológ vás navnadí na poriadnu dávku akcie a vaše očakávanie nebude sklamané ani v jadre knihy. Teda... do istej miery.

"Výkřiky zněli spíš persky než arabsky. Iránci? zeptal se v duchu sám sebe. Dávalo to smysl. Iránci potřebovali pro program vývoje atomových zbraní nezbytné komponenty i jaderné palivo. Navíc je zasáhla celá série embarg uvalených OSN, díky nimž pro ně bylo téměř nemožné dovážet uran legální cestou. Proto si najali piráty, aby unesli plavidlo přepravující věci, které potřebovali. To bylo celkem chytré."

Muži jednotky SEAL TEAM SIX sú práve uprostred akcie, keď sú náhle prevelení do vôd Indického oceánu. Majú za úlohu nájsť a oslobodiť loď z rúk pirátov neďaleko somálskeho pobrežia. Až neskôr sa dozvedajú, že prevážala nebezpečný jadrový materiál. Misiu síce splnia, ale Thomas Crocker si rýchlo uvedomí, že Somálci obsadili loď na pokyn kohosi iného - hrozivejšieho a mocnejšieho. Irán a Čína totiž spojili sily, aby vytvorili jadrovú bombu, a na to potrebujú dostatočné množstvo uránu a techniky. Ich cieľom sa stane Líbya, kde vládne po Kaddáfiho páde núdzový režim a ešte dlho potrvá, kým sa krajina spamätá. Tomov tím je poverený obhliadkou rôznych miest v štáte, kde by sa mohli ukrývať dôkazy o zbrani s krycím názvom Škorpión. Pritom sa zoznamujú s nestálou situáciou v Líbyi medzi pohlavármi, obyčajnými ľuďmi i púštnymi kmeňmi a čelia nielen ich prosbám o pomoc, ale aj hrozbám a snahe vyhnať z krajiny votrelcov. Iránski teroristi však takisto nezaháľajú a je len otázkou času, kedy spravia ďalší ťah, a to dokonca pre Toma veľmi osobný...

"Crocker neměl čas vyptávat se jich, kdo jsou nebo k jaké skupině patří. Byl rád, že se stejně jako on pokoušejí zastavit teroristy, kteří proti nim pravděpodobně měli přesilu třech na jednoho. Kolem věže hotelu zakroužil vrtulník a přelétl nad vodou. Jeho reflektor osvítil přibližně desítku mužu ozbrojených automatickými zbraněmi a RPG, utíkajících po pláži. Jeden z nich se zastavil, a než ho Crocker stačil zneškodnit, vypálil svou střelu. Raketa vylétla a narazila do boku helikoptéry. Následný výbuch zalil okolí bílým světlem a otupil Crockeruv sluch."

Lov škorpiona sa mierne odlišuje od ostatných dielov série. Kým štvrtý a prvý diel (v tomto poradí vyšli v českom preklade; Lov škorpióna je druhá časť v sérii) sú hutnejšie a priamočiarejšie, aktuálny príbeh pôsobí viac roztrieštene. Je tu menej akcie, tím "sealov" sa presúva z jednéh miesta na druhé, čo značí väčšie množstvo opisu krajiny a vedľajších, pre dej málo podstatných postáv. Z tohto dôvodu ma Lov škorpiona bavil zatiaľ najmenej, hoci aj tu nájdeme niekoľko skvelých momentov. Najvýraznejší bol nepochybne útok teroristov na hotel, pri ktorom sa naplno prejavila Mannova schopnosť perfektne vykresliť akciu. Príbeh začne poriadne gradovať až zhruba v dvoch tretinách, kedy hon na záporáka zasiahne Crockera na citlivom mieste. Vydržte teda, ak sa vám bude zdať kniha skôr sondou do politickej situácie Líbye z rôznych uhlov pohľadu, dočkáte sa aj neutíchajúcej akcie, ako sme u autora zvyknutí. A až na konci naplno pochopíte (aspoň u mňa to tak bolo), prečo Don Mann zvolil preňho takú netypickú slovnú predohru. Netvrdím, že išlo o umelé naťahovanie, ale ďalší diel série bude mať k tomu ešte zjavne čo povedať. SEAL TEAM SIX je nadupanou sériou, a hoci všetci jeho členovia pôsobia jednoliato a odlišujú sa akurát menom, v prípade núdze by ste ich určite chceli mať po svojom boku.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media

Diskusná téma: Jadrová hrozba na pozadí líbyjskej situácie (D. Mann - Lov škorpiona)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok