D. Mach - Deník kantora

04.12.2014 15:04

Kníh z učiteľského prostredia (a najmä tých humorných) je u nás ako šafranu. Škoda, pretože ide o prostredie všetkým dobre známe a ponúka nekonečné množstvo námetov. Ktovie prečo sa mu však autori vyhýbajú. Možno preto, že sa tam nevyskytujú žiadni upíri či vlkolaci? Iste, väčšina young adult príbehov sa týka tínedžerov, ale čistokrvné knihy o živote školy, študentov, učiteľov a ďalších nevyhnuntých elementov sú kdesi v nedohľadne. Český učiteľ na strednej škole David Mach sa podujal nielen zaplniť dieru na trhu, ale zároveň vtipne-ironickou formou poukázať na (ne)ľahkú úlohu natlačiť mladým ľuďom do hláv vedomosti, niekedy i proti ich vôli. Deň po dni reflektuje školský rok a opisuje niekedy zábavné, inokedy až smutne reálne zážitky školského života v spojitosti s každou jeho zložkou. 

"Pondělí 2. září... "Prosím, volume minus," umravňuji je. V klídku, žádné hrocení. Na to bude ještě spousta příležitostí. Ne, překřikovat někoho, to není muj styl, proto tuhle práci nedělám. Ani má výplatní páska obvykle nevypadá na adekvátní náhradu ztráty hlasu. A namáhat hlasivky, když muj první den desetiměsíčního maratónu bude trvat až do pěti odpoledne? To by byla chyba. Nebo spíš fatal error."

Úryvok síce opisuje prvý deň školského roka a nevyhnutný nástup do lavíc, ale Deník kantora začína už posledným augustovým týždňom, kedy sa končí učiteľom letná dovolenka a začína príprava na pracovný údel. Ako niekomu, kto sa denne pohybuje v danom prostredí, mi niektoré pasáže prišli možno trefnejšie a vtipnejšie ako "bežnému" čitateľovi, napr. (niekedy) nútené zvítanie sa kolegov po letnej prestávke, nástrahy dozoru na chodbách či strasti jedálenského stravovania a rodičovských združení. Čo však najvýraznejšie evokuje školu a jej špecifiká, je interakcia medzi učiteľmi a žiakmi a snaha niečo im vštepiť. Rozmanitosť ľudskej povahy a temperamentu sa prejavuje na každom kroku a na každej hodine. Aj učitelia sú iba ľudia a sem-tam sa musia veľmi premáhať, aby mali na pamäti, že telesné tresty sú zakázané a aj zvýšenie hlasu by citlivejšie povahy mohli vnímať ako útok. David Mach však našťastie patrí medzi tých, ktorým nechýba nadhľad a aj vypäté situácie dokáže vyriešiť optimálne pre všetky strany. 

"V jídelním lístku bylo napáno "Bavorské vdolečky". Hmmm, to se nám ti Němci ale vytáhli. Asi budu muset trochu utnout tipec své fantazii, moje představa byla od v reálu podávané skutečné delikatesy slušně řečeno značně odlišná. Představte si tenkou, popraskanou, do lívancu tvarovanou, místy otřesně tvrdou pizzu. Nemám vo zvyku přehánět, každému bych to přál. Každému nepříteli."

Text Davida Macha je doplnený ilustráciami Tomáša Jirku, ktoré vhodne a zábavne rozširujú predstavy o spomínaných zákutiach školského sveta. Nie každý zaznamenaný deň bol opísaný veselo či k veci, miestami išlo len o vatovú výplň, ale Deník kantora sa každopádne číta ľahko a rýchlo. Kniha je určená pre každého, kto ešte nezabudol na svoje študijné peripetie, prípadne si chce vtipnou denníkovou formou pripomenúť časy (nedávno) minulé. Učitelia si pritom možno uvedomia, že nie všetko sa točí okolo vedomostí, a tí neskôr narodení azda pochopia, že úcta voči človeku usilujúcemu sa vzdelávať ich by mala byť samozrejmosťou...

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media.
.

Diskusná téma: D. Mach - Deník kantora

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok