Mladistvý Robin Hood v sukni (D. L. Sleimanová - Nebojácna)

21.07.2016 11:38

Vydavateľstvo i527.net, zamerané na šírenie kresťanskej literatúry, sa doteraz orientovalo viac-menej na starších čitateľov. Sériou Chrabré srdcia, ktorú otvára román Nebojácna, však cieli predovšetkým na tých, čo sa narodili o niečo neskôr. Považujem to za správny krok, momentálny trend napovedá, že mladí čitatelia sa stávajú silnou cieľovou skupinou. Som rád, že čítanie sa opäť dostáva do módy, a keď sa k tomu pridá aj duchovná hodnota, ide o nadmieru prospešné spojenie. Chrabré srdcia sú navyše kombináciou historickej romantiky s dobrodružným románom, takže si na svoje prídu viacerí. Jednotlivé diely majú rôzné zápletky i hrdinov, no vždy je lepšie čítať ich postupne pre lepšiu prehľadnosť medzi postavami a dejmi. Nebojácna predstavuje skupinu mládežníkov, ktorí sa už v útlom veku museli naučiť bojovať o prežitie...

"Nenápadnosť a ticho. To sú moji spojenci. Prefíkanosť a les. Môj les. A správne načasovanie. To je mimoriadne dôležité. Spoľahnem sa na ne a zvíťazím. Dávam svojim mužom znamenie. Zahvízdam ako škovránok. Len čo sa koč priblíži, v tom správnom okamihu zleziem po konári a nehlučne skočím na strechu. Na chvíľu sa k nej pritisnem, no ak by aj cestujúci pocítili nejaký náraz, určite by si pomysleli, že to bol len hrboľ na ceste."

Merry Ellisonová vyrastala ako dcéra významného šľachtica, bola zasnúbená a pred sebou mala vyhliadky na pokojný život. Všetko sa zmenilo, keď sa jej otec stal súčasťou sprisahania proti kráľovi, za čo bola ich rodina náležite potrestaná. Lenže Merry sa podarilo utiecť a hoci ju verejnosť považuju za mŕtvu, ona sa skrýva v lesoch spolu s ďalšími rovesníkmi a deťmi z okolia. Dva roky žijú ako tuláci, zlodeji a v očiach zákona ako zločinci. Ľudia ich označujú ako Duchovia z Farthingalského lesa a prirovnávajú ich k slávnemu súputníkovi Robinovi Hoodovi. Jediné, čo však Merry chce, je zabezpečiť ich skupinu a dopriať im časom nádej na pohodlný život bez strachu z dolapenia. Nazdáva sa, že nemá žiadny priestor pre lásku, i keď jej verný druh Allen jej dá najavo, čo k nej cíti. Merry však nemôže zabudnúť na chlapca, s ktorým bola zasnúbená a ktorý jej venoval prvý bozk. Ako sa ukáže, práve on je odhodlaný chytiť povestných Duchov a získať tým významnejšie postavenie. Cesty vedú k ich nevyhnutnému stretnutiu, no ani zďaleka nebude radostné...

"Timothy. V úžase našpúlila pery. Nevedela už, čo si má o ňom myslieť. Bozky, ktoré jej vtlačil do dlaní, a objatie na úpätí schodov ju rozochveli, zmiatli a akýmsi spôsobom v nej rozpumpovali život. Keby bola Merry romantická duša, možno by povedala niečo také hlúpe ako minulá noc bola čarovná... A hoci netrpezlivo vyčkávala, kedy sa objavia jej muži, keďže jej nehrozilo žiadne bezprostredné nebezpečenstvo, vychutná si ešte jeden večer s príťažlivým a šarmantným Timothym Greyom. Už dva roky mohol byť jej manželom. Možno aj otcom... Preťala svoje blúdivé myšlienky. Neprospejú jej."

Nebojácna je skutočne určená pre mladších čitateľov. Nevravím, že si pri nej neprídu na svoje aj tí starší, no postavy a celkové vyznenie príbehu sa očividne opiera o mladšie ročníky. A to v prvom rade vekom postáv, ktoré sa pohybujú v rozmedzí do osemnásť rokov. Vzhľadom na to sa dá prižmúriť oko i nad faktom, že miestami pôsobí dej trochu naivne, až rozprávkovo. Merry je takpovediac Robin Hood v sukni, vyzbrojený veľkou dávkou spravodlivosti, obetavosti a lásky. Blaho skupiny kladie pred svoje aj za najvyššiu cenu. Tým sa spočiatku líši od Timothyho, jej osudového partnera, ktorý mal na zreteli hlavne svoj prospech, ale to sa zmení, keď opätovne natrafí na svoju niekdajšiu snúbenicu. Mne osobne sa najviac páčila postava Allena, akejsi Merrinej pravej ruky. Síce je hneď každému jasné, koho si napokon Merry vyberie, ale potešila ma aspoň informácia, že Allen je ústrednou postavou v ďalšom dieli série. Už len preto neujde mojej pozornosti.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu i527.net.

Diskusná téma: Mladistvý Robin Hood v sukni (D. L. Sleimanová - Nebojácna)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok