Surový triler z temného Paríža (D. Hidden - Děs)

26.10.2016 17:50

Autorov psychotrilerov sa vynára stále viac. Nečudo, ide o všeobecne rozšírený žáner, a hoci sa mnohé z nich na seba viac než ponášajú, vždy si dokážu nájsť širokú základňu čitateľov. Väčšinou je hlavnou postavou vyšetrovateľ ženúci sa za sériovým vrahom, s vnútornými démonmi a silným citom pre spravodlivosť. Tieto atribúty spĺňa síce aj hlavný hrdina série Davida Hiddena, ale napriek tomu je ako rozprávač odlišný od zaužívaných tradícií. Nejde totiž o detektíva v pravom zmysle slova, motivuje ho otcovská snaha nájsť dcéru skôr, ako sa stane obeťou sadistického, zvrhlého zabijaka. Autora neraz prirovnávajú k Raymondovi Chandlerovi pre jeho strohý, vecný, no trefný a pútavý štýl. Je pravda, že natvrdo zobrazená surovosť hneď na úvod nemusí sadnúť každému, ale o to údernejšie a desivejšie celý príbeh vyznieva. 

"Udělá výpad pravou rukou a pokusí se mi vrazit prsty do krku. Ukročím, chytím ho za zápěstí a pokračuji s ním v pohybu dopředu. Ztratí rovnováhu. Prudce trhnu, otočím se a vykloubím mu zápěstí. Pustím ho, ale nejsem dostatečně rychlý a nedokážu vykrýt ránu, kterou na mě vede ten menší. Stačím jen kousíček  uhnout, takže hrana dlaně mě nezasáhne do krku, ale sklouzne po klíční kosti k ramenu. Do těla mi vystřelí strašná bolest."

Adrien Lefort už niekoľko rokov obýva malý byt v New Yorku, vytrhnutý z domova a akýchkoľvek plnohodnotných sociálnych kontaktov. Po nevydarenej akcii v Teheráne a pod hrozbou nebezpečenstva zanechal svoj život a pod zmeneným menom opustil Francúzsko. Stala sa z neho troska holdujúca alkoholu a je mu celkom jedno, čo s ním bude. Všetko zmení telefonát jeho bývalej manželky. Ich dcéra Tara je nezvestná a Adrien by mohol využiť svoje konexie pri jej hľadaní. Po dlhšom zvažovaní sa napokon rozhodne sám vydať do Paríža a čeliť ľuďom, ktorých nevidel už takmer desať rokov. Pri odhaľovaní stôp Tarinho zmiznutia sa dozvedá o jej charaktere a nie všetko mu je po vôli. Tara už dávno nie je tým hravým, milým dievčatkom, ktoré opustil. Adrien sa ponára do temných uličiek parížskeho podsvetia, skorumpovaných policajtov a pornopriemyslu, no nikto ho nemôže pripraviť na vyčíňanie maniaka, ktorý nakrúca svoje vraždenie pre zvrhlých divákov. Už musí len dúfať, že príde skôr, než sa Tara stane jeho ďalšou obeťou.

"Nakloním se dopředu, až se skoro dotýkám obrazovky. Kamera snímá stúl zezadu, takže z těla vidím prakticky jen nohy. Jsou široce roztažené, připoutané ke stolu koženými řemeny. A hýbají se. Tělo ležící na pitevním stole není mrtvé. Zastaví se mi dech a srdce mi sevře ledová ruka. Ty nohy jsou malé, jako kdyby patřili dítěti nebo velmi mladé dívce. Je puštený zvuk, takže slyším křik plný hrúzy. Jedná se o ženský hlas. Zleva vejde do záběru muž v gumové zástěře. Kamera ho snímá zezadu, vidím jeho holý zadek a naprosto jasně rozeznám, že má erekci."

Samotná zápletka je pomerne obohratá. Hlavná postava plná démonov a zničenej minulosti je nútená rozhýbať sa, aby zachránila blízku osobu. Aj pátranie po sériovom vrahovi je prítomné v drvivej väčšine psychotrilerov. To si zrejme uvedomuje aj David Hidden, a preto si neberie servítky pred ústa a jeho štýl vás okamžite uzemní. Je drsný, surový a miestami až nechutný. Adrien má neraz problém udržať telesné tekutiny, dostáva sa do bolestivých stretov a trpí pod vplyvom zážitkov. Napriek tomu mu fandíte, pretože je jednoducho obyčajný chlap, ktorému nechýba motivácia, hoci o jeho prístupe či zdravej osobnosti by sa dalo pochybovať. Divne na mňa skôr pôsobila jeho bývalá manželka. Na jednej strane ho zavolala, ale zakaždým, keď sa stretli, ho vyhadzovala bez toho, že by si chcela vypočuť novinky ohľadom pátrania. A čo vrah? Ten je skutočne desivý, názov je zvolený primerane. A pozor, Hidden nie je ako iní autori, ktorí sa často vyvarujú ublíženia ústredným postavám. Aj preto ostáva Tarin osud až do konca otázny, čo je pre román ďalšie veľké plus.

Recenzný výtlačok venovala mediálna spoločnosť Albatros Media.

Diskusná téma: Surový triler z temného Paríža (D. Hidden - Děs)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok