Desivo skutočný príbeh spoza väzenských mreží (D. Echols - Život po smrti)

05.08.2015 12:07

Neviem, čím to je, že niektorí Američania sú takí fascinovaní zločinmi a ľuďmi, ktorých ich vykonávajú. Možno sa nájdu takí aj v iných kútoch sveta (azda aj na Slovensku), ale vzhľadom na americkú dominanciu v mnohých oblastiach života je to u nich o niečo evidentnejšie. Píšu väzňom listy, zasadzujú sa za ich oslobodenie, vydajachtivé ženy im posielajú svoju spodnú bielizeň... Jedným z prípadov, ktorý pohol verejnosťou a dodnes je predmetom rôznych špekulácií, je vražda troch osemročných chlapcov, za ktorú bola odsúdená tzv. "Trojka z Memphisu". Išlo o mladíkov podozrivých z uctievania Satana vzhľadom na ich štýl oblečenia a hudbu, čo počúvali. Verejná mienka a snaha čím skôr za hrozný čin potrestať páchateľov ich napokon pohnali pred súd. Dvaja z nich dostali doživotie a tretí - Damien Echols - bol odsúdený na smrť. A to napriek nedostatočným dôkazom. Až keď veda pokročila a testy DNA preukázali ich nevinu, boli napokon prepustení na slobodu. 18 rokov strávili vo väzení za zločin, ktorý nespáchali. A práve Damien Echols opísal svoje zážitky v knihe, ktorá vás určite nenechá chladnými. 

"To, co se právě chystáte číst, je výsledkem mnoha věcí, jež jsem napsal za posledních dvacet let, včetně částí krátkých pamětí, které jsem vydal v roce 2005 na vlastní náklady. Do cely smrti mě poslali v roce 1994 a téměř okamžitě jsem si začal vést deník. Většinu zápiskú jsem nedatoval, jednoduše proto, že bylo příliš bolestné sledovat, kolik mi uteklo dní, měcícú a let, a přitom byl venkovní svět téměř na dosah."

K zločinu došlo v roku 1993. Pokojný život amerického mestečka bol narušený náhlymi úmrtiami troch chlapcov. Ich blízki okamžite zburcovali pátranie a tlačili na políciu, aby čo najskôr potrestali vrahov. Pozornosť sa okamžite zamerala na "čudákov" odetých v čiernom a počúvajúcich metalovú hudbu. Ich vierovyznanie bolo navyše pomerne nejasné a k tomu sa nabaľovali stále nové a nové obvinenia. Odtiaľ bol už len krôčik k oficiálnej žalobe. Damien Echols je jedným z "Memphiskej trojky" a už od začiatku uväznenia si viedol zápisky. Svojím obsahom postihujú široký záber - od spomienok na detstvo a dospievanie cez proces až po surové i dojemné zážitky z väznice. Napriek všetkej nespravodlivosti nevyznievajú zatrpknuto - miestami je prekvapivo vecný, nesnaží sa nikoho presvedčiť o svojej pravde alebo ukazovať prstom na iných vinníkov. Ako každý človek aj on si uvedomuje svoje chyby, a hoci doplatil na diery v systéme, tiež vie, že najhoršia vec je klesnúť na duchu a vzdať sa. 

"Hlavou se mi honilo: Do jakého pekla mě to poslali? ... Vězení je obludárium. Ani v nejvěhlasnějších cirkusech nemají tušení, oč přicházejí. Budu vaším principálem a provedu vás po tomto koutku pekla. Připravte se na to, že oněmíte úžasem. Pokud je ruka skutečně rychlejší než oko, nikdy nebudete vědět, která bije. Sám vím, že jsem to nevěděl."

Život po smrti nie je ľahké čítanie. Napriek tomu ho prečítate rýchlo. Autor síce nedisponuje vzletným vyjadrovaním ani metaforickými pomenovaniami, ale získa si vás svojou úprimnosťou a priamočiarosťou. Kniha začína ako spomienková koláž, potom sa premení na opis neľahkého (a často bizarného a nevšedného) života za mrežami a napokon sa z nej stáva dojemná výpoveď o sile ľudského ducha. Zhodou okolností TV JOJ v nedeľu vysielala film Diablov uzol, ktorý sa snažil mapovať proces s "Trojkou z Memphisu". Príbeh je však rozprávaný skôr z uhla rodín a vyšetrovateľských postupov a sám Damien Echols sa od neho dištancoval. Ak vás však kniha zaujme a budete chcieť vedieť o prípade viac, môžete si ho pozrieť. Trojicu mužov síce prepustili, ale stratené roky im to nevráti...

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media.

Diskusná téma: Desivo skutočný príbeh spoza väzenských mreží (D. Echols - Život po smrti)

Diablov uzol

Kristina | 20.08.2017

Chem sa spytat ci vobec po tolkych rokoch prisli na to kto bol skutocnim vrahom a ci sa ten pripad vobec vyriesil.velmi ma to zaujima a film bol neskutocny.
Dakujem

Pridať nový príspevok