Ukážkové krimi na domáci spôsob (D. Dán - Smrť na druhom brehu)

24.02.2017 19:08

Jeden z najznámejších slovenských spisovateľov súčasnosti Dominik Dán sa rozhodne nemôže sťažovať na nedostatok pozornosti. Oznámenia o každom jeho novom titule sprevádza radosť fanúšikov i očakávania, či bude lepší ako jeho predchodcovia. Udržať si primeranú úroveň pri takom vysokom počte kníh nie je ľahká výzva. A hoci sa niekedy rozbehnú diskusie o pokrivkávaní kvality (napr. pri predošlom románe Nežná fatamorgána), nič to nemení na fakte, že partia detektívov zo stoštyridsaťjednotky tak skoro neomrzí. Ja osobne hodnotím Smrť na druhom brehu ako jednu z tých vydarenejších dánoviek. Akoby si dal autor viac záležať na súvislostiach, prepracovanosti a logike deja. Alebo mu to jednoducho sadlo tak dokonale, že sa ani nemusel veľmi namáhať. Netlačí na pílu a ponúka hneď niekoľko zaujímavých námetov.

"Fero sa vymrštil ako blesk, zahnal sa a hodil. Za taký švih by sa nemusel hanbiť ani profesionálne trénovaný hádzanár. Krauz zaregistroval letiaci pohár, na obranu stihol iba zavrieť oči. Mal šťastie, pohár sa mu obtrel o ucho, narazil do steny, odrapil kus omietky a odrazil sa do rohu obývačky. Nerozbil sa, bol to horčičák z húževnatého skla - Krauz mal naozaj šťastie, keby ho trafil do hlavy, urobil by mu dieru ako mínometný granát."

Stabilný tím je ochudobnený o jedného člena, a to chorého Váňu. Jeho partner Kuky sa tak pridáva k osvedčenej dvojici Richard - Chosé, ktorí sa na nudu určite nemôžu sťažovať. Nočný výjazd k domácemu násiliu sa napokon ukáže ako nielen ošemetná rodinná záležitosť, ale vzhľadom na malé prešľapy v mene spravodlivosti si detektívi koledujú aj o problémy s inšpekciou. Misky váh by mohli vyvážiť vyriešením nového prípadu - na brehu Moravy sa objavila niekoľko mesiacov stará mŕtvola. Identifikácia je prakticky nemožná a vraždári, zdá sa, budú tápať v tme. Viac by mohli ozrejmiť miestni rybári, prípadne policajní kolegovia z druhej strany - z Rakúska. Popritom Burger a Hanzel riešia vlastný prípad, ktorý sa skúseného detektíva Eda týka aj osobne. Jeho mladá susedka Anička sa podľa všetkého zaplietla s podsvetím v podobe rozrastajúcich sa súkromných klubov. Mohla by z nej byť dobrá informátorka, no i táto cesta sa napokon ukáže ako plná nástrah. A to Richard Krauz ani netuší, aká slučka sa okolo neho zatiaľ sťahuje...

"Vyskákali z áut, dvaja v uniforme s pripravenými škorpiónmi zaujali pozíciu pri oplechovaných dverách do skladu. Nakladacia rampa tu nebola, iba vyasfaltovaný priestor na otáčanie zásobovacích dodávok. Celý terén bol na úrovni chodníka... Kukláči v černákoch obehli reštauráciu, poklusom sa dostali k hlavnému vchodu. Za nimi uniformy, za nimi operatíva v civile. Psovod ostal radšej vonku, Nero mal dnes zlú náladu, staval sa na zadné, skučal, neposlúchal, šibalo mu. Kbey sa mu v podniku niekto znepáčil, dopadol by zle. Ostal vonku v zálohe. Osem mužov v čiernom vpadlo do reštaurácie."

Smrť na druhom brehu ma bavila po celý čas. Samozrejme, čitateľ odchovaný na kriminálkach tuší, že obe línie budú napokon prepojené, ale Dominik Dán splieta nitky prípadov naozaj šikovne. Potrvá dlhšie, kým sa odhalia súvislosti, ale vôbec to nevadí, práve naopak. Vytvára sa tak priestor na rozohratie niekoľkých partií. Detektívi sú tak konfrontovaní s riešením vraždy, hroziacou inšpekciou, vybavovaním účtov v podsvetí či rozmáhajúcimi sa novými podnikmi. Polovica deväťdesiatych rokov, v ktorých sa dej odohráva, poskytuje možnosti priblížiť čitateľom pozadie nárastu nebezpečných klubov i ľudí za nimi stojacich. Fanúšikovia Richarda Krauza a jeho minulosti iste ocenia aj výskyt starých známych postáv z jeho detstva, ktoré sa časom vyšvihli na opačnom pôsobisku než on. Zhrnuté a podčiarknuté - Smrť na druhom brehu je povinná jazda pre milovníkov Dominika Dána i samotného žánru krimi.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.

 

Diskusná téma: Ukážkové krimi na domáci spôsob (D. Dán - Smrť na druhom brehu)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok