D. Dán - Jednou nohou v hrobe

07.03.2015 13:49

Najúspešnejší slovenský autor v žánri krimi čoskoro načne už tretiu desiatku kníh, čo je veru úctyhodný počet. Často sa ozývajú hlasy, že jeho príbehy už nie sú, čo bývali, no ja si to nemyslím. Skôr je to spôsobené tým, že autor si udržiava určitý štandard a jeho skalní čitatelia sú už priveľmi zvyknutí na jeho rozprávačský štýl. Nemá ich teda veľmi čo prekvapiť, čo pripisujú Dánovej stagnácii. Ten však potvrdzuje svoj spisovateľský talent i v novinke Jednou nohou v hrobe, ktorá je zasadená do konca roka 1998. Oddelenie vrážd Nášho Mesta je opäť v plnom nasadení, potýkajú sa hneď s niekoľkými zločinmi a spolu s nimi sme svedkami náročnej policajnej práce. Ústrednou parťáckou dvojicou sú tradične Krauz a Chosé, ktorých dopĺňajú aj zvyšní členovia osadenstva - Burger s Hanzelom, Kuky s Váňom a šéf vraždárov Mayor. Tentoraz musia spojiť svoje sily s oddelením lúpeží, aby dolapili trojicu prefíkaných zločincov...

"Vôbec nepostrehol, že zboku sa k nemu niekto blíži, zaregistroval útok, až keď boli na podeste. Prvý tieň ho zrazil na zem jednou ranou a prikľakol si k nemu, ostatní dvaja ich obkolesili a netrpezlivo gestikulovali, aby si pohol. Kľačiaci muž konečne našiel, čo hľadal, zamieril s tým k dverám, chvíľu baštrngoval okolo zámky, potom otvorili dvere a zvyšní dvaja vtiahli telo strážnika dovnútra. Vynorila sa čierna ruka a zavrela za sebou."

Na smetisku dôjde ku kurióznemu nálezu časti ľudskej nohy. Predbežný odhad naznačuje, že ide o nohu patriacu zhruba dvadsaťpäťročnej žene venujúcej sa športovej aktivite. Kým sa súdny lekár zaoberá podrobným skúmaním, oddelenie vrážd žiadajú o spoluprácu kolegovia z iného oddelenia. Koncom augusta došlo k bankovej lúpeži, pri ktorej bolo odcudzených vyše dvoch miliónov korún. Spôsob a realizácia akcie napovedajú, že zlodeji mali dôkladnú znalosť o prostredí, plánoch budovy i umiestnení bezpečnostných kamier, a teda im pomáhal niekto zvnútra. A skutočne - spomedzi troch zločincov jeden v banke kedysi pracoval, pričom zároveň vymyslel celý plán lúpeže. Tibor, jeho brat Zolo a Zolov niekdají spoluväzeň Doktor sa síce radujú z bohatej koristi, no postupne sa na nich začne valiť jeden problém za druhým a čoskoro sa ocitnú v úzkych...  Krauz začne nadobúdať dojem, že oba prípady spolu súvisia, ale ešte chvíľu potrvá, kým sa jeho podozrenie potvrdí, alebo vyvráti... Zato Chosé je k vyriešeniu bližšie, ako si myslí. Pokračuje v sledovaní vplyvnej podnikateľky Zory a ani netuší, akým nepekným spôsobom sa vyvynie jeho milenecký vzťah s ňou...

"Chosé nelenil, zalovil pod vankúšom, vybral, obtiahol a vystretlil na miesto, kde sa pred chvíľou objavil záblesk. Netrafil, lebo z tmy sa ozvali ďalšie výstrely a zaregistroval ďalšie záblesky. Bolo ich veľa, našťastie iba z toho istého miesta. Došlo mu, že strelec je iba jeden a že ak sa sústredí, bude mať šancu prežiť. Hoci nekrytý, ale šanca tu je."

Mne osobne sa nová "dánovka" páčila viac ako predošlé. Mala zaujímavý námet plus dejová línia ohľadom lúpeže a následných udalostí okolo trojice páchateľov udržiavala zvedavosť v pozore. Trochu ma zarazil záver knihy - z deja bolo očividné, že dianie okolo lúpeže je prezentované retrospektívne, preto mi záverečné "zosúladenie" minulosti a prítomnosti prišlo zbytočné, najmä keď sa doslova opakovalo cca 20 strán textu, ktoré som len prelistoval a už bol koniec. Pointa a odhalenie vraha boli vydarené, rovnako ako ľudský rozmer detektívov. Každý z nich disponuje určitými charakteristikami, ktoré sa vyskytujú aj v tomto dieli série. Je verejným tajomstvom, že pri textoch Dominika Dána sa redaktori dosť zapotia, a nebolo to inak iste ani teraz, keďže aj tu ušli ich pozornosti (len?) dve hrubice. Jednou nohou v hrobe autor neprekročil svoj tieň, ale pobaví a zaujme ako v podstate všetky jeho knihy. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.

Diskusná téma: D. Dán - Jednou nohou v hrobe

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok