D. Crombie - Zvuk rozbitého skla

28.08.2014 13:35

Zvuk rozbitého skla bolo mojím prvým stretnutím s britskou autorkou Deborah Crombie, hoci jej meno je už dávnejšie pre mňa synonymom detektívky. Tá sa pritom môže popýšiť viacerými zvučnými menami, ako napríklad P. D. Jamesová, G. M. Mallietová či Ann Grangerová. Každá zo spomenutých spisovateliek vytvorila postavu (prípadne hneď niekoľko), ktorá v rámci svojej série rieši zamotané prípady a len vďaka svojej inteligencii a húževnatosti zakaždým odhalí pravého páchateľa. V prípade Deborah Crombie je to partnerská dvojica Duncan Kincaid - Gemma Jamesová. Okrem vyšetrovania zločinov sa na plný úväzok venujú aj rodinným povinnostiam, a tieto dve línie tvoria základ deja aj v aktuálnej novinke. 

Páči sa mi, ak sa príbeh netočí len okolo vyšetrovateľov, ale môžeme nahliadnuť aj do diania a myšlienok postáv zapletených do zločinu. O to viac, keď ako čitatelia netušíme, ako vlastne s daným úmrtím súvisia a kto z nich je páchateľ... Kolotoč otázok a hľadania odpovedí sa rozkrúti po úmrtí postaršieho advokáta, ktorého nájdu v hotelovej izbe v pomerne nelichotivej polohe. Ako sa ukáže, Vincent sa tradične v piatkový večer uchyľoval k úniku z domáceho prostredia. Či už bolo dôvodom dobrodružstvo alebo úsilie aspoň na chvíľu odísť od chorej manželky, Gemma a jej tím musia prísť veci na koreň. Všetko sa zjavne odvíja od hudobníka a talentovaného gitaristu Andyho. Ukáže sa, že počas vystúpenia jeho skupiny sa dostal do potýčky s jedným z hostí a Vincent sa do toho zamiešal. Žeby táto nevinná udalosť viedla až k jeho zavraždeniu? Stopy na jeho tele nasvedčujú, že išlo o niečo osobnejšie a vrah musel poznať jeho zvyky, takže zrejme nešlo o náhodu... Andy si v sebe nesie nejedno tajomstvo, ktoré sa nám odvíjajú retrospektívne a v závere príbehu sa všetky nitky pekne rozuzlia. Najväčšiu zásluhu na riešení prípadu má Gemma, keďže jej partner Duncan sa po poslednom prípade porúčal na rodičovskú dovolenku. Chytanie zločincov mu však chýba natoľko, že si dokáže poradiť aj s touto malou "komplikáciou"... Osobný život postáv odľahčuje atmosféru príbehu a často sa na ňom aj dobre pobavíte. Deborah Crombie sa podarilo poľahky spojiť kriminálku s rodinným námetom. 

Pri čítaní Zvuku rozbitého skla som mal dojem, akoby som pozeral epizódu obľúbeného seriálu - v kapitolách sa striedali rôzne postavy, dej bol priamočiary a pútavý. Navyše sa môžete dozvedieť aj mnoho zaujímavého - takmer celý príbeh je zasadený do okolia Krištáľového paláca, pričom každá kapitola začína faktom s ním súvisiacim. Takže ak máte chuť na inteligentné, zábavné čítanie, táto kniha bude vhodnou voľbou.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media.

Diskusná téma: D. Crombie - Zvuk rozbitého skla

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok