D. Carrisi - Súd duší

06.02.2015 14:17

Hneď na úvod musím pochváliť vydavateľstvo Slovart za preklad diel talianskeho autora Donata Carrisiho. Je to osviežujúca zmena popri početných amerických a severských tituloch. Už jeho prvá kniha Našepkávač ma veľmi zaujala a aj preto som si nemohol nechať ujsť ani jeho novinku Súd duší. Mysteriózny triler sa posúva na novú úroveň. Autor má za sebou štúdium práva, kriminológie a behaviorálnej vedy, čo zúžitkoval aj pri písaní svojich prepracovaných príbehov. Kým v Našepkávačovi tím vyšetrovateľov pátral po netradičnom sériovom vrahovi, v Súde duší sú na stope zločinu kňaz s výrazným darom precítiť atmosféru miest činu a policajná fotografka domáhajúca sa pravdy o smrti milovaného manžela. Táto na prvý pohľad nesúrodá dvojica musí spojiť sily a poskladať kúsky zložitej skladačky... 

"Mŕtvolu našli na periférii, podľa čoho sa dalo predpokladať, že vraždu spáchala niektorá z drogových bánd. Dali si tú námahu a odpratali ju, len aby na seba neupútali pozornosť poriadkových síl. Podľa policajtov takáto rekonštrukcia faktov nemala chybu. Dokonca ani ten príšerný detail, ktorý ich mal zalarmovať, v nich vôbec nevzbudil podozrenie. Ten nájdený muž nemal tvár."

Spočiatku sa autor pohráva s vašou pozornosťou a rozohráva niekoľko zdanlivo nesúvisiacich línií. Celý príbeh začína lekárskym zásahom v odľahlej vile, kde doktorka v mužovi v bezvedomí spozná vraha zodpovedného za smrť jej sestry. Jeremiah upadne do kómy, no ešte pred kolapsom vraj uniesol ďalšie mladé dievča. Začínajú sa preteky s časom v snahe nájsť Laru a predísť najhoršiemu scenáru. Na pomoc je prizvaný člen starobylej sekty spovedníkov Marcus. Dokáže nazrieť do myslí ľudí a odhaliť tak pravú tvár zla. Keďže Jeremiah im nemôže poskytnúť potrebné informácie, Marcus musí začať od piky. Lenže už pri prehliadke bytu dievčaťa natrafí na mladíka, ktorý celý prípad skomplikuje. Raffael je posadnutý vraždou matky a jej milenca a ktosi ho vylákal do Larinho bytu, ťahá za nitky a manipuluje zúčastnenými podľa svojej ľubovôle. Marcusovi napokon podá pomocnú ruku policajná fotografka Sandra, ktorá sa vyrovnáva s pomerne čerstvým manželovým úmrtím. No ako sa ukáže, pred smrťou jej klamal o služobnej ceste a ani jeho smrť zrejme nebola celkom prirodzená. Ako všetky udalosti a osoby spolu súvisia a kto je tajomným prízrakom ukrývajúcim sa v tieňoch Ríma?

"Túlavé psy zrazu prestali brechať. Šijou mu prebehol ľadový záchvev, pretože nečakane začul nový zvuk. Takmer nebadateľné vrzgnutie parkiet. Pánov deň príde ako zlodej v noci, pripomenul samému sebe, keď si uvedomil, že urobil chybu. Najprv mal predsa skontrolovať poschodie. "Zhasni ju." Hlas prichádzal zo schodov za ním a narážal na baterku, ktorú mal v ruke. Poslúchol, ani sa neobzrel. Mohol to byť hocikto, keď Marcus vošiel, už bol tam. Marcus sa sústredil na ticho, ktoré ho obklopovalo. Muž stál najviac dva metre za ním. Ktovie, ako dlho ho už pozoroval."

Donato Carrisi má neuveriteľný cit pre vybudovanie atmosféry. Dovolím si tvrdiť, že ešte ponurejšej a temnejšej ako u mnohých uznávaných škandinávskych autorov. Jeho triler strieda rôzne uhly pohľadu i časové roviny a ponúka tak komplexnejší pohľad na vypointovaný dej. Spočiatku mi trochu prekážalo priveľa opisov vnútorných pocitov postáv, ale napokon sa to ukázal ako prospešné pre ich lepšie pochopenie. Marcus aj Sandra si v sebe nesú démonov minulosti a zamotaný prípad im možno pomôže vymaniť sa z ich pút. Súd duší je vydareným počinom a ja dúfam, že sa dočkáme prekladu aj ďalších autorových diel.

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Slovart.

Diskusná téma: D. Carrisi - Súd duší

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok