Citlivo o vážnom probléme (S. Rošková - Nechcem počuť tvoj plač)

14.12.2017 16:08

Simona Rošková je známou knižnou blogerkou a bolo len otázkou času, kedy svoju vášeň pretaví aj do vlastného príbehu. Jej debutový román Nechcem počuť tvoj plač vyšiel vo vydavateľstve Taktik a ako napovedá názov i vhodne zvolená obálka, nezvolila si práve ľahký námet. Popôrodná depresia je známym psychickým ochorením, ale predsa sa o nej nehovorí až tak často. A čo sa jej beletristického spracovania týka, nespomínam si na žiadny titul, ktorý by sa mu venoval. To predurčuje Roškovej knihu na širokú obľúbenosť. Verím, že po nej siahne čo najviac čitateľov, keďže okrem príbehu má zjavnú pridanú hodnotu v podobe šírenia osvety. Nechcem počuť tvoj plač je spoločensko-psychologický román ponúkajúci aj ďalšie aktuálne témy, ktoré napriek ich vážnosti spracúva autorka ľahko a pútavo. 

"Veľmi sa tešila na svojho chlapčeka, preto nechápala, prečo sa nemôže na neho ani pozrieť. Nič iné si neželala, len byť šťastná a milovať svoje dieťa. Nedarilo sa jej ani zdieľať spoločný cit so synom, čo ako sa snažila. Nevedela prečo. Čo jej bráni objať detské telíčko a poláskať ho? Uvedomovala si, že je chladná a trápila sa preto čoraz viac. Prečo sa jej celé telo napne v momente, keď začuje detský plač? Nerozumela sama sebe a zožierali ju výčitky."

Oficiálna anotácia: Priviesť dieťa na svet je pre každú matku nezabudnuteľný zážitok. Keď sa nadýchnete jeho vône, pretrváva vo Vás navždy. Lenže byť matkou nie je vždy jednoduché. Soňa Bauerová sa po mnohých útrapách nevie dočkať chvíle, kedy bude dlho očakávaného syna držať v náručí. Po návrate z pôrodnice však lásku k novorodencovi vystrieda chlad, nezáujem a strach. Čerstvá mamička svoju úlohu nezvláda a za dramatických okolností skončí na psychiatrii. Desivá diagnóza, ktorá sa nad ňou vznáša ako prízrak, prudko zasiahne do jej rodiny. Dokonalá ilúzia o harmonickom manželstve spľasne vo chvíli, keď Miro Bauer vymení pokojný život za život na hrane. Kým si on šliape po šťastí, jeho švagriná Soňa si pomaly hľadá cestu k synovi, no vo vlastnom dome sa cíti ako väzeň. Napätú situáciu ešte viac rozvíri príchod opatrovateľky, ktorá má svoje vlastné plány.

"Večer trávila znova sama. Chýbal jej Miro a jeho laškovanie. Túžila po jeho objatí. Aj keď nechcela, myšlienky jej predsa zablúdili k manželovi. Cítila sa využitá. Som dobrá len na upratovanie a varenie? Za posledné týždne sa ani nedotkol. Prečo so mnou nechce spať? Veď ja ho stále ľúbim. Posledné dni jej však naznačovali, že manžel je len spolubývajúci. Kedy sa to všetko zmenilo? Už neviem, na čo myslí a po čom túži. Opäť sa priklonila k teórii, že má inú ženu." 

Simona Rošková má prečítané kvantum kníh a na jej rukopise to poznať. Jednak vie, po čom túžia slovenské čitateľky, a zároveň našla tematickú dieru na trhu. Dôraz je kladený na vnútorné prežívanie hrdinky a jej problémy, čo môže trochu odradiť tých, čo hľadajú pri čítaní oddych a uvoľnenie. Nemusíte sa však báť, Soňa Bauerová je silná žena, a jej depresie nie sú jediným námetom. Síce tu máme naznačený aj trochu bežný motív nevery, ale aj tu autorka dokazuje, že sa vie pohrať s myslením čitateľa. Prejavuje sa ako skvelá psychologička, verím, že čitateľky potýkajúce sa s podobnými ťažkosťami, akým čelí hlavná postava, nájdu v príbehu nádej a azda aj návod na cestu k vyliečeniu. Pretože psychické problémy sú neraz odrazom závažnejších a dlhotrvajúcich nepríjemností, netreba ich podceňovať, ale postaviť sa im zoči-voči. Román Nechcem počuť tvoj plač je lepší ako mnoho súčasných debutov a som si istý, že Simona Rošková ešte nepovedala posledné slovo.

Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu Taktik.

 

Diskusná téma: Citlivo o vážnom probléme (S. Rošková - Nechcem počuť tvoj plač)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok