Čistota sa medzi špinavcami nenosí (P. Gregory - Katarína Aragónska)

04.01.2018 10:19

Vydavateľstvo Slovart pripravilo pre fanúšikov jeho edície historických románov skutočnú lahôdku. Na náš trh sa totiž konečne dostal preklad tvorby Philippy Gregory, jednej z najuznávanejších autoriek v danom žánri. Najväčší úspech zožala jej rozsiahla séria o dynastiách Plantagenetovcov a Tudorovcov, ktorá počtom dielov vstúpila už do druhej desiatky. Autorka má skutočne výrazný rozprávačský talent, preto nečudo, že jej knihy oslovili aj filmárov. Biela kráľovná a Biela princezná sa dočkali seriálových spracovaní a zožali primeranú slávu. Škoda, že sme sa nezoznámili aj s úvodnými časťami knižnej série, mapujúcej tzv. vojnu ruží, ale nevadí. Katarína Aragónska - Večná princezná (ktorá je v poradí šiestym dielom) je začiatkom tudorovskej línie a iste mi dáte za pravdu, že vláda Henricha VIII. ponúka nesporné množstvo zaujímavých námetov. 

"Narodila som sa do menej vzrušujúcich časov. Získam si náklonnosť Arthura, jeho čudného, hlučeného otca, aj jeho milého chvastavého bračeka. Budem sa usilovať, aby si ma obľúbila jeho mama i stará mama alebo aby ma aspoň naučili, ako byť princeznou z Walesu a anglickou kráľovnou. Nebudem musieť po nociach cválať od jednej obliehanej pevnosti k druhej, ako musela moja mama."

Katarína Aragónska je najmladšou dcérou Ferdinanda a Izabely, španielskeho kráľovského páru, ktorý vyhnal z Európy Maurov a na svojej krížovej ceste zjednocujú krajinu a šíria vieru aj za zámorie. Nečudo, že Anglicko si chce zabezpečiť s nimi spojenectvo, a to najmä proti Francúzom. Katarína je od troch rokov zasnúbená s následníkom trónu Arthurom. Keď napokon príde čas odísť za novým životom, neváha. Vie predsa, čo je jej povinnosť, bola vychovávaná k poslušnosti, no po rodičoch zdedila aj bojovnosť a vnútornú silu. A tú veru bude potrebovať! Jej manžel Arthur je totiž pomerne bezduchý a nezáživný, viac túžby vzbudila paradoxne v samotnom anglickom kráľovi. Lenže osud má napokon celkom iné plány, a keď sa Katarína stáva manželkou o päť rokov mladšieho švagra Henricha Tudora, nastupuje na celkom novú cestu. K zatrateniu a poníženiu. Na jej pleciach leží v podstate budúcnosť celého kráľovstva - je jej povinnosťou priviesť na svet dediča. Čo ak sa to však nedarí a Henrich má zálusk na inú, vhodnejšiu manželku...?

"Kráľovná matka lady Margaret o schudobnenú španielsku princeznú nemala záujem. Neukázala sa plodná, teraz dokonca hovorí, že nemala styk, ovdovela a do kráľovskej pokladnice nepriniesla nijaké peniaze. Tudorovcom je nanič, nanajvýš iba ako vyjednávací tromf v nepretržitej ťahanici so Španielskom. Nech radšej zostane v tom dome na nábreží, ako by ju mali povolať k dvoru. A okrem toho sa kráľovnej matke nepozdávalo, ako sa nový princ z Walesu díva na svoju ovdovenú švagrinú. Kedykoľvek sa s ňou princ Harry stretne, vyvaľuje na ňu oči ako oddané šteňa."

Stačila jedna kniha a Philippa Gregory si ma celkom získala. Jej podanie dejín je úchvatné, ľudské a citlivé aj voči krutým udalostiam. Už len začiatok boja medzi Španielmi a Maurami je úžasný a prežívate ho spolu s jeho účastníkmi. Dej románu sa odvíja zhruba počas dvoch dekád a sleduje Katarínu od jej piatich rokov. Naplno sa však rozbehne až jej príchodom do Anglicka. Až sa mi nechcelo veriť, aký bol malý Harry (neskorší Henrich VIII.) rozkošný a milý chlapec. Neskôr sa však už začína viac prejavovať jeho kolísavá povaha a viac sa približuje obrazu nevyspytateľného kráľa. Jeho staršieho brata a Kataríninho brata Arthura mi bolo najprv ľúto, potom som mal chuť poriadne ním zatriasť. Jednoducho, autorka vie, ako vtiahnuť čitateľa do deja tak, že pred ním ožívajú pol storočia mŕtve osobnosti. Text je doplnený o osobné vyznania kráľovnej, čo mu pridáva na citlivosti a autentickosti. Niekedy išlo iba o zopakovanie udalostí z pohľadu Kataríny, neraz však viac odhalila svoje vnútro či spomienky. Katarína Aragónska výborne dopĺňa slovarťácku edíciu a ako prvá lastovička novej série spĺňa svoju úlohu zaujať na maximum.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.

Diskusná téma: Čistota sa medzi špinavcami nenosí (P. Gregory - Katarína Aragónska)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok