Život po boku "kacírskeho faraóna" (Ch. Jacq - Nefertiti. Tieň Slnka)

16.08.2015 12:12

Ako stredoškolák som hltal príbehy starovekého Egypta a Francúz Christian Jacq patril medzi mojich obľúbených autorov. Jeho pohľad na dejiny a životné osudy známych faraónov ma zakaždým preniesol do iného sveta a mená z učebníc dejepisu nadobúdali reálne kontúry. Postupom času však slovenské vydavateľstvá upustili od prekladu jeho románov. Vydavateľstvo Metafora však naňho nezabudlo a preložilo do slovenčiny (a zároveň aj do češtiny) titul o jednej z najslávnejších egyptských panovníčok. V záplave young adult, mystiky a severských krimirománov je príbeh Nefertiti, jej sna o mocnej ríši a lásky ku "kacírskemu" faraónovi príjemnou zmenou. Čo sa danej témy týka, nie je to v tomto smere autorova prvá kniha. Spočiatku som sa trochu obával, či nepôjde len o recykláciu už predtým napísaného príbehu, ale neopodstatnene. Kto sa aspoň trochu vyzná v egyptských dejinách, budú mu hlavné udalosti známe, no spôsob rozprávania a pohľad na ne vás určite zaujmú.

"Princ Amenhotep doteraz nezažil takú tieseň; zdá sa, že prúd jeho života nečakane prudko zmenil smer. Namiesto toho, aby sa zatvoril v knižnici, neprestajne myslel na Nefertiti. Bol presvedčený, že ju už neuvidí. Buď zuteká, zastrašená pomyslením na neľahký osud pri dvore, ktorý by ju pravdepodobne odmietol, alebo mu Tej vnúti pre ňu prijateľnejšiu manželku. Nemá zmysel bojovať, ak by tá, ktorú miluje, nebojovala po jeho boku."

Nefertiti spoznávame ako mladé dievča, dokonca ešte predtým, ako ju týmto menom nazval jej budúci manžel. Dovtedy vystupuje pod označením Kráska, čo dostatočne výstižne naznačuje jej celkový zjav. Egyptský princ Amenhotep sa neteší z pozície budúceho faraóna, tento titul mal pripadnúť jeho staršiemu bratovi. Avšak po jeho úmrtí toto poslanie prešlo naňho, hoci on má radšej štúdium a filozofiu. Keď spozná Krásku, okamžite sa do seba zamilujú a plánujú svadbu. Z pomerne obyčajného dievčaťa sa tak stáva bohmi vyvolená žena, poverená viesť manžela správnym smerom. Ako sa ukáže, zdieľajú nielen spoločné city, ale aj oduševnenie. Amenhotep je silným vyznávačom slnečného boha, a to do tej miery, že Atona korunuje za hlavného z bohov. Jeho náboženská reforma má zdrvujúce následky najmä pre Amonových kňazov, ktorí sa dovtedy vyhrievali vo svetle moci a vplyvu. Achnaton - ako sa faraón premenoval - bude musieť prekonať veľa prekážok, ale s Nefertiti po boku mu to ide oveľa ľahšie. Len keby ich Aton požehnal aj synom. No Nefertiti zakaždým porodí dcéru. Okrem toho musia čeliť nebezpečenstvu zo strany zákerných prospechárov na kráľovskom dvore, ktorí sa nezastavia ani pred najväčšími hriechmi, aby získali, po čom prahnú...

"Kija mala jednoduchý cieľ - zničiť Nefertiti, a to by nikomu nezverila. Aby ho dosiahla, zamestná rodáčku pochádzajúcu zo zastrčeného kúta svojej rodnej krajiny, ktorá bude túžiť po peniazoch a v Tébach ju nikto nebude poznať. Zásah mal byť nečakaný a rýchly, lebo božský otec Aj už niekoľko týždňov zosilňoval bezpečnostné opatrenia okolo svojej dcéry, akoby tušil nebezpečenstvo. Keby Nefertiti prišla o krásu, musela by sa skrývať vnútri v paláci. Kráľ by sa od nej odvrátil, opustil by ju, nechal by ju samu a našiel by si inú manželku. To by bola príležitosť pre Kiju."

Milovaná aj nenávidená Nefertiti sa opäť stala literárnou inšpiráciou a ja som jej jednoducho nemohol - a ani nechcel - odolať. Kto pozná tvorbu Christiana Jacqa, určite nebude sklamaný. Kratšie kapitoly dynamizujú text, a hoci je Nefertiti hlavnou postavou, autor sa pri vykresľovaní udalostí nezameriava iba na ňu. Rôzne uhly pohľadu na zobrazené situácie poskytujú ucelený záber a aj motivácia postáv je omnoho jasnejšia. Vo výraze a štylistike je síce Jacq pomerne strohý, ale vrchovato to kompenzuje dôkladnou znalosťou histórie. Dá sa povedať, že Christian Jacq je pri prenikaní do tajov Egypta istou zárukou. Dlhoročný a stále neutíchajúci záujem je dôkazom, že v rámci danej oblasti je skutočným odborníkom.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Metafora.

Diskusná téma: Život po boku "kacírskeho faraóna" (Ch. Jacq - Nefertiti. Tieň Slnka)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok