C. Pigozzi - Takto koná on: Pápež František

17.11.2014 14:33

Životopisy známych ľudí vždy priťahovali pozornosť verejnosti. Bulvár a reality show zo životov celebrít spôsobili, že ľudia sa čoraz radšej zameriavajú na osudy mediálnych hviezdičiek, ale napriek tomu, našťastie, stále nevytlačili z trhu knihy o skutočných osobnostiach. Náhľad do súkromia politikov, svetových vodcov, vedcov či cirkevných hodnostárov je predsa netradičným a pútavým spôsobom, ako sa dozvedieť viac nielen o samotných ľuďoch, ale aj o prostredí, v ktorom sa pohybujú. Medzi osobnosti, ktoré vyvolávajú záujem v širokých masách, nepochybne patrí aj súčasný pápež František. Odborníčka na Vatikán Caroline Pigozzi a jezuitský kňaz Henri Madelin spojili svoje sily a výsledkom ich práce je publikácia mapujúca nielen cestu Jorge Mariu Bergoglia na pápežský stolec, ale aj jeho každodennú aktivitu. 

"Hneď v stredu večer po zvolení pápeža sa ten rozdiel ukázal: pápež František si nesadol do veľkolepého kresla v Sixtínskej kaplnke, ale sa usadil medzi kardinálmi a porušil tak protokol. "Keď pri voľbe prší, prináša to šťastie," inštinktívne vyhlásili Taliani. Kto je však tento pápež, ktorý nadchýna davy až tak, že vymýšľajú heslá a úslovia, a ktorého jednoduchosť zodpovedá tajomstvám života?"

Autori sa snažili o komplexný pohľad na "kariéru" J. M. Bergoglia. Od jeho zvolenia sa retrospektívne vracajú na miesta jeho niekdajšieho pôsobenia, spovedajú jeho bývalých spolupracovníkov a poukazujú na jeho vnútornú silu a kvality. Vzápätí sa vracajú (fyzicky i pomyselne) späť do Vatikánu, aby čiateľov zoznámili s pápežovým denným pracovným rozvrhom a detailami bežnej existencie od bývania cez stravovanie až po osobné kontakty. Kniha teda nie je zameraná jednostranne na predstavenie hlavy cirkvi ako súčasnej významnej osobnosti, ale usiluje sa prekopať až ku koreňom. Autori precestovali pol sveta, aby na to získali potrebný materiál, Caroline Pigozzi dokonca s 265. nástupcom svätého Petra absolvovala spoločný let pri jeho prvej ceste do Brazílie. Titul Takto koná on: Pápež František má však aj ďalší význam - neopomína pápežovu príslušnosť k Spoločnosti Ježišovej, a tak sa majú čitatelia možnosť dozvedieť aj podrobnosti o minulosti i súčasnom pôsobení jezuitov. 

"Keď pápežovi venujete nejaký dar, ihneď ho odloží vedľa. To je pravidlo. Najvyšší predstaviteľ štátu musí mať vždy voľné ruky. Pri 265. nástupcovi sv. Petra sa už nekľaká na zem ani sa mu nebozkáva pápežský prsteň: úctivo sa ukloníte a ľahko kývnete hlavou. Bola som taká rozrušená, až som sa bála, že mi vykĺzne fľaša Chateauneuf-du-Pape, čo som mu priniesla."

Pohľad na pápežovu osobnosť a činnosť je len časťou celej knihy. Nechýba totiž ani fotopríloha a rozhovor Caroline Pigozzi so spoluautorom Henrim Madelinom, v ktorom sa odkrývajú ďalšie nepoznané fakty rímskeho biskupstva a jezuitov. Mňa osobne najviac zaujali informácie ohľadom Františkovej každodennosti. Kedy vstáva, akú náplň má jeho bežný pracovaný deň, ako a kde sa stravuje... O pokore a ľudskosti pápeža Františka sa už popísalo mnoho, a táto kniha všetko dokladuje a zhŕňa na jednom mieste. Bergogliov príbeh je veľmi inšpiratívny a jeho pohľad na ľudí a svet ako taký by mal byť príkladom pre všetkých. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Remedium.

Diskusná téma: C. Pigozzi - Takto koná on: Pápež František

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok