Deviaty (a naozaj vydarený) diel série (C. Läckberg - Krotiteľ)

18.06.2016 09:30

Švédska spisovateľka Camilla Läckbergová si už dávno nemusí hľadať svoje miesto medzi početnými kolegami zo severu. Adaptovala sa ako autorka série o zločinoch v prímorskom mestečku Fjällbacka, ktoré rieši detektív Patrik za výdatnej pomoci nielen svojho tímu, ale aj manželky Eriky. Nie je to inak ani v prípade ich deviateho spoločeného prípadu. Predošlé tri knihy predstavovali skôr ľahký nadpriemer, ale Krotiteľ konečne nadvihol latku a kvalitou sa zaraďuje medzi najlepšie časti série. Autorka upustila od prvkov tajomna (niekedy až mystiky) a sústreďuje sa čisto na hľadanie únoscu a sériového vraha, ktorý nedá spávať viacerým rodinám. Prienik do psychiky postáv je i naďalej Läckbergovej doménou, rovnako ako striedanie uhlov pohľadu a prítomnosti s minulosťou.

"Vtom dievča zastalo. Rovno uprostred vozovky. Sneh mu víril okolo nôh. A malo čudné oči. Ako čierne diery v bledej tvári. Auto sa zjavilo ako blesk z jasného neba. Mátožné ticho preťalo škrípanie bŕzd, potom nasledoval tupý náraz padajúceho tela. Jazdkyňa tak silno pritiahla opraty, že sa koňovi zarývali do pysku. Poslúchol a okamžite zastal. Naučil sa reagovať a poslúchať. Dievča na zemi sa nehýbalo. Iba jeho zvláštne oči akoby civeli na oblohu."

Tanumhedská polícia je privolaná k autonehode, pri ktorej umrelo mladé dievča. To by ešte nebolo až také zvláštne, ale nie je ním nik iný ako Victoria, ktorá zmizla pred niekoľkými mesiacmi. Kde bola a prečo jej ktosi vyrezal jazyk a odstránil oči, ostáva záhadou. Patrik Hedstrom postupne začne nachádzať súvislosti s ďalšími prípadmi stratených dievčat a je jasné, že kdesi v okolí pôsobí nebezpečný únosca, možno celá skupina. Pátranie sa odvíja od ľudí a miest, kde sa Victoria pohybovala. Stajne a všetci s nimi spojení - ošetrovatelia, lekári, jazdci - sa dostávajú do centra pozornosti a polícia bude mať čo robiť, aby prišla na koreň ich zložitým vzťahom a skrývaným krivdám. Spisovateľka Erika Falcková medzitým pracuje na príbehu Laily Kowalskej, ženy odsúdenej za brutálnu vraždu manžela. Ponára sa tak do príbehu spred pár desaťročí, kedy sa mladá dievčina zamilovala do silného krotiteľa z cirkusu. Ani jeden zo zaľúbencov netušil, ako sa ich rodinný život zvrhne v tragédiu. Ako je u Läckbergovej zvykom, obe línie sa napokon ukážu byť (ne)prekvapivo prepojené...

"Rana sa hojila dlho. Zapálila sa, a keď si ju vymývala, štípalo to tak príšerne, až si rozhrýzla pery, aby nekričala nahlas. Určite by bolo lepšie, keby jej to zašili, no ona si ju radšej stiahla obväzom, ako sa dalo. Aspoň sa vyhli tunajšiemu lekárovi. Tušila však, že tých rán bude viac. Niekedy bol pár dní pokoj, no potom sa rozpútalo peklo. Opäť sa prebudilo nenávistné zlo, aké sa ani nedá opísať. Ochromovala ju zúfalá bezmocnosť. Odkiaľ sa berie také zlo? Pochopila, že odpoveď na túto otázku sa nedozvie nikdy. Vlastne ani neexistovala."

Páči sa mi, že Camilla svoje príbehy vždy umiestni do iného prostredia. V tomto prípade sú to stajne, ktoré tvoria kulisu pre ľudské (a v podstate i zvieracie) osudy. Ďalším zachovaným prvkom sú okrem stálych postáv aj tie vedľajšie, okolo ktorých sa krúti celý dej a zakaždým sa na niekoľko stoviek strán stanú tými najdôležitejšími. Krotiteľ sa v sprievodnej dejovej línii vracia len do nedávnej minulosti, a odhaľovanie Lailinho osudu je rovnako pútavé ako pátranie po vrahovi v súčasnosti. Jeho (či ich) postupy sú viac než desivé a motívy nejasné. Čitateľ má ako vždy možnosť hádať, kto z množstva postáv je páchateľ. Jeho identitu vám, samozrejme, neprezradím, ale naznačím aspoň toľko, že koniec v tomto románe je trochu otvorený. Azda sa autorka k istým námetom ešte vráti. Nevadilo by mi to, pretože ako som už spomenul, Krotiteľ patrí medzi jej najvydarenejšie diela.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.

 
 

Diskusná téma: Deviaty (a naozaj vydarený) diel série (C. Läckberg - Krotiteľ)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok