Kam pred rokmi zmizla celá rodina? (C. Läckberg - Anjeličkárka)

23.12.2015 16:46

Pri predošlých dvoch knihách švédskej spisovateľky Camilly Läckbergovej (Morská panna, Strážca majáka) som mal pocit, že po skvelom Pankhartovi jej majstrovské rozprávačstvo trochu upadá. Vzhľadom na to, že aktuálne preložený román Anjeličkárka je už ôsmy v poradí v rámci série, je to istým spôsobom prijateľné. Je akýmsi ticho akceptovaným pravidlom, že kvalita sérií s každou ďalšou časťou mierne klesá, ale záleží len na autorovi či autorke, či dokáže zo svojich postáv vyžmýkať, čo sa dá. Camille sa to v Anjeličkárke podarilo. Tradične prepája minulosť prímorského mestečka Fjällbacka s prítomnosťou a odhaľuje utajené zločiny. Tentoraz sa nitky viacerých z nich tiahnu cez celé minulé storočie a detektív Patrik Hendstrom s manželou, spisovateľkou Erikou Falckovou, budú mať opäť plné ruky práce.

"Pri každom nádychu sa jej pľúca väčšmi napĺňali dymom, ktorý pôsobil ako pomalý jed. No radšej zahynie na zadusenie, než by mala zhorieť. Stačila predstava, že jej vzbĺkla pokožka, aby sa predsa len donútila vyliezť z izby. Tam ju však zachvátil zmätok. Mala by vedieť, kde sú schody! No akoby jej nefungoval mozog. Jediné, čo pred sebou videla, bola nepreniknuteľná čiernosivá hmla. V panike liezla rovno za nosom, aby unikla aspoň dymu."

Na ostrov Valo sa po vyše tridsiatich rokoch vracia jeho niekdajšia obyvateľka. Na Veľkú noc roku 1974 celá jej rodina záhadne zmizla a v dome ostala len ročná Ebba. Teraz sa vracia, aby z bývalej internátnej chlapčenskej školy spravila s manželom penzión. Lenže hneď počas prvej noci ktosi založí požiar a je jasné, že Ebbina prítomnosť na ostrove mu nie je po chuti. Polícia na čele s Patrikom rozbieha pátranie, pričom odpovede ležia pravdepodobne v minulosti. Kto je zodpovedný za zmiznutie celej rodiny a kam sa jej členovia podeli? Erika pátra na vlastnú päsť, pretože do prípadu sa zapletie aj jej sestra Anna. Jej úlohou je totiž zariadiť nový penzión a pri svojej práci sa chtiac-nechtiac stane potenciálnym terčom. Osobný záujem na vyriešení prípadu má najmä Gosta, po dlhých rokoch práce už inventár policajnej stanice, ktorý kedysi vyšetroval zmiznutie rodiny a hneď potom si nakrátko s manželkou Ebbu vzali do opatery. Je možné, že páchateľom bol ktorýsi z chlapcov, ktorí v tom čase obývali internát. Alebo žeby ich bolo viac? Každopádne sú dnes z nich významní podnikatelia a politici, schopní ovplyvniť verejné dianie. Kladenie otázok tak môže poriadne rozvíriť mnohé hladiny...

"Leon sa pokúsil zmocniť volantu, ibaže auto o to väčšmi lietalo zboka nabok, preto sa radšej vzdal. Neprestával ju prosiť, aby spomalila, lenže strach v jeho hlase jej spôsoboval nesmiernu radosť, akú necítila už dávno. Auto sa priam vznášalo. V diaľke zbadala strom. Začala ju ovládať akási neviditeľná sila. Pootočila volant doprava a mierila k nemu. Leonov hlas k nej doliehal z veľkej diaľky, no prehlušovalo ho hučanie v jej ušiach. A potom nastalo ticho. Pokoj. Nesmú sa rozísť. Zostanú spolu naveky."

Na Anjeličkárke sa mi najviac páčilo, že som vôbec netušil, kto by mohol byť vrah a tiež, ako súvisí príbeh z minulosti so súčasnosťou. Dejom sa mihne veľké množstvo postáv, spočiatku mi trvalo odlíšiť najmä niekdajších študentov z ostrovnej školy, ale postupne som sa do toho dostal. Záver je prekvapivý a uspokojí každého špekulanta. Läckbergová sa tradične venuje aj osobným životom svojich postáv, pričom teraz sa viac zameriava na Annu a Gostu. Som rád, že kvalita jej románov opäť nadobudla stúpajúcu tendenciu, a som zvedavý, čo pre nás, zvedavých čitateľov, pripraví nabudúce.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.

Diskusná téma: C. Läckberg - Anjeličkárka

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok