Napínavá rodinná dráma (C. L. Taylor - Zmizelý)

15.09.2017 08:39

Mám pocit, akoby sa s každou ďalšou knihou C. L. Taylor zo psychologického trileru triler vytrácal a dôraz sa kládol viac na psychologickú stránku príbehu. Kým Lež stavala na napätí, Nehoda sa už viac prikláňala k rodinným vzťahom. Tie sú dotiahnuté na maximum v Zmizelom, kde tvorí psychologická hĺbka jadro románu a napätie plynie skôr z neistoty hlavnej postavy než z vonkajších skutočností. Vzhľadom na rozprávačský talent autorky to však vôbec nevadí. Dokáže vás vtiahnuť aj do úplne bežnej situácie, ktorá sa v jej podaní stáva jedinečnou. Nemenej dôležitou súčasťou jej kníh sú aj vedľajšie postavy, takisto vykreslené individuálne a detailne. Zmizelý nemá jednoduchý námet. Zmiznutie syna v tínedžerskom veku je náročné sústo, no C. L. Taylor si s ním poradila s jej vlastným štýlom. 

"Policie tvrdí, že nenašla žádnou stopu násilného vniknutí. A žádnou známku zápasu. Billyho neudusili v posteli a nevynesli z domu. Odešel sám o své vlastní vůli. Šel mě hledat k mámě, a když se nedozvonil, šel prostě dál? Měl namířeno ke kamarádovi a cestou se mu přihodilo něco ošklivého? Nabídl mu někdo odvoz a pak... Upustím skicák a chytím se za hlavu, protože se mi do mozku plíži černá myšlenka."

Wilkinsonovci sa už pol roka potýkajú so situáciou, ktorej by nemala byť vystavená žiadna rodina. Ich pätnásťročný syn Billy jedného dňa zmizol a odvtedy po ňom niet ani stopy, napriek neutíchajúcej práci polície i médií. Jeho matka Claire sa nevzdáva nádeje, hoci aj ona postupne stráca ilúzie a čoraz viac prepadá zúfalstvu a frustrácii. Potrebuje všetko uzavrieť, nech už bude konečná verzia Billyho zmiznutia akákoľvek. Postupne sa vynárajú nové informácie nielen o jej synovi, ale aj manželovi a staršom synovi Jakeovi. Všetci si kladú Billyho nezvestnosť za vinu a na povrch sa dostávajú viac či menej ukryté tajomstvá. Clairina psychika je na tom už tak zle a aby chránila samu seba, dochádza u nej k výpadkom. Nepamätá sa niekoľko predošlých hodín, čo sa ukáže ako nebezpečná porucha. Najmä keď sa prebudí v cudzom meste alebo na pánskych toaletách so zakrvaveným nožom... Hľadanie odpovedí, čo sa stalo Billymu, ju privádza na cestu, ktorá preverí jej charakter, ale aj silu jej rodiny a schopnosť dôverovať najbližším. Pretože sa môže veľmi ľahko ukázať, že práve oni sú ti, pred ktorými by sa mala mať na pozore...

"Lháře nepoznáte tak, že si v zaškrtávacím seznamu odfajfkujete typické projevy. Musíte hledat rozdíly oproti jeho normálnímu chování. Proto jsem Markovi věřila, když se dušoval, že neví, proč Billy začmáral ty fotky a... Ne. Tak to nebylo. Když jsem se zeptala, jestli ho nenapadá, proč to Billy udělal, vlastně mi neodpověděl. Začal vykládat něco o konfliktech otců a synů a připomněl mi, že on se svým tátou taky nevycházel. Pak mi předhodil, že ho podezírám, že Billymu nějak ublížil. Odvědl pozornost jinam. Dvakrát. Dvakrát jsem se ho zeptala a pokaždé změnil téma. V podstatě nelhal."

Angličanka C. L. Taylor si ma získava každou ďalšou knihou. Napriek tomu, že napätie plynie viac z medziľudských vzťahov, ani chvíľu sa nenudíte. Všetko sledujete cez optiku hlavnej postavy a Claire rozhodne nie je typickou ženou v domácnosti. Je skvelo vykreslená, všetko prežívate spolu s ňou - drobné radosti, zúfalú nádej, bezmocnosť aj strach z odhalenia pravdy. Každý môže mať motív, nikomu sa nedá veriť, a napokon nedôveru ani sama sebe. Pocit neistoty je dovedený na hranicu únosnosti. Páčilo sa mi, že Billy bol zobrazený ako rebel a formujúci sa darebák, od autorky to bol výborný krok. Keby bol miláčikom rodiny, ani zďaleka by príbeh nedosahoval také kvality. Okrem Claire ma najviac zaujal Jake, ktorý vzhľadom na svoj vek toho zažíva skutočne veľa. Pre C. L. Taylor je typické, že svoje príbehy rozpráva v dvoch časových rovinách, no tu sa uchýlila len k niekdajšej Billyho chatovej komunikácii. Bol som tomu rád, pretože to knihu ozvláštnilo i po formálnej stránke. Síce sa už dá skôr tušiť, kto môže za Billyho zmiznutie, ale autorka vie, ako udržať pozornosť po celý čas. Po prečítaní knihy som dostal chuť na ďalšie autorkine romány, preto verím, že nebudeme čakať dlho :-)

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Domino.

Diskusná téma: Napínavá rodinná dráma (C. L. Taylor - Zmizelý)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok