Pred minulosťou niet úniku (C. L. Taylor - Nehoda)

05.01.2017 15:36

O britskej autorke psychotrilerov C. L. Taylor som sa dozvedel až vďaka českému vydavateľstvu Domino, ktoré vydalo jej román Lež. Zaujala ma okamžite, a to umným striedaním dvoch časových rovín, ktoré odhaľovali súvislosti postupne a napínavo, a výborným vykreslením postáv a pre našinca pomerne exotického prostredia. Bol som však zvedavý, či autorka potvrdí svoj talent aj ďalším titulom a nepôjde len o jedinú lastovičku, ako to niekedy býva zvykom. Román Nehoda si zachováva nielen podobnú grafiku ako jeho predchodca, ale aj atmosféru a celkové vyznenie. Moje obavy sa tak ukázali ako neopodstatnené, čo ma potešilo. C. L. Taylor si očividne buduje svoj autorský rukopis - opäť sa dočkáme prepojenia dvoch období v živote hlavnej postavy, zvrátenej hry s mysľou i prekvapení pre čitateľa.

"Můžu jí vykládat, jak moc ji mám ráda. Můžu žadonit, ať prosím, prosím, otevře oči a vrátí se k nám. Můžu se rozbrečet. Můžu počkat, až spolu v pokoji budeme samy, naklonit sa nad postel, vzít ju do náruče a zeptat sa jí proč. Proč jsem si nevšimla, že se tolik trápí, že by radši umřela, než žila dál? Moje vlastní dítě. Moje holčička. Jak to, že jsem nic nepoznala? Že jsem nic nevycítila?"

Keď sa pätnásťročná Charlotta ocitne v kóme po tom, ako ju zrazil autobus, začnú sa na povrch vyplavovať zo zradných vôd všetky rodinné tajomstvá. Sue Jacksonová objaví dcérin denník a odvtedy nemá ani chvíľu pokoja. Zdá sa, že Charlotta sa trápila natoľko, že radšej zvolila samovraždu ako útechu v kruhu rodiny. Keď Sue začne dostávať zvláštnu poštu, začína mať dojem, že príčiny tragédie treba hľadať v dvadsať rokov starých udalostiach. Problémom však je, že ona sama nemá komu veriť. Jej manžel Brian očividne tiež niečo skrýva a okrem toho by si mohol myslieť, že Sue prežíva jednu zo svojich psychických "epizód". Preto sa Sue púšťa do pátrania na vlastnú päsť, riskujúc tak nielen dôveru blízkych, ale aj vlastné duševné zdravie a napokon i život. Predpokladá totiž, že ju po rokoch našiel jej bývalý priateľ James - násilník, manipulátor a pomstychtivý muž, ktorý sa nezastaví pred ničím, aby Sue zaplatila za krivdy, ktorých sa podľa neho dopustila...

"Musím psát rychle, protože James odešel do nemocnice a nemám ponětí, kdy se vrátí. Začalo být nebezpečné schovávat deník v šicím pokoji, a tak ho teď dávám pod uvolněné parkety v předsíni. Kdyby se mi něco stalo a policie prohledávala dům, našel by se a vyplulo by na povrch, co je James zač a co mi provedl. Řeknu to úplně bez obalu: myslím, že mě chce zabít. Nevím kdy a jak, ale prohlásil, že radši stráví život ve vězení, než aby musel myslet na to, že "rozhazuju nohy" jiným chlapům. A vzhledem k tomu, co udělal člověku, se kterým jsem se vyspala, nemám důvod o jeho slovech pochybovat."

Nehoda nie je len taký hocijaký psychotriler. Opäť, tak ako pri minulej Lži, hodnotím kladne, že ústrednou postavou nie je žiadny policajt či detektív, ale bežný človek so starosťami blízkymi komukoľvek z nás. C. L. Taylor vie skvelo preniknúť do vnútra hrdinov, priam cítite ich frustráciu, beznádej či strach o holý život či o ich milovaných. Sue je výborne vykreslená, a to v oboch rovinách - ako naivná, slepo zaľúbená a poddajná dievčina, i ako zrelá žena, odhodlaná zachrániť dcéru, a to napriek nedôvere okolia. A James - to je doslova prototyp záporáka, ktorého by ste najradšej vy sami miestami zniesli zo sveta. Verím tiež, že ich vzťah azda otvorí niektorým ľuďom oči a zistia, že zažívajú čosi podobné a bude načase spamätať sa, kým nebude neskoro. Záver nie je vzhľadom na dej ako taký veľmi prekvapivý, ale napriek tomu budete celý čas v napätí. Nehoda vám nedá pokoj a ja pevne dúfam, že Domino nás čoskoro poteší ďalším autorkiným dielom, pretože som už naplno jej fanúšikom.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Domino.

 

Diskusná téma: Pred minulosťou niet úniku (C. L. Taylor - Nehoda)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok