Minulosť vás dobehne aj z opačného konca sveta (C. L. Taylor - Lež)

08.07.2016 12:42

K novým autorom či autorkám pristupujem vždy s istou rezervou. Pomaly každý z nich je ovenčený cenami, všetci sa umiestňujú na popredných priečkach rebríčkov predajnosti... až to čitateľ ani nevníma, lebo sa z toho stal akýsi stereotyp. Vydavateľstvo Domino však vždy malo dobrý nos na skvelé príbehy, preto bola moja miera skepticizmu pri Angličanke C. L. Taylor o niečo menšia. Nebolo to márne, jej román Lež bol zaujímavý prostredím, postavami aj zápletkou. Prelínajú sa v ňom minulé udalosti s prítomnosťou, čo si vyžaduje vašu pozornosť a zároveň poskytuje autorke možnosť podsúvať priebežne rôzne nápovedy k rozuzleniu. Definíciu žánru psychotriler napĺňa až do krajnosti. Okrem výraznej psychologizácie a prežívania rozmanitých situácii sa dočkáte aj poriadne napínavých zvratov.

"Chtěla bych otočit hlavu na stranu, zavřít oči, odclonit to, k čemu se schyluje, ale nejde to. Nedokážu nic jiného než zírat na Franka, jak se nade mnou sklání. Ruce mi drží nad hlavou a kolenem mi vjede mezi stehna, aby mi roztáhl nohy. Chystá se mě znásilnit a já s tím nic nesvedu. A vtom se ozve hluk, praskot lámaných větví a buch, buch, buch, které jako by trvalo celou věčnost. A pak se rozhostí ticho."

Emma nikdy nebola stredobodom pozornosti, doma ani medzi rovesníkmi nepatrila medzi najväčších zabávačov a obľúbencov. Vždy bola skôr šedou myškou, ktorá dopĺňala počet a sem-tam urovnávala spory medzi temperamentnejšími kamarátkami. Keď sa jedna z nich - Al - potýka s ťažkým rozchodom, Leanne navrhne dovolenku v Nepále, bokom od civilizácie, kde by sa oddávali len relaxu, meditáciám a masážam. Daisy by síce radšej išla niekam, kde to viac žije, ale napokon sa dá prehovoriť. Emma súhlasí tiež a štvorica mladých žien sa vydá do Ázie, kde sa navždy zmenia ich životy. Komunita, odrezaná od sveta, funguje podľa vlastných pravidiel pod dohľadom Isaaca, charizmatického muža, ktorého pravá tvár sa odkrýva len postupne. Ako Emma zistí, všetci prítomní sú v horách z podivných pohnútok, no snaha odísť sa vymyká kontrole. Začne sa doslova boj o život, ktorý bude mať dohru ešte aj po piatich rokoch, keď si Emma zmení meno. Séria záhadných odkazov a útokov na jej osobu má očividne spojitosť s naozaj nezabudnuteľnou dovolenkou...

"Vrčení motoru se blíží. Slyším, jak řidič přeřazuje z trojky na dvojku, protože mu v kopci nic jiného nezbývá, ale nezpomaluje, naopak zrychluje. Co když není místní? Slyším, jak túruje motor, a zrychlím. Kolébám se ze strany na stranu, a stehna mě pálí, ale sápu se výš a výš. Asi po sto metrech bude odbočovat příjezdovka k jednomu statku. Zahnu na ni a pak -... Ucítím náraz a na zlomek vteřiny uvěřím, že je to v pohodě - auto o mě sice šktrlo, ale udržela jsem se v sedle -, jenže pak jako by mi něco strhlo ruku z řídítek, žaludek mi poskočí až do krku a letím vzduchem. Vysoko, vysoko, ještě výš."

Hoci všetko začína a končí dejovou líniou zo súčasnosti, pre príbeh je zlomová práve tá minulá. A je rozhodne omnoho pútavejšia. Nielen prostredím Nepálu, kam sa našinec len tak ľahko nedostane, ale najmä pestrosťou charakterov. Je zážitkom sledovať, ako sa vyfarbujú jednotlivé kamarátky a koľko rôznych pocitov a motivácií sa ukrýva pod pokojnou fasádou ľudí naoko zbavených pút spoločnosti. Emma mi spočiatku nebola veľmi sympatická, no podozrievam C. L. Taylor, že práve to bol jej zámer. Postupne sa totiž z nevýraznej dievčiny stáva žena odhodlaná zachrániť seba aj kamarátku, a to za každú cenu. Páčila sa mi aj nelineárnosť príbehu, retrospektíva Lži pomohla a plynie z nej ponaučenie, že minulosť nikdy celkom nespí. Chválim aj "jemne narušenú" obálku (myslím tým motív motýľa), Domino sa opäť pekne pohralo s celkovým vyznením knihy. C. L. Taylor u mňa zabodovala a už sa teším na jej ďalší román, ktorý má vyjsť na jeseň.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Domino.

Diskusná téma: Minulosť vás dobehne aj z opačného konca sveta (C. L. Taylor - Lež)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok