Guatemalská džungľa odhaľuje tajomstvá (C. Cussler - Tajemství Mayů)

02.12.2016 15:10

Clive Cussler sa pre nadšencov čistokrvnej dobrodružnej literatúry už dávno stal synonymom kvality. Ja sám som sa s jeho tvorbou vďaka vydavateľstvu CPress zoznámil len nedávno, no okamžite si ma získal. Ožili vo mne spomienky na príbehy typu Indianu Jonesa a podobných hrdinov, ktorí sa neboja vysúkať rukávy a bojovať s nepriateľmi i silami prírody. Clive Cussler je už vo vyššom veku, no napriek tomu nechce sklamať svojich čitateľov. Jeho série si stále zachovávajú širokú priazeň, hoci na nich už nepracuje sám, ale s inými renomovanými autormi. Jedným z nich je aj Thomas Perry, ktorý s Cusslerom participuje na sérii o manželoch Fargovcoch - archeológoch a dobrodruhoch cestujúcich do rôznych kútov sveta. V prípade knihy Tajemství Mayů je to Guatemala, kde čaká na objavenie ďalšia záhada histórie...

"Vtom, bez varování, se žralok prudce otočil, čtyřikrát nebo pětkrát mrsknul ocasem a mohutným trupem narazil do širší strany ocelové klece, odhaluje v rozšklebené obrovské tlamě řady trojuhelníkových zubů. Sam a Remi se přilepili k mřížím na protější straně klece, zatímco žralok zmítal přední častí těla, jak se snažil protlačit čelisti přes klec, ale nebyl toho schopen. Žralok tlačil klec před sebou. Naklonila se a Sam sa chopil příležitosti..."

Sam a Remi Fargovci sú práve v oblasti Mexika, kde značkujú oceánske žraloky, keď sa dopočujú o drvivom zemetrasení v Guatemale. Rozhodnú sa využiť prenajatú loď a zamieria priamo do katastrofou zmietanej krajiny. Po doplnení zásob a skontaktovaní s lekármi sa skupina vydáva do ťažko prístupných častí hôr, aby pomohli raneným. Zosuv pôdy odhalil jaskyňu, kde sa nachádza mumifikované telo zo šestnásteho storočia. Fargovci sa snažia zabezpečiť ho pred zvedavcami, novinármi a lovcami pokladov, ale neúspešne. Keď sa verejnosť dozvie o objave, stanú sa terčom ziskuchtivých osôb. Predovšetkým britskej aristokratky, ktorej rodina vlastní v Guatemale rozsiahle pozemky a viac ako blaho nízkych vrstiev ju zaujíma vlastný prospech a prestíž. Sára Allersbyová prahne po knihe, ktorá bola súčasťou objavu v jaskyni, popisujúcej bohatý duchovný svet Mayov. Všetky ostatné boli zničené na popud katolíckej cirkvi ako kacírske, a preto má nájdený kódex nevyčísliteľnú hodnotu...

"Carmichael stál, ruce spoutané za zády, nohy svázané u kotníků. Kolem krku měl oprátku, jejiž provaz byl přehozený přes tlustou větev stromu nad ním a potom bezpečně uvázaný ke kmeni. Jakkoliv byl unavený, musel stát. Kdyby se jen naklonil, oprátka by se mu kolem krku utáhla. Levé oko měl zčernalé monoklem a oteklé, na tváři škrábance a na šatech skvrny od trávy, vlasy na zátylku měl slepené zasychající krví od mohutného uderu do hlavy. Sam se propracovával okolo mýtiny, dávaje maximální pozor, aby si ho nevšimli. Když byl přímo za Carmichaelem, začal se hustou džunglí pomalu plížit k němu."

Samotná premisa románu je pomerne jednoduchá. Dokonca by sme tu našli aj niekoľko pasáží, ktoré samy osebe nemajú so samotnou dejovou líniou veľa spoločné (napr. úvodných cca 50 strán je len akousi predohrou). Ani hlavné postavy nepodiehajú extra výraznému vykresleniu. Nič z toho však neznižuje pútavosť a zábavnosť deja. Prostredie strednej Ameriky, nehostinnej džungle a laxnosti miestnych úradov dáva tušiť, že manželia Fargovci sa poriadne zapotia, kým v boji o čas, život a pravdivé dejiny porazia svoju elegantnú, i keď nebezpečnú protivníčku. Tajemství Mayů je piatym dielom série, ale dá sa čítať aj ako samostatný román. Celá séria má zatiaľ osem dielov, takže s manželmi Fargovcami ani knihami Cliva Cusslera sa tak skoro nerozlúčime.

Recenzný výtlačok poskytla mediálna spoločnosť Albatros Media.

Diskusná téma: Guatemalská džungľa odhaľuje tajomstvá (C. Cussler - Tajemství Mayů)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok