Prvotriedne dobrodružstvo v Karibiku (C. Cussler - Havanská bouře)

03.03.2016 14:45

Čistokrvných dobrodružných románov je v súčasnoti ako šafranu. V záplave kriminálok, "ženskej" literatúry a young adult sú takéto príbehy viac než vítaným spestrením. Po prečítaní anotácie Havanskej búrky som hneď vedel, že ma zaujme. Je uvarená z klasických žánrových ingrediencií - nepriateľské skupiny, záchrana blízkych, nečakané zvraty, objavený artefakt... a to všetko zabalené do aktuálnych súvislostí svetového hospodárstva a politických machinácií. Cliva Cusslera som ako autora predtým nepoznal, preto ma veľmi prekvapilo, keď som si o ňom vyhľadal informácie na internete. Havanská búrka, v ktorej vystupuje postava Dirka Pitta, je už dvadsiatou treťou časťou v sérii! Znie to až neuveriteľne, no okrem toho je aj autorom ďalších obľúbených príbehov. Nečudo, dej vás pohltí už od úvodných stránok a užívate si ho po celý čas.

"Vzápětí se ozvaly dvě duté rány. Pak celá kormidelna zmizela v jediné jasně rudé ohnivé kouli. Dým a plameny šlehaly k azurovému karibskému nebi nad Javinou, která se překulila za poškozeným kýlem. Vybledlá zelenožlutá loďka byla náhle černá jako uhel a rychle se nakláněla. Stará loď balancovala, jako by zaváhala, a pak bez rozloučení zmizela pod vlnami."

Sledovacie zariadenia NUMY zaregistrujú nezrovnalosti v Karibskom mori. Dirk Pitt ako riaditeľ sa podujme zistiť, čo ich spôsobilo, a pritom sa zapletie do konšpirácie, ktorá siaha do najvyšších kruhov. Toxické látky ohrozujúce pobrežie Spojených štátov súvisia s mocenskými bojmi o podmorskú ťažbu ropy. Fidel Castro je po smrti a mocibažní predstavitelia kubánskej vlády sledujú nielen štátne, ale predovšetkým vlastné záujmy. Na Kubu napokon nečakane smerujú aj kroky Pittových detí Dirka a Summer. Spočiatku vedecký záujem o novoobjavené nálezisko v Mexiku sa zvrtne na boj o holý život, keď o vzácny aztécky kameň prejavia záujem aj iní, omnoho nebezpečnejší protivníci. Snaha o jeho nájdenie siaha niekoľko storočí dozadu a má vplyv na vzťahy vo viacerých odvetviach. Pitt a jeho spolupracovníci prejavia svoj charakter a odvahu v rôznych situáciách. Ako to už býva, dobro zvíťazí, ale cesta k úspešnému koncu bude poriadne kľukatá...

"Vúdce došel k hraně srázu a zadíval se do vody. Přímo pod nimi se na hladině vznášel Dirkúv vzduchový vak. Voda byla tak prúzračná, že se v ní dal rozeznat skalní výčnělek nad jeskyní. Muž se otočil na hromadu kamení před džípem. Rozhodl se, že se pro jeho záměr budou perfektně hodit. Ukázal na Summer a rozešel sa k džípu. Červená košile ju popadla za ruku a natlačila na zadné sedadlo, potom všichni muži odtáhli Torresovo tělo a shodili ho z útesu. Muž s nožem potom došel k dodávce a probodal jí všechny pneumatiky."

Niekoľko posledných dielov série napísal Clive Cussler spolu so svojím synom Dirkom (podobnosť s menom hlavnej postavy čisto náhodná?). Rodinná spolupráca zjavne prináša svoje ovocie, pretože Havanská búrka je naozaj zábavným i napínavým čítaním. Sem-tam sa musíte síce vysporiadať s množstvom technických výrazov či termínov z oblasti námorníctva a potápania, ale dá sa to zvládnuť. Akcia je prvotriedna, dobrodružná stránka príbehu nie je premrštená a zloduchovia sa s ničím nebabrú. Pittovi potomkovia robia ich rodu česť a pomaly zrejme preberajú opraty ústredných hrdinov. Cusslerovci sú vo forme a ak dôjde k prekladu ďalších ich kníh, určite neuniknú mojej pozornosti.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media.

Diskusná téma: Prvotriedne dobrodružstvo v Karibiku (C. Cussler - Havanská bouře)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok