Vyrovnávanie sa so stratou blízkeho (C. Coleová - Nocte)

03.03.2016 15:31

Nemyslite si, že literatúra zameraná na mladých dospelých ako cieľovú skupinu musí nutne obsahovať nejaké mystické, nadprirodzené prvky. Éra Súmraku síce započala obľúbenosť podobne ladených príbehov, ale žmýkať isté témy sa nedá donekonečna. Som rád, že rovnakým dielom sa dostavil úspech aj pri vzťahových, spoločenských románoch pre čitateľskú skupinu tzv. new adult. Reálne problémy mladých ľudí oslovujú množstvo (aj skôr narodených) čitateľov a neraz dokážu pomôcť a poradiť. Nocte bolo mojím prvým stretnutím so spisovateľkou Courtney Coleovou. Najprv som si myslel, že pôjde opäť o niečo s fantasy námetom, no mýlil som sa. Je to príbeh o strate, vyrovnávaní sa s nepriazňou osudu a schopnosťou pokračovať, aj keď na to človek nemá síl...

"Ruce se mi třesou, jak čekám zdánlivě celou věčnost, ve skutečnosti však pouhou vteřinu. Pořád nic. Mráz mi přeběhne po zádech nahoru a dolú a na rukou mi naskočí husí kúže, protože tuším, že se odpovědi nedočkám. A mám pravdu. Moje máma umřela v momentě toho výkřiku, v tu chvíli, kdy praskal kov a třištilo se sklo. Záchranáři tvrdí, že když ji na dně rokle našli, telefon měla pořád ještě v ruce."

Osemnásťročná Calla Priceová sa musí vyrovnať s neutíchajúcim pocitom viny. Vyčíta si, že telefonovala mame, kým sa vracala domov, a v dôsledku toho havarovala a umrela. Jej otec sa snaží držať rodinu pokope, odporúča Calle navštíviť skupinovú terapiu, čo však ona tvrdošijne odmieta. Snaží sa byť silná kvôli svojmu bratovi - dvojčaťu Finnovi. Ten už odmala trpí poruchou, ktorá ho odlišuje od rovesníkov, je nepokojný, zle spáva a jediný, kto ho vie upokojiť, je jeho sestra. Jedného dňa, kým naňho Calla čaká v nemocnici, stretne záhadného mladého muža. Ich kontakt rýchlo prerastie do čohosi hlbšieho, čo azda konečne Callu vytrhne z letargie a prinúti ju vyjsť z ulity. Príťažlivý Dare DuBray sa navyše nasťahuje do domčeka, ktorý prenajíma ich otec a môže tak byť Calle ešte bližšie. Callu však znepokojuje bratovo správanie, jeho posadnutosť latinčinou ako mŕtvym jazykom a smrťou všeobecne. Mohol by si siahnuť na život? Calla sa nevyhnutne prepracúva k odhaleniu, ktoré ju šokuje, ale môže byť aj potrebným krokom k náprave...

"Myslí si, že já jsem jediný člověk, který ho múže zachránit, a já s ním musím souhlasit. Ale taky si myslí, že on musí zachránit mě, což je trochu absurdní. Jsem jediná, kdo mu rozumí. Jsem jediná, kdo tohle ví. A nemúžu to nikomu říct, protože kdybych to udělala, tátovi by nezbývalo nic jiného než poslat Finna do psychiatrické léčebny, a mně je jasné, že by se odtamtud už nikdy nedostal. Nechali by si ho tam. Takže ho musím zachránit, aniž bych o tom někomu řekla."

Román Nocte nie je ľahké čítanie. Téma straty rodiča a postupného vyrovnávania sa s danou tragédiou nenastolí príjemné myšlienky ani nepobaví. Kniha mi pripomenula podobne ladený román Príď sa so mnou rozlúčiť od Cynthie Handovej, kde sa zas riešila smrť súrodenca. Ide o životné udalosti, ktoré môžu postretnúť kohokoľvek, no v mladom veku majú omnoho väčší dopad. Courtney Coleová obohatila svoj príbeh o prvok tajomstva, keďže Calla sa usiluje dať dokopy záhadné náznaky skôr, ako by mohlo dôjsť k ďalšej katastrofe. Záver bol naozaj nečakaný a obdivujem autorku, ako dokázala poskladať jednotlivé motívy tak, že do seba napokon jasne a krásne zapadli. Kniha sa jej iste nepísala ľahko. Dúfam, že sa od nej časom dočkáme aj "ľahších" príbehov.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media.

Diskusná téma: Vyrovnávanie sa so stratou blízkeho (C. Coleová - Nocte)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok