Vydarený návrat do tieňoloveckého sveta (C. Clare - Polnočná dáma)

29.10.2017 15:36

Cassandra Clare vytvorila svet, do ktorého sa radi vracajú tisícky čitateľov po celom svete. A ja patrím medzi nich. Už od Mesta kostí si ma podmanila tieňoloveckým univerzom, ponúkajúcim nepreberné množstvo možností, postáv a zápletiek. Po sériách Nástroje smrteľníkov a Pekelné stroje prichádza Tajomná temnota, kde sa presunieme z New Yorku a Londýna do Los Angeles a ústrednú dvojicu tvoria Emma Carstairsová a Julian Blackthorn. Tí sa už objavili aj v predošlých príbehoch, ale odvtedy prešlo už päť rokov a na prahu dospelosti sú postavení pred vlastné zaťažkávajúce skúšky. Polnočná dáma otvára nové dobrodružstvo, ale predsa len je lepšie poznať minimálne dej Nástrojov smrteľníkov. Autorka síce väčšinu podstatných súvislostí vysvetlí, no iste mi dáte za pravdu, že bez daných znalostí by ste si natoľko neužili všetky odkazy a nuansy tieňoloveckej ságy.

"Ako jediná Carstairsová v dome Blackthornovcov si mohla pripadať cudzo. Nikdy to však tak nebolo, a to vďaka Julesovi. Puto parabatai bolo viac ako priateľstvo alebo rodinný vzťah. Bolo to puto, ktoré vás pevne spájalo a ktoré uznával a rešpektoval každý Tieňolovec, podobne ako manželský zväzok. Nikto by nikdy nerozdelil parabataiov. Nikto by sa na to neodvážil. Parabataiovia boli spolu silnejší. Bojovali spolu, akoby si čítali myšlienky."

Emmino pátranie po vrahovi jej rodičov narazí na tvrdé zákony tieňoloveckej vlády - Sesie. Po tom, ako sa Sebastian Morgenstern spojil s férmi, upadli v nemilosť a Tieňolovci majú zakázaný akýkoľvek kontakt s nimi. Lenže ktosi začne rituálne zabíjať obyčajných ľudí i férov a Emma je presvedčená, že rovnaký páchateľ má na svedomí aj jej rodičov. A hoci ju napokon blízki odhovárajú od pátrania, napokon je celý Inštitút na čele s Blackthornovcami nútení pomôcť jej. A to z dôvodu, že ich o to požiadajú samotní féri s ponukou, že im za to vrátia Marka, ich brata, ktorého pred rokmi uniesli do takzvanej Divej honby... Emma a Julian sú parabataiovia, všetko teda vzájomne prežívajú veľmi intenzívne, a veru budú mať čo spracúvať. Nielen neustály boj s démonmi, vyšetrovanie vrážd s osobným dopadom, ale aj svoje emócie. Parabataiovia majú zakázané sobáše a romantické city, ale ani jeden z nich nie je schopný napriek veľkej vnútornej sile rozkázať svojmu srdcu...

"Emma zoskočila zo skaly a zaútočila Cortanou a dýkou ako dvoma vrtuľami. Vo vzduchu sa ozýval vresk hmyzu, ktorý zasiahla. Zrazu sa všetko spomalilo. Zaháňala sa pravou aj ľavou rukou a odtínala hlavy od hrudí. Dvom mantidám presekla čeľuste a nechala ich topiť sa vo vlastnej krvi. Ďalší démon k nej vystieral nohu, no ona sa zvrtla a zasiahla ju ostrím Cortany. Napokon pristála na tráve a na zem okolo nej sa s tupým buchnutím zviezlo šesť tiel mantíd, ktoré vzápätí zmizli. Zostala iba jedna noha s ostrými čepeľami, ktorá vytŕčala zo zeme ako dáky čudný kaktus."

Polnočná dáma pokračuje v nastolenej kvalite, Cassandra Clare zjavne nestráca dych a stále má čo povedať svojim čitateľom. Svet mágie a nadprirodzených bytostí vás znovu podmaní a zatúžite byť jeho súčasťou. A to aj napriek všadeprítomnému nebezpečenstvu. Dôvodom sú úžasné postavy, ktoré sa vám dostanú pod kožu, a okamžite sa s nimi chcete stretnúť osobne. Pritom nejde len o Emmu a Juliana, ale o každú, aj tú "najvedľajšiu" postavu. Autorka má dar vštepiť svojim hrdinom pečať odlišnosti a jedinečnosti. Miestami sa tak síce nevyhne priveľa opisom (čitateľovi musí ozrejmiť každú drobnosť od odrazu farieb na náramkoch cez knísanie rôznych druhov rastlín vo vetre až po odtiene morskej hladiny), no v tomto prípade mi to až tak neprekážalo. Trochu zvláštne na mňa pôsobili názvy kapitol, niekedy mi celkom nesedeli s dejom, avšak je možné, že som ich vnímal príliš povrchne. Čo je skvelé, dočkáme sa mnohých návratov k minulým knihám, či už cez spomienky postáv, alebo priame zaangažovanie do deja. Ako prvý sa mihol Magnus Bane, a hoci nemal veľký vplyv na príbeh, jeho "cameo" rozhodne potešilo. A tie vzťahy! Vykreslenie vnútorného sveta a interakcií medzi postavami je priam magické. Cassandra je skvelá psychologička a nepochybujem, že mnohí mladí ľudia nájdu v texte odpovede na svoje srdcové otázky... Tajomná temnota má v Polnočnej dáme výborný rozbeh, a ako poznám Cassandru Clare, určite nemá v pláne spomaliť...

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.

Diskusná téma: Vydarený návrat do tieňoloveckého sveta (C. Clare - Polnočná dáma)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok