Epické finále obľúbenej série (C. Clare - Mesto nebeského ohňa)

14.08.2015 08:33

Tieňolovecká séria Nástroje smrteľníkov (nielen) pre tínedžerov zažíva celosvetový úspech už niekoľko rokov. Podľa prvej časti Mesto kostí bol nakrútený celovečerný film a v roku 2016 sa na televíznych obrazovkách rozbehne seriál Shadowhunters (Tieňolovci). Nijako sa netajím tým, že som fanúšikom sveta, ktorý vytvorila Cassandra Clare. Isteže, nájdeme tu už pomerne otrepané bytosti ako sú upíri, vlkolaci, bosoráci atď., ale všetko je to podané v zamotanom príbehu, ktorý si ma ihneď dokázal získať. A to najmä vďaka postavám. Každá z nich je jedinečná a medzi ich množstvom nebola žiadna, čo by mi vadila. Hlavná dvojica Clary a Jace bola síce niekedy na nevydržanie (chceme spolu byť, ale nemôžeme, lebo sme súrodenci - lebo si jeden druhého nezaslúžime - lebo mám v sebe zlo - lebo chcem toho druhého chrániť...), ale autorka musela nejako udržať napätie plynúce z ich vzťahu. V poslednej časti Mesto nebeského ohňa tieto doťahovačky konečne ustúpili. Na programe bolo totiž niečo dôležitejšie - konečný boj dobra a zla, čiže dobrých Tieňolovcov a diabolsky prešibaného Clarinho brata Sebastiana. 

"... dnes necítil ľad. Ale oheň. Poháňala ho pálčivosť, prúdila mu žilami, zrýchľovala jeho pohyby, akoby letel. Odkopol bezhlavé telo Temného Tieňolovca do cesty inému, červeno odetej postave, čo mu letela v ústrety. Zatackala sa a on ju čisto presekol napoly. Na sneh vystrekla krv. Bol ňou už celý zmáčaný, cítil na tele výzbroj, ťažký, navlhnutý, do nosa mu vnikala slano železitá pachuť, akoby aj vzduch, ktorý vdychoval, nasiakol krvou."

Sebastian je pravým potomkom svojho otca Valentina Morgensterna, hlavného záporáka prvých troch dielov. Za pomoci Čaše pekla dokáže premieňať Tieňolovcov na Temných, čím ovláda ich myseľ i činy a nie je možné prinavrátiť im ich predošlý život. Jeho cieľom je zničiť tieňolovecký svet a stať sa vládcom vyprahnutej zeme. Jedinou osobou, na ktorej mu skutočne záleží, je jeho sestra Clary, avšak ona stojí na strane dobra a snaží sa poraziť Potemnených. V tom jej pomáha predovšetkým jej životná láska Jace a jeho najbližší - súrodenci Isabelle a Alec, jej najlepší priateľ upír Simon a nesmrteľný bosorák Magnus. Šestica hrdinov sa poriadne zapotí, kým Sebastiana porazí. Blíži sa zúčtovanie a hoci je tak trochu jasné, ktorá strana vyhrá, je zrejmé, že súboje sa nezaobídu bez početných strát na oboch stranách. A sú o to bolestnejšie, že Sebastian si dopĺňa armádu z radov Tieňolovcov, čím núti bojovať proti sebe príbuzných, priateľov, partnerov... Chlapec to má vymyslené naozaj dobre, keďže využíva aj moc čarov a všetko riadi z dimenzie, kde prebývajú démoni. Skupina odhodlaných bojovníkov sa tak musí na vlastnú päsť presunúť do nehostinnej, divej a nebezpečenstvom páchnucej krajiny, ak chce poraziť padlého mladíka a zachrániť svet. 

"Keď došla ku schodom a začala po nich vystupovať, zazrela výjavy zo Siene dohody. Napredovala však neochvejne. Raz sa rozhodla a už nebude váhať. Týčil sa pred ňou obrovský trón. Bolo to ako vystupovať na horskú plošinu. Jeho zlato bolo na dotyk mrazivo studené. Vyšla po poslednom schode, obrátila sa a sadla si. Mala pocit, akoby sa dívala z vrcholu horského štítu na míle ďaleko. Videla pred sebou sieň Rady, Jacea, ležiaceho nehybne pri stene, Sebastiana, ktorý sa na ňu hore díval a na tvári sa mu šíril úsmev."

Mesto nebeského ohňa má všetko, čo má mať záverečná časť rozsiahlej série. Napínavé finále, dojemné scény, uzavrie sa každá dejová línia a všetci sú šťastní až do smrti. Práve to mi trochu vadilo - že všetky hlavné postavy vyviaznu prakticky bez ujmy. Niežeby som sa vyžíval v utrpení, ale sama autorka pred vydaním knihy vyhlasovala, že nie každá postava sa dožije konca. Áno, niektoré naozaj umreli, ale všetky "len" vedľajšie. Nič to, happyendy potrebuje tak knižný svet, ako aj ten reálny, no nie? Keďže som čítal aj ďalšiu Clareovej sériu Pekelné stroje, potešilo ma zakomponovanie dvoch postáv z nej, rovnako ako zárodok nadchádzajúcej dérie, ktorú autorka prisľúbila. Tentoraz sa príbeh presunie z New Yorku do Los Angeles. So svetom Tieňolovcov sa tak skoro teda nerozlúčime, čomu som rád, hoci sa obávam, aby sa postupne verejnosti nezunoval. Azda bude mať Cassandra Clare dosť inšpirácie a nedopustí to.

Pôvodný názov: City of Heavenly Fire
Preklad: Otakar Kořínek
Počet strán: 542

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.

 

Diskusná téma: Epické finále obľúbenej série (C. Clare - Mesto nebeského ohňa)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok