C. Ahern - S láskou Rosie

20.07.2014 10:02

Írsku spisovateľku a scenáristku Ceceliu Ahern som doteraz poznal len ako autorku knihy PS: Milujem ťa, ktorá sa dočkala vydareného filmového spracovania. Zaujímalo ma, či sa aj jej iná tvorba vyznačuje takou citlivosťou a dojemnosťou ako už zmienený príbeh. Už prvé strany ma presvedčili, že áno... Dej sa rozhodne nijako neobmedzuje, geograficky ani časovo; odohráva sa na dvoch kontinentoch a zaberá obdobie vyše štyridsiatich rokov. Ako napovedá názov a charakter knihy, je to román o láske, no ja ho vnímam skôr ako oslavu priateľstva, ktoré je v mnohých ohľadoch silnejšie a trvácnejšie než láska. Celoživotné kamarátstvo Rosie a Alexa vám ukáže aj jeho tienisté zákutia, no napokon sa zakaždým všetky mraky rozplynú. Príbeh knihy S láskou Rosie je písaný vo forme korešpondencie, a to nielen medzi hlavnými postavami, ale aj tými vedľajšími, ktoré významnou mierou dotvárajú (i komplikujú) dej.

Vďaka tomu, že dej prebieha počas niekoľkých dekád, je plynulý, bez hluchých miest a sústredí sa na najvýznamnejšie udalosti života oboch postáv. Rosie pochádza z obyčajnej rodiny, má staršiu sestru a mladšieho brata a odkedy strávila zopár dní v luxusnom hoteli, túži byť hotelovou manažérkou. Lenže počas maturitného plesu nečakane otehotnie, a to len preto, že Alex sa odsťahoval do Bostonu a ona si narýchlo zohnala neprimeranú náhradu - chalana, ktorého ani jeden z nich nemal v láske a ona mohla večer prežiť len so stálou dávkou alkoholu. Štúdium a plány z mladosti idú razom bokom a Rosie si musí zvyknúť na novú situáciu. Sama, bez prostriedkov, s najlepším priateľom v zámorí a bez perspektívy. Našťastie má pri sebe rodinu ochotnú podať jej pomocnú ruku a v dcérke získa najväčší dar. A keď spozná sympatického bankára, zdá sa, že sa aj na ňu konečne v láske usmialo šťastie. Ale keď sa opäť vráti na scénu otec jej dieťaťa a tiež túžba spojiť svoj osud s Alexom, všetko sa akosi zamotá... Alex sa pre otcovo zamestnanie musí rok pred ukončením strednej školy presťahovať do Ameriky a začať nový život, ďaleko od najlepšej kamarátky, s ktorou sa pozná už odmalička. Spolu zažívali prvé lásky, strasti i školské peripetie. A zrazu je to preč. Alex nastupuje na vysnívanú lekársku školu a zoznamuje sa s rovnako zameranou dievčinou. Nasleduje svadba, splodenie syna... Rozvod a otázka, či jeho láska naňho náhodou nečaká celý čas v domovskom Írsku...? Ešte však prejde veeeeľmi veľa času a manželstiev, kým si Rosie a Alex budú môcť po výchove detí a rodinných problémoch konečne spočinúť v náručí...

S láskou Rosie je vtipná, dojemná, milá a hráva kniha, ktorá vo vás vzbudí túžbu žiť naplno - spoznávať nových ľudí, kraje a možnosti, ale zároveň vás donúti uvedomiť si, ako rýchlo niekedy zabúdame na tých, ktorí kedysi pre nás toľko znamenali. Čas plynie, cesty sa často rozchádzajú a už sa nepretnú... Cecelia Ahern nezabudla ani na formu listov - Alex ako školák robí množstvo pravopisných chýb, čo sa síce časom utrasie, ale niektoré úsmevné chyby si zámerne ponecháva pre Rosie aj v dospelosti. A ako riadením osudu si ich po rokoch osvojí aj Rosiena dcéra, ktorá má tiež svoj vlastný ľúbostný príbeh s najlepším kamarátom... Knihu vám rozhodne odporúčam, najmä ak aj vy patríte medzi šťastlivcov, ktorí majú najlepšieho priateľa či priateľku. Po prečítaní tohto titulu si ho/ju budete vážiť ešte viac.  

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.

Diskusná téma: C. Ahern - S láskou Rosie

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok