Každá zablúdená duša potrebuje cieľ (C. Ahern - Keď som ťa stretla)

22.02.2016 20:51

Írska spisovateľka Cecelia Ahern je obľúbená najmä u romantickej časti čitateľskej obce pre skvelo vykreslené postavy a citlivý prístup k ich problémom. Mnohé jej romány boli sfilmované, najväčší úspech dosiahla príbehom PS: Milujem ťa. Mne osobne sa na  Ahernovej tvorbe  páči, že sa neopakuje a zakaždým sa snaží priniesť v rámci žánru niečo nové. Či už vo forme, alebo obsahu. Raz sa jej hrdinka ocitne na ceste vďaka inštrukciám mŕtveho manžela, inokedy si celý život vymieňa listy s najlepším priateľom (S láskou Rosie) a v románe Keď som ťa stretla sa trpko-sladkým spôsobom zbližuje so svojráznym susedom. Spočiatku vás bude čakať pomalší rozbeh, pretože autorka si dala námahu s dôkladným predstavením Jasmine ako hlavnej postavy. To znamená miernu absenciu dialógov, no nedajte sa odradiť. Postupne sa dej rozvinie a nielen Jasmine, ale aj Matt vám prirastú k srdcu. 

"Skúšaš kľučku na vchodových dverách a tváriš sa zdesene aj zarazene, že nie je otvorené - pre teba alebo nejakého zamaskovaného lupiča, čo by vám mohol vniknúť do domu. Zvoníš. Nikdy nie zdvorilo, vždy skôr agresívne. Čím dlhšie vyzváňaš, tým je to horšie. Tvoja žena nikdy neotvorí po prvom zvonení. Ani deti; ktovie, či spia, alebo si na to už zvykli. Žena je s nimi vnútri, všetci v jednej izbe, deti plačú a ona im vraví, aby sa nebáli."

Jasmine prišla nečakane o prácu a bola donútená vziať si rok neplateného voľna. Spočiatku si užíva aktivity, na ktoré pre pracovnú zaneprázdnenosť nemala predtým čas, ale čoskoro ju omrzí nudný stereotyp. Viac si však všíma svoje okolie, životy susedov nevynímajúc. Jedným z nich je aj Matt, moderátor rozhlasovej šou, ktorý si neberie servítku pred ústa, je považovaný za protivného a arogantného grobiana, ale jeho relácia dosahuje skvelú počúvanosť. Jasmine sleduje jeho manželské strasti a popritom si čoraz viac uvedomuje, že jej ako človek vôbec nie je po chuti. A to najmä preto, lebo sa kedysi nevyberane vyjadril na adresu ľudí s Downovým syndrómom. Jasmine to berie veľmi osobne, keďže je ním postihnutá aj jej sestra. Matt susedu ignoruje, no nič netrvá večne. Aj on sa musí vysporiada so stratou zamestnania a postupne sa s Jasmine zbližujú. Ich priateľstvo podstúpi skúšku, keď do Jasmininho života vstúpi ďalší muž - Monday. Matt z toho nie je nadšený, cíti sa ohrozený a... žiarli? Očakávať, že Jasmine a Matt napokon skončia spolu, by bolo priveľmi jednoduché a okaté. Autorka si to našťastie dobre uvedomuje a pekne sa so svojimi postavami pohrá...

"Deti pri dverách hlasno rumádzgajú a ty sa ich snažíš upokojiť. Vonku zúri búrka a záhradné stoličky, ktoré boli doteraz ako prilepené k zemi, dramaticky vytrhne zo zeme. Jedna spadne dozadu, druhú odnesie vietor, ako keby nič nevážila, a pristane nebezpečne blízko pri okne. Chcem tie malé deti ochrániť, zaviesť ich dnu, aby zabudli na búrku. Nemám v úmysle zasahovať do bitky medzi otcom a synom, viem, že sa to pre mňa nemusí skončiť dobre, ale keď vykročím k vám, tvoj syn oznámi, že ťa už nikdy nechce vidieť vo vašom dome, upaľuje po ceste bez kabáta a opitý proti silnému vetru."

Ceceliu Ahern nikto nemôže obviniť, že kĺže po povrchu. Svoje postavy (a najmä Jasmine) má premyslené do najmenších detailov, akoby išlo skutočne o reálne osoby. Navyše musia prejsť poriadnym procesom sebapoznania a zmeny, ak chcú byť šťastné. Jasmine sa zmení z workoholičky na ženu viac sa starajúcu o seba i ostatných a z neznesiteľného a uštipačného Matta sa stáva obdivuhodný muž. Niektorí ľudia sa jednoducho musia stretnúť, aby im veci začali dávať zmysel. Kniha Keď som ťa stretla je síce rozprávaná z pohľadu Jasmine, ale Mattovi je venovaný dostatočný priestor. Zaujímavá je aj forma "ty-rozprávania", ktorou sa Jasmine prihovára Mattovi. V príbehu sa iste nájdu mnohí čitatelia. Je o priateľstve, láske, bežných starostiach, rodinných problémoch, odpustení, životných zmenách... Každý si môže prísť na svoje. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.

 

Diskusná téma: Každá zablúdená duša potrebuje cieľ (C. Ahern - Keď som ťa stretla)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok